Ascultă acest articol


Cel mai așteptat moment al anului pentru fanii AMD a fost clar luna iunie unde, În cadrul Computex 2024, AMD a anunțat o serie revoluționară de arhitecturi și produse de ultimă generație menite să deschidă o nouă eră a experiențelor AI. AMD a prezentat noile procesoare AMD Ryzen AI din seria 300 cu cea mai puternică unitate de procesare neuronală (NPU) din lume pentru PC-uri AI de ultimă generație și bineînțeles AMD a introdus, de asemenea, procesoarele de ultimă generație AMD Ryzen seria 9000!

Lansat și împrăștiată în lume, seria 9000 a primit laude în ceea ce privește performanțele sale dar și la adresa consumului și mai redus de energie. Încorporarea soluției grafice este prezentă și ea, mai departe seriile cu “G” în denumire fiind și ele bine primite de cei care-și doreau cele mai noi procesoare cu cele mai noi tehnologii (inclusiv AI) de la AMD.

La fel ca și în cazul seriei 9000 – cea mai nouă, AMD a continuat să “upgradeze” și seriile anterioare, spre exemplu 8000 și a avut grijă să nu-i uite pe utilizatorii care-și doresc acele tehnologii noi dar care vor procesoare mai accesibile la preț, iar unul dintre aceste modele este AMD Ryzen 5 8600G care oferă o performanță și o stabilitate bună, consum redus de energie și include și soluție grafică. Acest model va fi subiectul acestui articol. Începem.

Lansat la începutul acestui an, mai exact din 31 ianuarie și purtând numele de cod Phoenix, AMD Ryzen 5 8600G vine pe arhitectura Zen 4 și face parte din seria 8000 de la AMD căruia ia fost implementat AI-ul despre care vorbește toată lumea și care predomină seria 9000.

În ceea ce privește ambalajul, nu s-a schimbat prea multe, modelul acesta venind într-o cutie neagră cu portocaliu, unde numărul seriei este imprimat mare, adică Ryzen 5, este menționat și AI-ul despre care vorbeam și suntem informați că având acel “G” în denumirea modelului, este vorba despre un procesor care integrează GPU, mai exact AMD Radeon 760M.

În cutie, lângă un mic ghid informativ, avem, lângă un cooler standard separat, într-o cutie de carton, un cofraj din plastic unde este procesorul și nelipsitul sticker AMD – CPU-ul putând fi văzut direct de pe cutie, printr-un mic decupaj în carton.

“AMD Ryzen™ 5 8600G with AMD Ryzen AI is the ultimate all-in-one desktop processor with AMD Radeon™ 760M Graphics capabilities.” – AMD

Fiind vorba de un procesor care integrează și soluție grafică este clar că este dedicat utilizatorilor care-și doresc un procesor cu tehnologii actuale și AI, și care să poată lucra cu aplicații grafice fiind necesară și o putere GPU separată.

Din punct de vedere tehnic, am spus că procesorul pe vine pe arhitectura Zen 4 și integrează 6 core-uri, fiind tactat la 4.3 GHz (maxim 5 GHz), Multithreading (SMT) (12 Threads), L2 Cache este de 6 MB, iar L3 Cache 16 MB și este pentru socket-ul AM5. Temperaturile maxime sunt până la 95°C, suportă plăcile de bază cu chipset-urile A620, X670E, X670, B650E, B650, X870E, X870, B840, B850 și are un consum de 65W (TDP). Acest model vine cu funcție deblocat de Overclocking, include AMD EXPO Memory Overclocking Technology, AMD Ryzen Master Support, iar GPU-ul AMD Radeon 760M are 8 core-uri, tactat la 2800 MHz, cu suport pentru HDMI 2.1,  DisplayPort 2.1, AMD FreeSync și HDCP 2.3 cu suport pentru rezoluția maximă 7680×4320 @ 60Hz (atât SDR cât și HDR).

Instalarea și montarea se face mult mai ușor decât în anii precedenți, plăcile de bază și coolerele venind cu tot ce trebuie pentru a putea fi cât mai simplu acest procedeu. Noi am montat 8600G pe o placă de bază MSI MAG X670E Tomahawk WiFi și în loc de cooler-ul stoc am montat pe procesor un MSI MAG CoreLiquid E360 pentru o răcire avansată.

La montare, se ridică clapeta metalică de pe placa de bază, ai grijă să te orientezi cu acea urechiușă aurie (conțul procesorului) să vină sincronizat cu același simbol de pe placa de bază și introduci ușor procesorul. Lași jos acea clapetă și procesorul e acum la locul lui. Deci recomandată este o pastă de calitate să fie aplicată într-un strat nu foarte subțire, dar nici gros, pe toată suprafața procesorului, noi am avut o pastă care a venit cu cooler-ul 360 care nu prea mi-a plăcut consistența lui, fiind un pic cam gros, dar într-un sfârșit am reușit să întind așa cum trebuie totul.

Montarea, în cazul nostru, a cooler-ului pe procesor a decurs rapid și fără probleme, cooler-ul fiind montat apoi prins de soclul procesorului prin două cleme metalice cu un sistem de înjurubare-strângere.

Sistemul pe care am pus 8600G, placa de bază, sistemul de răcire pe lichid, 32GB RAM XPG Lancer Blade DDR5, o sursă Corsair de 1000W, Kingston Fury Renegade SSD (2TB), totul într-o carcasă AQIRYS ANTLIA, în care am montat și o placă video AORUS GeForce RTX 4070 Ti MASTER 12G.

