Fiecare an ne aduce câteva filme ce nu trebuie ratate, dar cred că cel mai important este să memorăm numele regizorilor care le-au făcut pentru a le putea urmări și creațiile viitoare. Din păcate, 2016 n-a adus prea multe debuturi interesante în cinematografele românești. În ciuda faptului că multe dintre ele sunt primite bine de critici, majoritatea filmelor făcute de începători au rămas în obscuritate și n-au făcut încasări mulțumitoare. Astăzi, am să vorbesc despre 5 dintre acestea, dar vă încurajez să căutați și mai multe pe internet, pentru că s-ar putea să fiți plăcut surprinși de calitatea lor.
Fiecare an are câte un film de groază care este obligatoriu de văzut. Pentru 2016, cred că acesta este The Witch. Acest film adună mai multe povești din folclorul american și le combină într-un singur scenariu extrem de înfricoșător. Regizorul Robert Eggers a petrecut ani întregi pentru a studia anii 1600 și pentru a construi un portret foarte realistic al acelor vremuri și cred că se poate spune că a reușit să facă asta extrem de bine. Pentru această impresionantă atenție la detalii, el a dus acasă premiul pentru regie al festivalului Sundance.
4. 10 Cloverfield Lane (regizat de Dan Trachtenberg)
Cred că filmele care se joacă cu mintea privitorilor sunt printre cele mai interesante, iar cele care reușesc să facă asta cum trebuie merită toată aprecierea noastră. 10 Cloverfield Lane face parte din această categorie rară a celor care își fac treaba ca la carte. Acesta lasă o premisă simplă și dezvăluie mici detalii pe parcurs, astfel fiind un puzzle plin de suspans, mister și chiar oroare. 10 Cloverfield Lane nu este doar unul dintre cele mai bune filme de anul acesta, ci este unul dintre cele mai bune filme din deceniul acesta.
3. Son of Saul (regizat de Laszlo Nemes)
Sute de povești despre Holocaust au fost adaptate pentru marele ecran. Fie reale, fie fictive, acestea nu mai atrag publicul către cinema de câțiva ani. Cu toate acestea, Laszlo Nemes a reușit să facă unul care a impresionat toți cinefilii din întreaga lume. Nu doar că a fost nominalizat la șase premii la Cannes, dar a plecat acasă chiar și cu Oscarul pentru cel mai bun film care nu este în engleză. Acesta nu se bazează pe o poveste complexă, ci pe trăirile personajului principal care sunt evidențiate și prin stilul de filmare foarte crud: totul este imortalizat cu un obiectiv de 40mm. Regizorul a folosit foarte multe tehnici creative și inedite pentru a construi o atmosferă apocaliptică. Vă recomand să citiți mai mult despre acestea ca să aflați cât efort trebuie depus pentru a realiza un film de calitate.
2. Deadpool (regizat de Tim Miller)
Chiar și cu bugetul său extrem de mic, Deadpool este considerat unul dintre cele mai bune filme cu supereroi realizate vreodată (pe bună dreptate, aș spune). Acesta aduce o abordare foarte originală unei povești simple despre răzbunare și deschide orizonturile altor filme cu supereroi pline de violență, sex și înjurături. Chiar dacă are și câteva probleme la nivel narativ, acest film este foarte distractiv și aduce pe marile ecrane un personaj unic. Partea bună e că Tim Miller lucrează deja la Deadpool 2, deci vom avea parte de mai mult Ryan Reynolds care se bate cu răufăcători într-un costum de spandex.
1. Lights Out (regizat de David F. Sandberg)
Până în 2013, David F. Sandberg era un simplu YouTuber care făcea scurtmetraje pentru canalul lui. Unul dintre ele a ajuns viral, iar acum, acesta este un mare regizor de Hollywood. Lights Out este inspirat dintr-unul dintre scurtmetrajele sale cu același nume și este un film de groază foarte îmspăimântător. Acesta se bazează mult pe sperieturi gălăgioase, dar le folosește într-un mod destul de bun. Mi-a plăcut mult faptul că și fantoma din film are o poveste destul de intresantă în spate. Regizorul lucrează deja la filmul Annabelle 2, care va fi lansat anul viitor. Să sperăm că acesta va aduce niște idei noi și eficiente acestei francize care încearcă să facă o păpușă să pară creepy.