Birds of Passage – Recenzie

Cu siguranță vei învăța ceva nou, măcar despre cultura etniei wayuu, dacă nu despre afacerile cu marijuana.

1
1758
Ascultă acest articol


“Senzația de autenticitate se instalează cu repeziciune, aș spune mai degrabă te face să crezi că totul este firesc și are loc chiar în fața ta și o iei ca atare. Inspirat oricum după fapte reale, filmul are un oarecare aer de biografie.”

Regizor: Cristina Gallego, Ciro Guerra

Scenariu: Maria Camila Arias, Jacques Toulemonde Vidal

Gen: Dramă

Lansare: 15 martie

Durata: 2h 5min

Studio: Blond Indian Films

Distribuitor: Bad Unicorn

Clasificare: A.P.12

Actori:

  • Carmiña Martínez … Úrsula
  • José Acosta … Rapayet
  • Natalia Reyes … Zaida
  • Jhon Narváez … Moisés
  • Greider Meza … Leonídas

Sinopsis:

Acțiunea din ”Păsări Călătoare”, este bazată pe fapte reale și se petrece între anii 1960 și 1980, în Regiunea Guajira din nordul Columbiei, la granița cu Venezuela. Tribul Wayuu este organizat în jurul familiei, iar familia se ghidează după tradiții, vise și semne. Rapayet și clanul din care face parte sunt printre primii stăpâni ai traficului de marijuana. Atrași de bani și de putere, ei își abandonează ritualurile și credințele, închinându-se unor noi zei: lăcomia și crima. Se nasc primele carteluri de droguri, iar societatea este condusă după alte reguli.

Recenzie

Nu mă prinzi des în săli în care se proiectează drame după povești adevărate, dar când mă prinzi vei vedea că eventual devin captivat de poveste – sau dacă nu de poveste, de implicațiile ei. Dacă ești o fire interesată de cultură atunci vei fi curios de Birds of Passage. Eu am aflat lucruri noi despre populația indigenă a zonei columbiene de trafic de droguri. O cultură despre care nu știam mai nimic de fapt, mi-am dat eu seama cu această ocazie. Încerc să stabilesc dacă ignoranța mea ar fi cauza sau provine din influența filmelor mai populare care se axează pe teritoriul mexican.

Senzația de autenticitate se instalează cu repeziciune, aș spune mai degrabă te face să crezi că totul este firesc și are loc chiar în fața ta și o iei ca atare. Inspirat oricum după fapte reale, filmul are un oarecare aer de biografie.

Abia pe la jumătatea filmului lucrurile devin, să zic, interesante. În sensul că afacerile se complică iar acțiunea-i mai sângeroasă. Acțiunea de care spun nu este cea specifică filmelor palpitante, împușcăturile se petrec verde în față, cum se cuvine unei drame.

Direcția artistică are un aspect plăcut, în ciuda pustiului care domină cadrele. Atmosferic se simte un contrast, fiindcă deși paleta de culori se orientează spre căldură, ilustrând de regulă seceta, pustietatea și apariția anumitor păsări preveistitoare, au inspirat răceală.

Împărțită pe cânturi, narațiunea se deschide și se închide cu povestirea cântată, ca o baladă, de către un bătrân al clanului. Deși nu înțeleg o iotă din limba lor ș nici nu-mi amintesc cuvintele, cumva ritmul trist încă mă bântuie fonic la câteva zile de la vizionare.

În acest scenariu realist este implicat și misticul. Femeile au vise prevestitoare, iar apariția câte unei specii de păsări în sat reprezintă câte un semn. Păsările călătoare ale titlului sunt de fapt aceste păsări care anunță diversele nenorociri din viețile personajelor. Rapayet este la început sceptic însă pe parcursul anilor, se vede pe chipul său că își pune din ce în ce mai multe dubii atunci când trebuie să ia o decizie în funcție de semnele primite.

Muzica tradițională marchează tensiunea și momentele-cheie. Cu precădere, tobele te fac să resimți gravitatea faptelor. Muzica este folosită cu zgârcenie, ceea ce îi dă o importanță atunci când se face auzită.

Este ușor să te plictisești dacă nu te captivează povestea sau experiența interculturală pe care o presupune vizionarea. Necunoscând limba personajelor este ușor să te detașezi de ele, iar ritmul lent al acțiunii poate fi alt factor de plictiseală, așa că depinde de interesul și răbdarea ta dacă vrei să stai până la final. Mă refer mai ales la prima jumătate a filmului, în care acțiunea nu escaladează așa mult.

Pe scurt, Păsări Călătoare este un film despre lăcomie, tradiție, familie și mândrie, dintr-o perspectivă mai altfel. Cu siguranță vei învăța ceva nou, măcar despre cultura etniei wayuu, dacă nu despre afacerile cu marijuana. Este destul de probabil să mai fi văzut filme despre consecințele afacerilor cu droguri.

Rămâne, așadar, să mergeți să-l vedeți și să decideți singuri dacă vă este pe plac sau nu și vă așteptăm să discutăm despre el. Birds of Passage / “Păsări călătoare” va rula la cinema din 15 martie și este distribuit în România de Bad Unicorn.

Poster:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.