Philips este cunoscut pentru inovațiile sale în domeniul televizoarelor și monitoarelor (ex. Ambilight) și pe lângă o grămadă de alte produse de uz caznic și de birou, acesta a câștigat o mulțime de premii pe la evenimentele tech. Originar din Olanda și fondat în 1891 de către Gerard Philips și Frederik Philips, pe parcurul a mai mult de 120 de ani de activitate, Philips s-a întins la nivel global ajungând în 2016 la o cifră de afaceri de zeci de miliarde de dolari și peste 100.000 de angajați.
Printre cele mai noi produse lansate în România, este monitorul cu ecran curbat Philips 278 din gama E, pe care l-am transformat, în ultimele două săptămâni, în monitor meu de zi cu zi.
Ce e în cutie
Sincer, nu eram familiarizat cu acest model, iar când l-am primit la ușă am rămas un pic impresionat de dimensiunile reduse ale cutiei, ceea ce din start îmi dădea de înțeles că voi avea de-a face cu un device elegant, subțire și nici greutatea nu era mare (7 kg).
În cutie avem display-ul, un suport subțire și rezistent care se prinde foarte ușor și repede de display, un cablu D-Sub, unul HDMI, de alimentare și audio și bineînțeles, manualul de utilizare.
După cum spuneam, montarea s-a făcut rapid dar nu ai cum să nu observi că nu există niciun fel de pivotare a display-ului pe suport în sus/jos sau stânga/dreapta ci doar de direcționare a display-ului sus/jos.
Aspect
Suportul pare foarte rezistent, iar monitorul este stabil pe birou, plasticul folosit la display lăsând un pic de dorit căci scârțâie când îl atingi, dar aspectul de plastic negru lucios aduce o notă de eleganță binevenită. Plasticul este magnet de amprente, dar odată fixat după bunul plac, având în vedere că oricum nu e cazul să umbli la el să-l poziționezi, șters cu o cârpă rămâne “atrăgător” tot timpul.
Odată montate cablurile și poziționat pentru utilizare, mi-am dat seama că este un monitor elegant care arată bine pe biroul de acasă, dar și de la servici. E simplu, subțire – deci ocupă puțin spațiu, iar display-ul curbat îl face și mai atrăgător. Pe față avem, pe mijloc jos, sigla Philips, ieșită un pic în afară, iar în spatele ei se află un joystick pentru meniu. În dreapta jos avem LED-ul (alb) de stare. Pe spate, jos, sunt două difuzoare de 3W, iar pe mijloc avem conexiunile.
Conexiuni
Unul dintre cele mai importante elemente ale unui monitor sunt conexiunile – ele te ajută să-l folosești pentru mai multe calculatoare/laptopuri, să-l conectezi la consola de jocuri și să poți monta un stick pentru transfer de date. 278E8 stă (să zicem) binișor la acest capitol, pe spatele display-ului, pe mijloc, fiind aliniate un conector HDMI (HDCP), DisplayPort și (surpriză!) un port VGA – pus probabil pentru cei care mai au laptopuri de generație (foarte) veche. DVI este de negăsit, însă avem o intrare de tip jack pentru semnalul audio de la PC/Laptop pentru că pe display găsim o pereche de boxe. Avem, de asemenea și o ieșire pentru căști, iar lângă este mufa pentru cablul de alimentare. Din nefericire, nu am găsit niciun USB pentru transfer de date, sau alte porturi pentru cartele de memorie, spre exemplu.
Tehnic
Conform specificațiilor, display-ul Flicker-Free are un panel VA LCD cu dimensiunea de 27 inci (68.6 cm), suportă rezoluția de 1920 x 1080 @ 60 Hz (rație de aspect 16:9) și are un timp de răspuns de 4ms. Are o rație a contrastului de 3000:1 și SmartContrast de 20,000,000:1, cu un unghi de vizibilitate de 178º.
