Ascultă acest articol


Lucifer a debutat prima oară în ianuarie 2016 pe postul american Fox, iar personajul este bazat pe unul dintr-o serie de benzi desenate DC Comics. Personajul, realizat de Neil Gaiman, Sam Kieth și Mike Dringenberg avea să debuteze în benzile desenate The Sandman ca într-un sfârșit să ajungă pe micul ecran fiind produs de Jerry Bruckheimer Television, DC Entertainment și Warner Bros. Television.

În serial Lucifer Morningstar este intepretat de actorul Tom Ellis, Diavolul, care abandonează Iadul pentru a deveni consultat al Los Angeles Police Department.

Chiar dacă debutul serialului a fost un succes, pe parcursul a trei sezoane audiența și-a păstrat oarecum echilibrul, dar o lipsă a creșterii acesteia a forțat FOX ca, în mai 2018, să anunțe că serialul a fost anulat. Dar, o lună mai târziu de la anunțul trist, Netflix a anunțat că a preluat serialul căruia i-au oferit 10 episoade pentru sezonul al 4-lea, care va fi disponibil din 8 mai 2019 și despre care știm că: “Noul sezon se întoarce după ce Chloe a văzut adevărata față a lui Lucifer. Iar Lucifer se confruntă cu o nouă provocare: Eva, prima femeia care a păcătuit vreodată, se întoarce. Oare vrea să se răzbune pe cel care a ispitit-o afară din rai acum mulți ani… sau ceva complet diferit?

În sezonul 4 își vor face debutul Inbar Lavi, în rolul lui Eve și Graham McTavish, în rolul lui Father Kinley.

Despre serial, personaje și actori și recapitularea sezoanelor 1 – 3

Serialul este un pic altfel faţă de benzile desenate. Fără să intru în detalii comparative şi să rămân strict la serial, vorbim aici de un serial “police procedural” în care de la episod la episod Lucifer (Tom Ellis) împreună cu Detectiva Chloe Decker (Lauren German) rezolvă cazuri, avansând sau trecând printr-un plot general, explorând relaţia dintre aceştia şi celelalte personaje din jurul lor. Este comic, este serios, câteodată este chiar şi un pic cam intens, însă Lucifer a reuşit să devină unul din serialele preferate fanilor tv pretutindeni, motiv pentru care a fost salvat de Netflix. Despre personaje, pe scurt: Tom Ellis, în ciuda faptului că nu e blond ca Lucifer-ul din benzile desenate, reuşeşte să prezinte o imagine atragătoare, carismatică şi 110% absolut fermecătoare a, în principiu, diavolului. Chloe Decker, interpretată de Lauren German, deşi este o actriţă foarte bună în rol, îţi ia ceva timp să te obişnuieşte cu ea, Ellis acaparând toată lumina reflectoarelor. Mai avem de-a lungul serialului actori cunoscuţi precum Kevin Alejandro, cunoscut din True Blood, în rolul unui poliţist şi fostul soţ a lui Decker, D.B Woodside, în rolul lui Amenadiel, fratele lui Lucifer şi un personaj care îl contrastează pe Lucifer la fiecare pas sau Rachel Harris, pe care o ştim din Suits, iar aici este psiholog și îl ajută pe Lucifer să înţeleagă diverse probleme despre el, lume şi relaţia sa cu cei din jur şi de multe ori Dumnezeu.

Cât despre sezoane, pentru o mică recapitulare, în primul sezon, îl urmărim pe Lucifer, proaspăt venit într-o vacanţă pe o perioadă nedeterminată în Los Angeles unde o întâlneşte pe detectiva Chloe Decker, rezolvă o crimă împreună şi deodată devine aghiotantul ei. În acest sezon se stabilesc diverse lucruri despre el, este proprietarul unui club numit LUX, are o prietenă pe nume Maze, care de fapt este şi ea un demon fugit din iad, iar de la episod îl vedem folosindu-şi puterea, de a afla de la oameni care este cea mai adâncă dorinţă pe care o au. Fratele său Amenadiel, a venit pe Pământ în misiunea de a-l readuce pe Lucifer la conducerea Iadului, însă acesta refuză. Amenadiel este cumva personajul negativ în mare parte din sezonul 1, încercând să facă tot posibilul să îi influenţeze pe cei din jur să îl convingă pe Lucifer să se întoarcă înapoi în Iad. Chiar “angajeaza” un asasin să îl omoare pe Lucifer, iar când lucrurile se schimbă, undeva pe la jumătatea sezonului, Lucifer şi Amenadiel caută să îl oprească pe acel asasin.

