Ascultă acest articol

O dramă despre pictoriţa Margaret Keane şi succesul său fenomenal din anii ’50, dar şi problemele legale cu soţul său ce-şi asuma creditele pentru lucrările ei din anii ’60.

Regizor : Tim Burton

Scenariu : Scott Alexander, Larry Karaszewski

Gen: Biografic, Dramă

Lansare : 20 februarie 2015

Durata : 106 min

Studio :  Silverwood Films, Electric City Entertainment, Tim Burton Productions

Distribuitor : Forum Film

Clasificare : A.P 12

Actori :

Amy Adams  …    Margaret Keane
Christoph Waltz    …     Walter Keane
Jason Schwartzman   …   Ruben
Krysten Ritter   …     DeeAnn
Danny Huston    …     Dick Nolan

Sinopsis: Filmul spune povestea scandaloasă a uneia dintre cele mai mari fraude din istoria artei. La sfârşitul anilor ’50 – începutul anilor ’60, pictorul Walter Keane (Christoph Waltz) a atins un succes de neimaginat, revoluţionând comercializarea artei cu picturile sale enigmatice ale unor fiinţe plăpânde cu ochi mari. Adevărul straniu şi şocant este descoperit până la urmă: lucrările lui Walter nu fuseseră create de fapt de el, ci de soţia sa, Margaret (Amy Adams, câştigătoare a unui Glob de Aur pentru acest rol).

O povestea mult prea incredibilă pentru a fi ficţiune, filmul „Ferestrele sufletului” se concentrează pe momentul în care Margaret descoperă artistul din ea, succesul extraordinar al picturilor ei, precum şi relaţia ei tumultoasă cu soţul său, care căpătase faimă internaţională, asumându-şi munca ei.

RECENZIE:

Tim Burton se întoarce pe marile ecrane cu o poveste care a impresionat şi şocat anii ’50-’60 – „Big Eyes”. După succesele înregistrate cu „Batman Returns”, „Beetlejuice”, „Sleepy Hollow” şi dezamăgitorul „Dark Shadows”, Burton crează un film care are deja în palmares un premiu Golden Globe pentru categoria cea mai bună actriţă într-o comedie sau musical – Amy Adams şi alte două nominalizări. Pelicula prezintă în detaliu povestea scandaloasă a uneia dintre cele mai mari fraude din istoria artei. Walter Keane (Christoph Waltz) reuşeşte să atingă un nivel neimaginat al ipocriziei negociate, schimbând astfel percepţia lumii către o artă mai atractivă.

big eyes 1Într-un interviu acord de curând, Burton recunoaşte că este prieten cu Margaret Keane precum şi un colecţionar al picturilor acesteia. Scenariul este scris de Scott Alexander şi Larry Karaszewski, cu care Tim Burton a colaborat la „Ed Wood (1994)”. Filmul este prezentat din punctul de vedere al lui Margaret, care trăieşte şi încă mai pictează în zilele noastre. Picturile sale reprezintă nişte copii cu ochii mari („ochii reprezintă ferestrele sufletului” spune Margaret). Prin anii ’50, după o încercare provocatoare, cea a divorţului, Margaret îl întâlneşte pe Walter – care se recomandă a fi un pictor şi un negustor de artă. Margaret este influenţată de ideile pe care Walter le încolţeşte în mintea ei. Încântat de picturile şi potenţialul acestora, Walter reuşeşte să îi schimbe mentalitatea lui Margaret care va trece numele Keane pe toate picturile cu ochi mari. Walter va deveni faimos pentru acele picturi şi va urca la un alt nivel în societate. Cei doi pornesc o afacere care atinge un impresionant succes şi care le va aduce încasări considerabile.

Interpretarea lui Christoph Waltz este neplăcută, complexitatea personajului său fiind neatractivă, pe alocuri scârţâie, probabil din cauza perspectivei lui Margaret. Waltz a dezamăgit în „Horrible Bosses 2” şi reuşeşte aceeaşi performanţă şi în „Big Eyes”. Amy Adams oferă o performanţă magistrală, un accent consolidat şi atitudinea unei mame aflată într-un moment de slăbiciune. A reuşit să intre în pielea personajului şi joacă la fel de bine ca în „American Hustle”. Îşi merită Golden Globe-ul.

Tim Burton regizează bine, cu câteva minusuri la unele scene care par nefinalizate. Un exemplu ar fi criticii big eyes 2de artă care au avut un rol important în societate în acea perioadă şi aici ignoraţi.

Burton a avut în mână o poveste emoţionantă şi zguduitoare pe care a transpus-o într-o ecranizare plăcută. „Big Eyes” îmbină arta cu jocul actoricesc bun, oferind o poveste halucinantă, interpretată excepţional de laureata premiului Golden Globe, Amy Adams.

Postere:

big-eyes

Trailere: 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.