“Uneltele” cele mai importante ale unui jucător, fie el amator sau profesionist, sunt tastatura și mouse-ul. Știu că probabil vă gândeați că cel mai important e laptop-ul/PC-ul/consola, dar în cazul primelor două, fără un mouse și tastatură capabile, degeaba ai un sistem de rulare a jocurilor, performant.
După ce, anterior, am vorbit puțin de tastatura de gaming ADATA XPG INFAREX K20, era perfect normal să discutăm și de un mouse care să i se asorteze, așadar în rândurile care urmează vă voi spune despre mouse-ul de gaming ADATA XPG Infarex M20, de ce este în stare, cum se comportă el în task-urile de zi cu zi și nu în cele din urmă, cum se descurcă în jocuri.
Pachet și aspect
Unealta de față vine într-un ambalaj destul de micuț, simplu, care iese în evidență prin imaginea mouse-ului care este dintr-un material lucios spre deosebire de restul cartonului cu un finisaj mat. Pe spate avem detalii despre mouse și câteva caracteristici importante ale acestuia.
În cutie avem manualul de utilizare și mouse-ul realizat dintr-un plastic tare, negru, cu dimensiunile 132 x 69 x 43.5mm și o greutate de 160gr și un cablu USB destul de subțire și lung de 1.80cm acoperit cu un material textil împletit, rezistent. Pe cablu avem și un fel de clemă cu “arici” pentru a strânge bine cablul și de a fi transportat mouse-ul mai ușor.
Mouse-ul completează perfect o palmă de mărime medie, iar degetele se poziționează exact pe butoanele de interes. Pe partea de sus avem cele două butoane mari pentru click stânga respectiv dreapta, iar între ele avem rotița de scroll respectiv Switch-ul pentru DPI/RGB. Mai jos, unde vine poziționată palma, avem logo-ul XPG.
Pe latura din stânga sunt cele nouă butoane pentru Back și Forward, iar pe spatele mouse-ului avem, trei piciorușe cauciucate, iar pe mijloc găsim un Switch pentru a opri/porni jocurile de lumini și un Switch de comutare a frecvenței de utilizare.
Tehnic
Din punct de vedere tehnic vorbind, avem în față un mouse de gaming compatibil cu Windows 7/8/10 cu Switch-uri Omron, care rezistă la peste 20 de milioane de click-uri, iar sezorul, care poate fi comutat între frecvențele 250/500/1000Hz, de la Switch-ul de pe spatele mouse-ului, are o accelerație maximă de 20G. DPI-ul poate fi comutat între 400/800/1600/3200/5000, de la butonul dintre butoanele principale de click stânga/dreapta, iar efectele LED Full RGB de lumină sunt redate pe rotița de scroll, logo respectiv toată marginea “talpei” mouse-ului, sub formă de “puls”.

Teste
Ne-am convins că din punct de vedere al capabilităților de ordin tehnic și ca aspect, M20 se descurcă bine, dar cel mai important este cum se comportă acesta la task-urile zilnice și bineînțeles, în jocuri.
După cum obișnuiesc în testele mele, am transformat mouse-ul de față în mouse-ul principal pe care l-am utilizat zilnic atât la PC cât și la laptop și pot spune că m-am obișnuit rapid cu el atât în activitățile de tip office, cât și pe partea de redactare de articole și editare grafică. Pe ecranul mic al laptop-ului (15inch) am setat un DPI mai mic (1600) și totul a decurs perfect, iar pe PC, în desktop-ul de pe un monitor cu display de 27inch am setat DPI-ul mai mare (3200) și am fost mulțumit de performanțele mouse-ului. Trebuie să menționez însă, că spre deosebire de alți 3 mouși pe care-i folosesc: 1 x mouse wireless pentru laptop, 2 x gaming), M20 este destul de greu. Cele 160gr se simt, iar dacă nu ai un mouse pad și-l folosești direct pe birou, la un DPI mare cursorul la mouse abia că-l mai poți urmări.
M20 este totuși un mouse de gaming, deci pe jocuri cred că ar trebui să ne concentrăm cel mai mult. Testele le-am făcut pe PC și am testat atât jocuri de strategie și RPG-uri cât și shootere și FPS-uri pentru a vedea cum se descurcă mouse-ul nostru. În Diablo III și Starcraft pot spune că m-am simțit cel mai în largul meu, M20 setat cu DPI maxim (5000) fiind un pic prea rapid pentru rezoluția suportată de monitorul de 27inch, așadar am rămas pe 3200 și pot să zic că aproape imediat am intrat în febra jocului fără a fi nevoie de timp de adaptare cu noua unealtă de test. Am testat și DOOM respectiv Call of Duty: Infinite Warfare și Modern Warfare Remastered și am fost mulțumit de rezultate.
Concluzie
Pentru un gamer casual care se și deplasează mult, un mouse de gaming de tip plug and play este extrem de important, iar aici M20 este foarte potrivit pentru că acoperă mare parte din cerințele acestuia. Bineînțeles, întotdeauna vor exista întrebări precum “Nu are mufa USB aurită?” “Cablul nu e detașabil?” “Nu are săculeț de transport” “Nu se pot schimba switch-urile butoanelor?” “Nu are aplicație dedicată pentru configurarea detaliată a butoanelor/LED-urilor?” dar nu își au locul în cazul nostru. Nu avem în față un mouse de gaming profesional, deși, sincer să fiu, nu m-ar mira dacă l-aș vedea să fie folosit de cine-știe-ce gamer profesionist, căci M20 are destule calități.
Așadar, lui M20 îi șade bine în rucsac, lângă laptopul de gaming, gata pentru sesiuni în deplasare, dar stă bine și pe birou și-și face treaba cu brio în jocuri. Asortat cu tastatura de gaming ADATA XPG INFAREX K20, mouse-ul de gaming ADATA XPG Infarex M20 transformă sesiunile de gaming în unele plăcute, performanțele celor două fiind îndeajuns pentru a bucura orice gamer casual și se descurcă respectabil în toate tipurile de jocuri.