După ce am făcut setările din BIOS (setări standard la frecvențele default), am instalat un Windows 11 PRO cu update-urile la zi și toți driverii necesari, de asemenea, cei mai noi disponibili, pentru toate componentele. Pentru procesor e recomandat să ai aplicația AMD Adrenaline Edition (GPU), respectiv aplicația plăcii de bază (în cazul nostru MSI Center) pentru a monitoriza CPU-ul. Aici voi face o paranteză și vă voi sfătui ca BIOS-ul plăcii de bază să fie la zi și el – contează foarte mult, mai ales în cazul procesoarelor mai noi.

Odată ce totul este “la zi”, nu ai cum să nu observi fluența cu care “se mișcă” sistemul de operare care folosește ca AI Copilot și aici este meritul în primul rând al procesorului, a cărei frecvență rămâne stabilă la 4000Hz cu o utilizare a procesorului de aproximativ 20%. Chiar și așa în utilizare normală (browsing și office stuff), cu tot cu sistemul de răcire pe lichid, temperatura este de aproximativ 59°C, CPU CORE Voltage fiind în jur de 1.400V.

Câteva transferuri de date pentru testare, tuning prin Windows 11, și utilizare a aplicațiilor de tip Office, sistemul e stabil, la fel și parametrii 8600G – totul este stabil, la fel și în cazul GPU.

În schimb, odată ce am pornind câteva joculețe care utilizează 3D, deci automat GPU intră în ecuație (spre exemplu am jucat Asphalt Legends Unite) atunci începe să crească temperatura CPU-ului însă nimic îngrijorător (raportat la temperatura maximă conform producător).

Chiar și aplicațiile de editare foto/video/audio rulează binișor (depinde foarte mult și de memoria RAM), dar timpii de acces sunt mai mari decât în cazul unor procesoare mai rapide. Bineînțeles, contează și cum e optimizată aplicația și cât de mult se bazează pe CPU și/sau GPU).

Jocurile casual (Microsoft Store) rulează foarte bine, Copilot e de ajutor și aduce acel spirit de AI (în compatibilitatea cu latura tehnică – procesor, placă de bază, placă video third party) menit să te ajute, să-ți ușureze munca și să învețe algoritmii utilizării tale pentru cea mai bună optimizare hardware, atunci când este necesar.

De asemenea, poți opta pentru serviciu de streaming de gaming, NVIDIA GeForce NOW dacă-ți dorești să joci cele mai noi și pretențioase la resurse jocuri premium AAA și astfel nu-ți faci griji de performanțele PC-ului tău și nici de procesor și GPU-ul său, în cazul nostru.

Pe partea de gaming lucrurile se schimbă aproape radical dacă pui o placă video performantă alături de 8600G deși nu prea asta este gândit acest model (și în general toate care integrează un GPU). Am pus AORUS GeForce RTX 4070 Ti MASTER 12G și astfel toate puterea de lucru și consumul, în cazul jocurilor, se mută pe GPU, CPU-ul find scutit de mare parte din treabă.

Astfel am putut pune la treabă câteva jocuri mai recente, spre exemplu Stalker 2, Call of Duty: Black Ops 2, popularul Cyberpunk 2077 și rezultatele sunt mulțumitoare, pe durata gameplay-ului CPU-ul păstrându-se la procent mic de utilizare, chiar dacă temperatura a urcat un pic mai mult la fel, consumul rămânând stabil. Acest lucru, teroretic, este posibil și pe AMD Radeon 760M la rezoluții mici și setări grafice date la minim, dar nu are sens. Am atașat câteva informații pe parcursul gameplay-ului Stalker 2:

Dacă dorești un PC de gaming investești într-un model AMD Ryzen dedicat acestui tip de utilizare și credeți-mă că sunt destule modele puternice care să conteze alături de plăci grafice performante.

Cu ajutorul câtorva aplicații speciale dedicate CPU-urilor am extras câteva date și câteva benchmark-uri pentru a vă oferi mai multe informații de ordin tehnic:

 

AMD Ryzen 5 8600G este perfect pentru un sistem de entertainment – jocuri casual, muzică, conținut media, dar și pentru aplicații de tip Office și chiar și de editare, în funcție de cât de pretențioase și de bine sunt optimizate acestea.

De-a lungul sesiunilor de testare, în perioadele de utilizare intensă, temperatura lui 8600G crește rapid, mai ales dacă este folosit și GPU-ul deci, chiar dacă consumul este redus (față de alte modele anterioare), este nevoie de un cooler mai performant decât cel stock și o ventilare bună în carcasă. Gamerii nu-ți pierd speranțele în a se baza pe duo-ul CPU + GPU și pot să încerce jocuri casual sau cel puțin unele care nu necesită resurse performante, și sunt destule optimizate bine, însă adăugarea unei plăci video adiționale, mai performante, va crește clar FPS-ul în rezoluții mai mari, iar CPU-ul nostru își va aduce contribuția.

Așadar, drept concluzie AMD Ryzen 5 8600G este o soluție de compromis între buget și performanță, balanța între CPU și GPU fiind foarte bună pentru non-gameri, jocurile casual fiind însă o posibilitate.

AMD Ryzen 5 8600G se comercializează la un preț de aproximativ 1000 lei.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.