În timp ce primul sezon a stabilit cam despre ce este vorba, cine este Lucifer, cine e pro şi contra şi a ridicat câteva semne de întrebare, sezonul 2 prezintă alte noi probleme, legate de familie, în special mama sa, care este personajul negativ pentru acest sezon şi este interpretat de Tricia Helfer (Powers, Suits). Urmăreşte acelaşi stil poliţist, rezolva cazuri, însă Lucifer are de luptat pe o parte cu mama sa, care la bază pare dezinteresată de el până undeva la sfârşit însă problema principală este relaţia sa cu Dumnezeu. Amenadiel nu mai este un înger şi se simte trădat de Dumnezeu. Fiecare personaj în acest sezon este mult mai uman şi mai conturat, ca de exemplu psihologul Linda, când află că Lucifer este cu adevărat el îşi schimbă complet percepţia asupra lucrurilor. Maze este la fel, mult mai umană și cuprinsă de probleme sociale/relaţii şi de nouă ocupaţie de vânătoare de recompense.

Sezonul 3 în schimb se învârte în jurul misiunii lui Lucifer de a descoperi de ce i-au revenit aripile (pe care n-am menţionat că şi le-a ars în primul sezon) şi legătura lor cu un criminal pe nume The Sinnerman. Deja la punctul acesta cast-ul este perfect pentru acest serial, jocul actoricesc este excepţional pentru televiziune, iar felul în care personajele evoluează este unul unic, într-un serial fantastic în care dinamica dintre cei doi actori principal, Lucifer şi Chloe, două personaje complet diferite, funcţionează cu precizie de ceas. Un triunghi amoros între Linda, Maze şi Amenadiel este un side plot foarte interesant. Câteva personaje de data asta au mai mult screen time, precum Ella, C.S.I.-ul de la sediu de poliţie care acum iese în evidenţă mai mult până la un nou venit şi principalul antagonist al sezonului, Tom Welling (Smallville) ca noul şef a lui Chloe Decker şi mai încolo, descoperit că este Cain, primul criminal din existenţă, primul fiu a lui Adam şi Eva.

Sezonul 4

După cum am spus și la început, sfârșitul sezonului 3 ne lasă oarecum cu câteva întebări la care fanii urmau să primească probabil răspunsuri în sezonul 4, dar situația audienței serialului a făcut ca FOX să anunțe că serialul a fost anulat. Au urmat imediat petiții, activități și evenimente prin care fanii au dat de înțeles că Lucifer merită să fie salvat și după cum am spus la început, Netflix le-a auzit vocile și a decis să ia atitudine. Astfel vestea că serialul a fost salvat și că sezonul 4 urma să ruleze pe Netflix, a fost răspunsul efortului fanilor Lucifer.

Sezonul 4 va debuta din 8 mai pe Netflix și are 10 episoade, iar noi am primit acces mai devreme la primele 6 episoade pentru a vă face o idee despre la ce să vă așteptați odată cu revenirea fabuloasă a lui Lucifer, și vom face mai jos un rezumat, cât se poate fără spoilere.

Sezonul începe într-un ton muzical, angelic, în prim plan cu favoritul fanelor, Ellis, care se transformă într-o scenă de luptă într-un stil brutal și diavolesc. Aceste prime scene pline de adrenalină care pare să pună baza plot-ului pentru ce are să ne aștepte în acest sezon plus un mic bonus pentru fanele înfocate, un sneak peek sexos a la Ellis. V-am captat atenția? Ok.

Episodul 1 se numește (Everythings Okay)și ne întoarcem la normal, iar scena unei crime îi reunește pe Lucifer și colegele sale, Ella și Chloe – gata de treabă. Și cu asta am dat drumul la primul episod. Începe investigația, iar Lucifer încearcă să afle mai multe despre starea lui Chloe (care încearcă să cocheteze cu adevărata față a lui Lucifer) și tratează subiectul cum e să ucidă un om pentru prima oară – terapeutic vorbind.

