Woman in Gold – Recenzie

0
3704
Ascultă acest articol


Maria Altmann, fostă refugiată evreică de optzeci de ani, înfruntă guverul austriac pentru a recupera o operă de artă pe care ea o consideră proprietate de drept a familiei sale.

Regizor :  Simon Curtis

Scenariu :  Alexi Kaye Campbell

Gen: Dramă

Lansare : 29 mai 2015

Durata : 109 min

StudioBBC Films, Origin Pictures2nd District Filmproduktion

Distribuitor : Forum Film

Clasificare :  A.G

Actori :

Helen Mirren    …    Maria Altmann
Ryan Reynolds     …     Randol Schoenberg
Daniel Bruhl     …   Hubertus Czernin
Katie Holmes      …     Pam
Tatiana Maslany     …     Young Maria Altmann

Sinopsis: La şaizeci de ani după ce a fugit din Viena în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, o femeie în vârstă, de origine evreiască, Maria Altmann (Helen Mirren), îşi începe călătoria pentru recuperarea bunurilor familiei confiscate de naziști, printre care se numără şi celebrul tablou al lui Klimt, portretul lui Adele Bloch-Bauer I. Împreună cu neexperimentatul, dar curajosul şi tânărul avocat Randy Schoenberg (Ryan Reynolds), Maria porneşte o bătălie de proporţii importante, care îi duce până la inima instituţiilor austriece și la Curtea Supremă a SUA, forţând-o să se confrunte cu adevăruri dificile despre trecut.

RECENZIE:

Producţiile BBC se remarcă într-un fel deosebit, fiind primite cu entuziasm şi apreciate de cinefili. Regizorului Simon Curtis i-a venit ideea de a realiza un film despre cazul care a definit un moment de cotitură în justiţie, după ce a vizionat seria de documentare „Imagine”, prezentată pe BBC. Emisiunea intitulată „Stealing Klimt” a relatat povestea picturilor furate de către nazişti şi demersurile familiei Altmann pentru recuperarea acestora.

DF-00196R [800x600]„Woman in Gold” este o poveste emoţionantă care o prezintă pe Maria Altmann (Helen Mirren) în lupta acesteia pentru recuperarea taboului de suflet – „Adele” supranumit Mona Lisa de Austria. Adele a fost mătuşa Mariei, o femeie înstărită căreia i-a fost pictat portretul de renumitul Gustav Klimt. Maria dă din întâmplare peste o serie de scrisori scrise de sora sa, ridicându-i mari semne de întrebare. Apelează la tânărul avocat, care de abia a intrat în barou, Randy (jucat de Ryan Reynolds), să o lămurească ce s-a întâmplat cu câteva decenii înainte şi să o ajute să ducă o luptă crâncenă pentru recuperarea bunurilor furate de către nazişti.

Helen Mirren a fost prima şi singura alegere a regizorului Curtis pentru interpretarea rolului Mariei Altmann. Mirren se aseamănă cu Meryl Streep, ambele jucând rolurile primite cu talent şi o desăvârşire splendidă. „Woman in Gold” are un subiect comun cu „Big Eyes”, acesta fiind tablourile. Dacă în „Big Eyes” Margaret Keane (Amy Adams) luptă împotriva soţului care şi-a asumat meritele pentru picturile realizate de aceasta, în „Woman in Gold” Helen Mirren se înfruntă cu trecutul pentru a-şi dovedi statutul de proprietar.

DF-01490R [800x600]Mirren joacă formidabil, intră în rolul femeii încăpâţânate care nu pierde timpul cu discuţii inutile. A fost alegerea perfectă de a o juca pe Maria, Mirren având origine rusească şi fiind plauzibilă în rolul unei evreice. Avem parte de flashback-uri din copilăria şi adolescenţa traumatizantă a Mariei. Maria cea tânără este jucată de actriţa din „Orphan Black” – Tatiana Maslany, fiind la acelaşi nivel cu Mirren. Ryan Reynolds are un farmec aparte, asta ajuntând la evidenţierea personajului său într-o postură plăcută. Randy (Reynolds) este îmbărbătat să treacă peste piedicile puse de sistemul austriac de către soţie, jucată de Katie Holmes, care-l asigură că va găsi o rezolvare. Holmes este nesigură pe rol, chiar dacă are puţine scene, aceasta oferă o interpretare decepționantă.

„Woman in Gold” prezintă un moment emoţionant din viaţa unei femei care a avut curaj să îşi ceară drepturile, atunci când toate usile i se închideau. Tulburător şi dramatic de cele mai multe ori, filmul animă atmosfera cu un dialog fascinant.

Postere:

Femeia-in-aur

Trailer:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.