Monitorul se “laudă” că este capabil de FreeSync, ceea ce e chiar ok, iar display-ul “știe” să afișeze 16.7 milioane de culori.
Meniu
Accesul la meniu se face de la joystick, iar de acolo poți comuta între HDMI/VGA/DisplayPort, poți opta dintre mai multe trepte, sau opri de tot, din setarea LowBlueMode (pentru a nu te deranja la ochi la ore târzii) și poți da volumul difuzoarelor mai tare sau mai încet; le poți opri de tot și poți alege sursa de unde se preia semnalul audio (HDMI, cablu audio).
Avem și setări rapide pentru patru moduri de vizualizare, SmartImageLite: Standard, Internet, Game sau LowBlueMode, iar la tab-ul Picture poți seta luminozitatea, contrastul, claritatea, respectiv poți opri/porni SmartContrast și comuta SmartResponse pe Oprit, Fast, Faster sau Fastest.
Modelul care l-am testat eu nu avea posibilitate de comutare a meniului în limba Română, iar de la tab-ul OSD Settings îți poți aranja imaginea pe orizontală/verticală; seta transparența meniului sau la cât timp să dispară acesta. La Setup avem informații despre modelul monitorului (278E8), serial number și rezoluția, respectiv, rata de refresh la care lucrează în acel moment. Tot aici este și opțiunea de Reset pentru a te putea întoarce la setările din fabrică.
Teste
un monitor multifuncțional pentru entertainment, browsing, dar și pentru gaming
După două săptămâni de folosire pot spune clar că este un monitor multifuncțional și nu este dedicat neapărat unei anumite utilizări, el merge folosit atât pentru entertainment, browsing, dar și pentru gaming.
Deși nu este un monitor profesional, ci o gamă dedicată utilizatorilor de zi cu zi, nu am recurs la teste amănunțite, tehnice și m-am bazat pe utilizarea în sine. Browsingul a fost pentru mine cea mai plăcută experiență, spațiul de afișare generos oferindu-mi exact ce am nevoie pentru a deschide mai multe tab-uri și de a lucra la redactare, scrie recenzii, sau pur și simplu de a naviga prin Social Media. O altă experiență plăcută este vizualizarea de clipuri pe YouTube, dar din păcate doar pe căști sau un sistem de boxe externe, deoarece puterea celor două boxe este destul de mică, așadar iese din discuție de a asculta muzică la volum mare. Filmele se văd și ele bine, numai că având în față un display curbat trebuie să stai fix cu ochii în mijlocul ecranului pentru a te bucura de o experiență plăcută, dar având în vedere că vorbim aici de filme care au o durată de aproximativ 2 ore, iese din discuție elementul de comoditate. Am testat și câteva jocuri de PC și unele de PlayStation 4 Pro și trecând peste conectarea fără probleme, acestea au rulat și s-au văzut bine pe display-ul curbat, dar trebuie să fim conștienți că nu avem acces la setări dedicate special jocurilor video. Lucrez foarte mult și cu Photoshop-ul, iar aici lucrurile nu prea m-au mulțumit, diplay-ul curbat făcând parcă totul să nu pară natural să nu mai pun că am stat ore bune să setez culorile și alte elemente să fie cât mai potrivite pentru o redare corectă a imaginii.
Concluzie
Pornind de la surpriza pe care am avut-o cu dimensiunile reduse și eleganța lui 278E8, atunci când am desfăcut pachetul și trecând-ul prin tot felul de teste în utilizarea de zi cu zi, pot spune că Philips 278E8 își poate găsi ușor căminul pe biroul de acasă sau de la servici, iar la un preț care se învârte în jurul sumei de 1000lei, este o alegere potrivită pentru cineva care vrea, pe lângă o utilizare obișnuită și un strop de eleganță care să te atragă să-l folosești de câte ori dai cu ochii de el.
Mulțumiri Philips România.