Ascultă acest articol


1 octombrie a fost ultima zi de filmare pentru Uniți, salvăm | United, We Save, un scurtmetraj produs în Danemarca despre un caz din România – activismul în social media. Acțiunea filmului se întâmplă în cel de-al doilea oraș ca mărime din Danemarca, în timpul protestelor pentru Roșia Montană ce s-au desfășurat în România și în câteva dintre cele mai importante orașe europene.

Din distribuția filmului fac parte tinerii actori români Gabriel Sandu și Dan Lupu, cu participarea extraordinară a Oanei Pellea.

Filmarile au durat 10 zile și au avut loc în orașul danez Aarhus.

[pull_quote_center]“Uniți, salvăm vorbește despre una dintre formele cele mai importante de activism ale unei generații: activismul în social-media și despre importanța pe care credem că o are prezența într-un mediu virtual, despre cât de ușor ne este să dăm un click și cât de greu e să ajungem să ne mobilizăm să facem mai mult.”, [/pull_quote_center]

declară Iben Ravn, regizoarea filmului.

Filmul spune povestea lui Vlad (Gabriel Sandu), un tânăr student de origine română, care ajunge în Danemarca pentru a-și termina studiile. Aflând că mama sa, Ioana (Oana Pellea), a decis să vândă casa bunicilor unei corporații străine care se ocupă cu exploatarea de aur prin cianura, simte nevoia să se alinieze unui front comun care a luat amploare la nivel național, și, ușor-ușor, în rândul comunităților de români din Europa.

Uniți, salvăm | United, We Save urmărește traseul pe care Vlad îl parcurge pentru organizarea unui protest în orașul danez Aarhus. Deși îl are alături pe Cristian (Dan Lupu), prietenul său din copilărie, întâmplările prin care trece pentru a reuși ceea ce-și propune nu par a conduce lucrurile spre ceea ce își dorește.

Filmul vorbește despre solidaritate, conștiință națională, rasism, ideea de lider, identitate europeană, dar și despre prietenie.

Scurtmetrajul a fost filmat în peste 10 locații diferite, exterior și interior cu o echipa alcătuită din profesioniști de naționalități extrem de variate – daneză (director de imagine, sunet), estoniană (unul dintre actori), suedeză (una dintre actrițe), chineză (runner și clachetă), româno-maghiară (producătoare), danezo-greacă (regizoare), islandeză (asistent camera), română (actori).

[pull_quote_center]“Scenariul filmului m-a interesat foarte tare din primul moment și m-a ținut în priză. Timp de 3 zile la rând s-au filmat doar scenele cu personajul meu singur în casă, adică finalul filmului si începutul, urmând ca apoi, în următoarele 2 săptămâni, să se filmeze restul acțiunii, ori pentru mine a fost prima oara când m-am confruntat cu genul acesta de discontinuite si concentrare. Una din secventele mele preferate este cea în care Oana Pellea, mama mea din film, îmi spune, pe skype, să mă-ntorc acasă, dacă nu reușesc să-mi găsesc un drum în Danemarca. A fost un moment frumos, care a compresat distanța de câteva mii de km dintre noi.”,[/pull_quote_center]

declară Gabriel Sandu, care interpretează rolul principal (Vlad).

[pull_quote_center]“A fost o experiență intensă plină de lucruri neașteptate începând cu proba care s-a desfășurat pe Skype și până în ultima zi de filmare. Totul a avut un ritm extrem de alert, cu câte 10-11 ore de filmare pe zi, iar vremea foarte schimbătoare din Danemarca nu ne-a fost tot timpul prietenă.”,[/pull_quote_center]

a mărturisit actorul Dan Lupu.

Iben Ravn a absolvit cursurile de regie ale Colegiului European de Film din Danemarca în 2013. Scurt-metrajele Boy (2013), Tore (2013) și documentarul The Trap (2013) sunt cele mai recente proiecte la care a participat.

Uniți, salvăm | United, We Save (2014) este un proiect dezvoltat în parteneriat cu Aarhus Filmvaerksted și Talentfabrikken i Filmbyen Aarhus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.