Investigația se învârte în jurul mierei, căci victima este un apicultor de 55 de ani, iar Lucifer își va folosi intens abilitățile de influențare a minții martorilor interogați. Ca să facem și o mică analogie, primul episod nu este numai lapte și miere și nici nu e OK totul (cum se numește episodul), Lucifer apelând la latura sa diabolică pentru a pune puzzle-ul cap la cap și de a-l prinde pe ucigaș. Se simt intens elementele unui film a la Sherlock Holmes și asta vă va bucura pe toți. E bine structurat, îl cunoaștem și pe Părintele Kinley (Graham McTavish) și este un episod potrivit pentru debut al unui nou sezon, având ca sub plot și despre cum se adaptează Chloe la noua identitate a lui Lucifer.

Episodul 2 (Somebody’s Been Reading Dante’s…) este deschis cu o scenă cu aduceri aminte ale lui Chloe care a devis să afle mai multe despre diavoli, posedări și bineînțeles, despre Lucifer. Ceea ce a făcut Chloe în primul episod, devine acum o investigație personală a acesteia în jurul acestui subiect. Ella îi este aproape, iar relația lor merge mai departe decât una de colegialitate, devenindu-i o prietenă de încredere, la prima vedere.

Lucifer încearcă să se apropie de Chloe, iar o nouă scenă a crimei are ca subiect o învățătoare de grădiniță găsită decedată în circumstanțe suspecte. Trioul dă drumul la investigație, în paralel continuând și cu investigația separată a lui Chloe care află tot mai multe despre subiect și trecutul lui Lucfer, iar părerea ei despre el începe să se schimbe… El continuă să-i facă avansuri, iar ea se folosește de acest lucru pentru a afla cât mai multe despre latura diabolică lui Lucifer, despre trecutul său și despre intențiile sale. Trioul devine unul extrem de interensant, dinamic și foarte interactiv, iar relația Părintelui Kinley cu Chloe se întărește.

Dacă primul episod a avut o scenă de introducere foarte badass (sau sexyass – cum ar spune probabil fanele), nici episodul doi nu duce lipsă de o scenă grandioasă cu Lucifer și elementul său preferat, focul. Investigația învățătoarei este dusă la bun succes, iar episodul ne lasă, după cum ne-a obișnuit serialul, cu întrebări și hype-ul întins la maxim, dar mulțumită Netflix, viva la binge! Nu mai este nevoie să mai așteptăm o săptămână până la noul episod.

Binging-ul continuă cu episodul al 3-lea (O, Ye of Little Faith, Father) care începe cu o discuție foarte interesantă între Părintele Kinley și Lucifer. Avem în față un fel de Rai vs Iad, Good vs Evil. Ambii sunt puternici, atât personajele jucate cât și jocul actorilor, iar tensiunea este la ea acasă.

Ella este o apariție cu iz ușor comic, care mai destinde atmosfera. Tricourile pe care le poartă și replicile ei sunt de multe ori potrivite în context și bine alese, iar relația ei cu Chloe pare tot mai sinceră. Amenadiel (D.B. Woodside) este partenerul de discuții al lui Lucifer și nu ratează niciun moment să plaseze sfaturi acestuia.

E timpul pentru crima episodică. Trioul sosește la scena unei crime în care este implicată o femeie de știință de 29 de ani care, cumva, i s-a pus capăt vieții cu un cuțit în spate. Începe investigația, care vizează în mare parte un cartel mexican. Dan (Kevin Alejandro) are și el apariții scurte, oarecum legate de investigațiile lui Chloe și Ella, iar în acest episod pare să aibă câteva conexiuni care ar putea conduce la rezolvarea cazului.

Lucifer nu se mai ascunde de Chloe, și în interogatoriile și investigațiile lor, nu face rabat în a-și folosi puterile diabolice pentru a scoate tot din martori. Chloe îi va spune, într-un final, de investigația ei asupra lui Lucifer, iar acesta va avea mult de procesat și explicat. Scena și conversația dintre cei doi au un impact emoțional puternic și nu ai cum să nu le admiri prestațiile actoricești și chimia dintre ei. Această scenă am considerat-o a fi acea scenă diferită/importantă/aparte (sau cum vreți voi să o denumiți) a acestui episod.

