Filmele românești Pintea, Moromeții 2 și documentarul Agerpres Marea Unire: România, la 100 de ani au fost proiectate pe 30 noiembrie și 1 decembrie, la Cinema „Florin Piersic” din Cluj-Napoca. Evenimentele, prezentate de criticul de film, Irina-Margareta Nistor, au fost organizate de Caravana Centenarul Filmului Românesc, în colaborare cu Primăria Municipiului Cluj-Napoca.
Florin Piersic, personajul principal din filmul Pintea, a fost invitatul special al zilei de 30 noiembrie, moment în care a primit din partea primarului municipiului Cluj, Emil Boc, Trofeul de Cetățean de Onoare al Clujului: „Locul meu adevărat e aici. Tot ce se-ntâmplă în jur, mă leagă de acest oraș”, a spus actorul.

Florin Piersic: „Generațiile se schimbă. Eu sunt obișnuit cu cei cu care m-am întâlnit de foarte multe ori, în foarte multe ocazii. Tineretul e altfel, privește lucrurile altfel. Este mai puțin „ortodox”, mai libertin. (…) Uitându-mă la filmul Pintea, mulți nu mai sunt, din cei cu care am jucat, iar asta se întâmplă în majoritatea filmelor în care am jucat”.
Emil Boc, Primarul Municipiului Cluj-Napoca: „Clujul se pregătește pentru a celebra Marea Unire, în primul rând cu inima deschisă și cu optimism. Este o formă originală, în același timp extrem de eficientă, pentru a sărbători marea bucurie a românilor – de a avea 100 de ani împreună. Cred că prin punerea în valoare a tot ceea ce înseamnă creație artistică românească, film de calitate, actori excepționali, faceți un mare serviciu neamului românesc și tradiției noastre centenare. Vă mulțumim că ne-ați dat șansa să îl readucem pe marele Florin Piersic, aici, la noi acasă. Îl avem în fiecare zi lângă noi, dar parcă, când un asemenea film, cum a fost cel din seara aceasta (Pintea), îl simțim și mai aproape de noi și ne bucurăm că dăm șansa să îl vadă toți românii, într-o prestație de excepție”.

FILMUL „MOROMEȚII 2” i-a adus la Cluj-Napoca pe actorii Ioana Bugarin și Iosif Paștina
Ziua de 1 decembrie a început cu proiecția filmului documentar, realizat de redacția Agerpres, „Marea Unire: România, la 100 de ani” și a continuat cu filmul regizat de Stere Gulea, Moromeții 2.
Iosif Paștina, actor: “Ar trebui să existe mai multe săli de cinema, în toate orașele, care să fie totuși profesioniste. Există foarte multe filme românești în care se pune problema sunetului. Este adevărat că aceasta problemă vine atât si din partea echipei filmului care filmează și execută filmul, cât și din partea sălilor de cinema care nu au o sonorizare foarte bună”.

Ioana Bugarin, actriță: “Este presărat de foarte mult umor acest film. Cu toate că povestea surprinsă are o finalitate tristă sau tulburătoare, sunt foarte multe momente în care personajele sunt pline de savoare, de umor, de candoare. E o bucurie că poți să le privești. Câteva pete de culoare într-un film alb negru”.

Evenimentul a fost suținut de Primăria Municipiului Cluj-Napoca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.