Ascultă acest articol


Documentarul Mohamed Tomescu, produs de Aristoteles Workshop, a câștigat Premiul pentru Cea mai bună imagine la Astra 2014, festivalul internațional considerat a fi cel mai important forum al filmului documentar din România.

Directorul de imagine al filmului este Norbert Fodor, care a făcut o echipă excelentă cu regizoarea Olesya Bortnyak (Ucraina) și editorul de montaj Răzvan Ilinca (România). Documentarul a fost realizat anul trecut în cadrul Aristoteles Workshop, atelierul internațional de film documentar organizat de Dan Nuțu și care de curând și-a încheiat a noua ediție.

Un juriu format din cineaști de prestigiu a evaluat filmele din secțiunile competiționale ale Astra Film Festival: Cristi Puiu (România), Michael Stewart (Marea Britanie), Darya Bassel (Ucraina), Sorin Botoșeneanu (România), Cynthia Close (SUA), Nicolas Feodoroff (Franța), Mona Nicoară (România/SUA), Diana Tabakov (Cehia), Eugenia Vodă (România) și Yang Yonghi (Japonia).

Mohamed Tomescu spune, în aproximativ 25 de minute, povestea unui băiat sirian, artist hip-hop, care trăieşte într-un sat din Bucovina, departe de problemele din Siria, dar, emoțional, şi de tatăl său.

[pull_quote_center]„Este al treilea an în care particip la Astra”, [/pull_quote_center]

spune directorul de imagine Norbert Fodor.

[pull_quote_center]„În primii doi am fost pentru masterclass-uri, iar anul acesta cu Mohamed Tomescu în competiția Student. Mă întorc cu drag, este un loc cu oameni deschiși să-ți vorbească”. [/pull_quote_center]

Cât despre premiu,

[pull_quote_center]„nu ne așteptam, dar este binevenit. Nu consider premiile un cântar al calității filmelor”,[/pull_quote_center]

spune Norbert.

Olesya Bortnyak, regizoarea filmului, spune:

[pull_quote_center]„Întotdeauna vedem un documentar prin ochii directorului de imagine. Viziunea regizorală și a întregii echipe ajunge astfel la spectator. A fost o bucurie să lucrez cu Norbert, care este nu numai un director de imagine extraordinar, ci și un om minunat. Reușește mereu să descopere frumusețea unui moment și să-l integreze perfect în întregul poveștii. ”[/pull_quote_center]

[pull_quote_center]„Mă bucur foarte tare pentru Norbert”, [/pull_quote_center]

spune Răzvan Ilinca, editorul filmului.

[pull_quote_center]„Am lucrat foarte bine cu el la Aristoteles, așa că am continuat să colaborăm, lucrăm împreună și acum. Mai mult, am devenit prieteni buni. ”[/pull_quote_center]

Mohamed Tomescu, sirianul din Vama

Filmul este povestea inedită a lui Mohamed Tomescu, un tânăr pasionat de muzică şi care încearcă să-și răspundă la întrebări despre propria identitate. Tatăl lui este sirian, mama, româncă. Divorțați. Mohamed este văzut de comunitatea în care trăiește ca fiind băiatul sirian care locuiește în satul Vama. El vrea să își schimbe numele și să uite de Siria, dar nu știe cum să-i spună asta tatălui său. Dorința lui va face ca relația, deja rece, pe care o are cu tatăl său să devină și mai fragilă. Documentarul a fost realizat în contextul în care, de mai bine de doi ani, conflictul din Siria continua să crească în intensitate.

Coloana sonoră a filmului Mohamed Tomescu este semnată de însuşi personajul Mohamed Tomescu.

Filmul a participat în Competiția oficială (secțiunea Student) a Astra Film Festival. Tot anul acesta, documentarul a fost selectat de prestigiosul festival Visions du réel (secțiunea Premiers Pas, Nyon, Elveția), a fost nominalizat la Premiile Gopo 2014 și la Festivalul internațional de film studențesc FFEST (Cluj-Napoca), pentru Cel mai bun documentar.

De asemenea, alt documentar filmat anul trecut la Aristoteles Workshop, Brick in the Wall, a fost selectat în cadrul secțiunii Made in Romania a Astra Film Festival. Documentarul a fost realizat de Grzegorz Brzozowski (regizor, Polonia), Ioana Țurcan (director de imagine, România), Iulia Matei (editor, România).

Astra Film Festival a avut loc în perioada 6 – 12 octombrie 2014, la Sibiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.