Începe anul 4 de CinEd România – primele proiecții pentru elevi deja anunțate

0
919
Ascultă acest articol


După ce a încheiat cel de-al 3-lea an în România cu cifre-record, peste 4200 de elevi fiind beneficiari CinEd în 2018, programul de educație cinematografică este gata de a-și relua activitatea și anunță primele proiecții gratuite pentru elevii din 3 orașe din țară.

CinEd este finanțat de programul Europa Creativă/ MEDIA, coordonat de Institutul Francez din Paris și, pe partea pedagogică, de Cinemateca Franceză. În România este implementat de Societatea Culturală NexT care, începând cu luna septembrie 2018, a preluat și activitățile pentru nivelul primar, acoperind astfel toate ciclurile școlare.

Printre noutățile celui de-al 4-lea an de activitate CinEd se numără și dezvoltarea colecției de filme cu patru noi titluri din cinematografia europeană. Acestea sunt Aniki Bóbó (r. Manoel de Oliveira, Portugalia, 1942), Tigrul albastru (r. Petr Oukropec, Republica Cehă, 2012), Omul fără trecut (r. Aki Kaurismaki, Finalanda, 2002) și Călăul (r. Luis Garcia Berlanga, Spania, 1963).

La platforma CinEd și la resursele oferite de aceasta (filme, materiale pedagogice, componenta de tutorat) au acces atât cadrele didactice, cât și bibliotecarii publici, proiectul adresându-se tuturor celor care pot facilita educația audio-vizuală a elevilor. Resursele sunt disponibile în limba română și pot fi accesate gratuit.

Pe 30 octombrie la Cinema Elvire Popesco, elevi de gimnaziu de la Școala Generală nr. 206 din București vor participa la proiecția filmului Adăpost (r. Dragomir Sholev, Bulgaria, 2010), care prezintă relația complicată dintre un băiețel de 12 ani și părinții lui care nu reușesc să înțeleagă motivele pentru care Rado vrea să fugă de acasă. Pe 1 noiembrie, în Ploiești, elevi ai Colegiul Tehnic „Toma N. Socolescu” vor viziona filmul spaniol Călăul. Comedia neagră propusă elevilor de liceu urmărește relația inedită dintre Amadeo, un călău bătrân aflat în pragul pensiei și ginerele său, José Luis. Acesta din urmă este nevoit, ca urmare a condiției impuse de asociația de locatari, să moștenească „profesia” bătrânului pentru a putea păstra apartamentul în care locuiesc cu toții. Lucrurile merg bine până când primesc vestea că José Luis va trebui să execute un condamnat la moarte. Cea de-a treia proiecție va avea loc în Râșnov, pe 5 noiembrie, la Școala „Peter Thal”. Elevii îl vor cunoaște pe Tigrul albastru, singurul care mai poate salva de la demolare vechea Grădină Botanică, prevenind construirea unui centru de divertisment în locul ei, într-un oraș condus de un primar diabolic.

La finalul proiecțiilor elevii vor participa la dezbateri coordonate de critici de film și specialiști în audio-vizual.

CinEd este un program european de educație cinematografică, creat în 2015, dedicat tinerilor între 6 și 18 ani, care reunește parteneri instituționali din 9 țări europene – Franța, Spania, Italia, Portugalia, Finlanda, Cehia, România, Bulgaria, Lituania. În țara noastră programul s-a bucurat de succes încă de la lansare, reușind să construiască o comunitate de facilitatori educaționali implicați și dedicați integrării instrumentelor pedagogice de educaţie cinematografică create în cadrul CinEd în predarea la clasă sau în activităţi extra-şcolare.

Primele formări dedicate facilitatorilor educaționali în anul școlar 2018 – 2019 vor începe în luna noiembrie. Mai multe detalii vor fi anunțate curând.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.