Mii de spectatori au umplut sălile de cinema la Noaptea Albă a Filmului Românesc

0
964
Ascultă acest articol


Sălile de cinema și spațiile amenajate în locuri neconvenționale au fost arhipline la cea de-a 8-a ediție a evenimentului Noaptea Albă a Filmului Românesc, care a avut loc pe 22 septembrie.

Cinema Muzeul Țăranului a fost neîncăpător pentru sutele de bucureșteni care au vrut să vadă Ana, mon amour, cel mai recent film al lui Călin Peter Netzer, nerecomandat minorilor. Sala a fost plină și la filmul Povestea iubirii (r. Radu Mihăileanu), proiecție introdusă aproape de miezul nopții de actorii Simona Maican și Claudiu Maier. În ciuda vremii nefavorabile, proiecția aniversară California Dreamin’ (Nesfârșit), a atras un public fidel care a înfruntat ploaia pentru a vedea în aer liber vedeta secțiunii 10 ani de la debut.

Premiera Un pas în urma serafimilor, lungmetrajul de debut al lui Daniel Sandu, a fost sold out la Cinema Elvira Popesco. Invitații speciali, actorii Ștefan Mihai și Ali Amir, au împărtășit publicului prezent ce a însemnat pentru ei experiența de a lucra la acest film.

Tot sold out a fost și filmul-surpriză al ediției, Breaking News (r. Iulia Rugină), care se lansează în cinematografe pe 29 septembrie. Pelicula a fost primită cu mult entuziasm de publicul prezent, sesiunea de întrebări și răspunsuri de la finalul acesteia, la care au participat actrița Voica Oltean, scenaristele Oana Răsuceanu și Ana Agopian, și regizoarea Iulia Rugină, fiind printre cele mai reușite ale ediției.

Proiecțiile tribut Pădureanca (r. Nicolae Mărgineanu) și 100 de lei (r. Mircea Săucan) au făcut și ele abstracție de vremea rece și au atras cinefilii la Grădina cu Filme, în timp ce Fixeur, propunerea României la Oscar, a reușit să umple sala de la Cinemateca Eforie.

J’ai Bistrot s-a dovedit neîncăpător pentru cei veniți să vadă documentarele Planeta Petrila (r. Andrei Dăscălescu) și Țara Moartă (r. Radu Jude), iar Teatru Unteatru a făcut un adevărat tur de forță cu 4 proiecții de excepție.

A debutat promițător, cu zeci de spectatori, și cea mai nouă locație din programul Nopții Albe a Filmului Românesc, Cinema Gloria. Documentarul Varză, cartofi și alți demoni (r. Șerban Georgescu) a spart gheața în cartierul Titan, atrăgând un feedback entuziast din partea publicului prezent.

Din nefericire vremea nefavorabilă a dus la anularea proiecției în aer liber a scurtmetrajelor românești din selecția TIFF 2017. Aceasta va fi reprogramată la Deschis Gastrobar într-un eveniment special – mai multe detalii se vor anunța pe pagina oficială de Facebook.

Cele 3 proiecții organizate în paralel la Cluj, la Cinema Victoria, au completat succesul ediției cu numărul 8, ținând spectatorii clujeni în fața ecranului până târziu în noapte.

Într-o singură noapte, în 8 locații din țară, au fost proiectate aproape 40 de filme de ficțiune și documentare de lungmetraj, în proiecții speciale, în premieră sau avanpremieră. Evenimentul a avut loc în București la Cinema Muzeul Țăranului, Cinema Elvire Popesco, Cinemateca Eforie, Cinema Gloria, J’ai Bistrot, Unteatru și Grădina cu Filme și în Cluj la Cinema Victoria.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.