Diamant Brut, în regia Agathei Riedinger, a fost prezent în competiția oficială pentru Palme d’Or a Festivalului de Film de la Cannes în 2024 și tratează un subiect cât se poate de prezent: impactul social media în viețile instabile ale adolescenților. Filmul se plimbă uneori cu delicatețe, alteori cu brutalitate printr-o paletă largă de situații și emoții, proiectate într-un mediu auster, sărac și trist, punând mereu lupa pe condiția femeii, pe ideea de feminitate și feminism. Liane are 19 ani și este îndrăzneață și înflăcărată. După ce a petrecut 3 ani la o casă de copii, acum locuiește cu mama și sora ei mai mică sub soarele prăfuit din Fréjus. Obsedată de frumusețe și nevoia de a deveni cunoscută, iubită și acceptată, ea vede în social media și într-un show de tip reality TV posibilitatea de a-și îndeplini aceste nevoi. Soarta pare în cele din urmă să îi zâmbescă când este chemată la un casting pentru emisiunea Miracle Island.
Personajul Liane și-a început viața pe marele ecran în 2017, fiind protagonista unui scurtmetraj, J’attends Jupiter, tot în regia Agathei Riedinger. Iată ce spune regizoarea într-un interviu despre personajul său:
“J’attends Jupiter și Diamond Brut au aceeași eroină, aceleași teme și se hrănesc din fascinația mea pentru două lucruri. În primul rând, “cocottes” de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea, cum ar fi Caroline Otéro, Émilienne d’Alençon sau Liane de Pougy. Aceste femei cu destine incredibile s-au născut adesea în sărăcie, dar, transformându-și cu înverșunare frumusețea în armă, au devenit curtezane foarte bogate, figuri recunoscute sau chiar soții de prinți. Cealaltă fascinație a mea este pentru reality TV […], acel tip de emisiune care se bazează pe talentul oamenilor de a fi ei înșiși și pe care îl consider un subiect de cercetare fascinant. Cu toate acestea, nu sunt deloc de acord cu disprețul față de diferențele de clasă, hiper-sexualizarea femeilor și sexismului pe care îl afișează genul acesta de emisiuni, valorile conservatoare și ultra-consumeriste pe care le promovează.”
Liane Pougy, interpretată magistral de Malou Khebizi, deși este încă o adolescentă, afișează o atitudine și un stil vestimentar care se potrivesc, mai degrabă, unei femei mai mature. Ea devine în film întruchiparea sexualizării precoce și a normelor estetice extreme, impuse de social media femeilor tinere. Are implanturi de sâni, se machiază strident, folosește meșe, unghii false lungi și decorate excesiv, iar hainele sunt puține, strâmte și scurte. Privată de iubirea unei familii, fără un tată prezent și cu o mamă neputincioasă și detașată, trăind în sărăcie, Liane este un diamant brut care suferă o șlefuire dură și abrazivă. Liane vrea să strălucească. Liane vrea să fie acceptată și iubită. Acum. Și cel mai la îndemână mod de a obține aceste reacții este contul ei de social media. Viața ei este definită de imaginea glam, dar kitsch, atent creată pe internet și măsurată în numărul de urmăritori de pe Instagram, care a crescut brusc de la 30.000 la peste 60.000 după ce a fost la audiții pentru un reality show, Miracle Island. Importanța acestui triumf este copleșitoare și absolută, încât Liane se detașează ușor de vechii ei prieteni, de posibilitatea unei adolescențe autentice și frumoase, de o iubire tânără care pare să înflorească, bucurându-se, în schimb, de un nou sentiment de “celebritate”. Acest sentiment o duce pe culmile frustrării și disperării. Prin contrast cu superficialitatea impusă de social media, Liane este hotărâtă și are puterea de a înțelege clar ce își dorește și de a nu renunța, iar intensitatea discutabilă cu care uneori forțează mâna destinului pentru a obține ce vrea, o fac un personaj greu de uitat.
Diamant Brut are un momentum al lui, care este acum, când trăim în extrem efectele fake news-urilor din online și a deciziilor politice propagate astfel, cu impact direct asupra noastră. Acum, când copiii navighează tot mai liberi pe internet, însetați de validare și faimă, suntem în situația în care tirania vanity metrics conduce viețile adolescenților și nu numai.
Filmul este distribuit de Voodoo Films, intră în cinematografe din 4 aprilie 2025 și se va vedea în 23 de săli din București și din țară. Informații suplimentare sunt disponibile pe paginile de Instagram și Facebook Voodoo Films.