Am ajuns la episodul al 4-lea (All About Eve) care începe direct cu scena crimei unde este implicat un designer de bijuterii din Beverly Hills, găsit mort într-un hangar, dar de această dată din trio lipsește Lucifer fiind înlocuit de Dan. Interogațiile încep imediat și se găsește o pistă care duce într-o direcție de origine arabă.

Unde e Lucifer? Ei bine se pare că Mr. Morningstar nu e tocmai în apele lui și pierde vremea prin clubul său din L.A. unde pune ochii pe o frumoasă și senzuală femeie – care-și face o intrare foarte sexy în serial. Surpiza se face că este vorba chiar de Eve (Inbar Lavi), care are legătură cu trecutul lui Luce (cum îi spune ea), urmând să aflăm mai multe pe parcursul episodului, dar, cumva are legătură și cu cazul designer-ului ucis.

Vom tot auzi numele Pablo și referințe la cocaină și nu are cum să nu te ducă gândul la faimosul serial Netflix, dar nu te gândi atât de departe la crossover-uri sau cine știe ce alte conexiuni între seriale. Investigația lui Chloe și Dan merge mai departe, dar și Lucifer și Eve sunt în căutarea unor răspunsuri. Drumurile lor, după cum vă așteptați, se vor intersecta. În scenă va reveni terapeuta lui Luifer, Linda Martin (Rachel Harris) la care va ajunge și Chloe și vor purta o discuție… neoficială.

Acum că Eve și Chloe s-au cunoscut, Eve va ajunge rapid pe scaunul de interogatoriu al lui Chloe, iar discuțiile dintre cele două vor fi pline de sare și piper. Investigația continuă pe două fronturi. Perechea Eve și Lucifer și Dan cu Chloe și Ella, de partea cealaltă, iar odată ce episodul se apropie de o concluzionare rămânem cu un trio amoros format din Lucifer, Chloe și Eve.

Binging-ul continuă cu episodul al 5-lea, care are un titlu destul de incitant (Expire Erect) și debutează cu scenă șocantă (cum s-ar zice în Can-Can), apoi imediat ceasul se derulează cu câteva ore și-i avem în prim plan pe Lucifer și Eve. Identitățile lui Lucifer îl macină puțin câte puțin pe acesta, iar vizitele la Linda devin mai dese cu discuții din ce în ce mai deschise și intense. Cazul acestui episod vizează un om înstărit găsit mort lângă mașina sa foarte rară și scumpă, chiar în fața reședinței sale grandioase. Iarăși, Lucifer lipsește, iar de caz se ocupă tot Chloe, Ella și Dan, dar într-un sfârșit Chloe îl convinge pe Lucifer să le se alăture la investigație. În scenă apare și Maze, iar investigația atrage oameni periculoși care vor să-l scoată din “schemă” pe Lucifer. Clubul său va fi locul unde Lucifer va primi o vizită surpriză, pe fundalul căruia fetele, Chloe și Eve, tot au câte ceva de împărțit. Situația se va agrava și mai mult de atât și va apărea chiar și o bombă în schemă. Vor reuși fetele Maze, Eve, Chloe, Ella și Lucifer să treacă cu bine peste tot plus să prindă făptașul? Well…

Am ajuns, așadar, la cel de-al 6-lea episod (Orgy Pants to Work) care începe direct cu o orgie, sau cel puțin sfârșitul uneia cum numai Lucifer știe să facă, iar Eve și Maze se cunosc pentru prima oară, face to face. Revenim la firul epic, unde Dan și Chloe sosesc la locul unei crime, iar Ella îi așteaptă acolo. Surpriza e apariția lui Lucifer, iar Elle ne prezintă scena crimei unde victima (cu fundul dezgolit) zace înfiptă într-un obiect decorativ metalic, concluzia fiind că a fost împins, sau a sărit, din clădirea de lângă. De cealaltă parte, Amenadiel primește o vizită surpriză și o misiune importantă de care trebuie să se ocupe urgent.

Investigația va duce către un fel de camping al nudiștilor la care ai acces, ei bine, doar dacă ești gol pușcă. Începe amuzamentul căci, Lucifer, Ella și Chloe vor trebui să ia o decizie și este important să afle indicii aflate în interiorul acestui camping. Lucrurile devin, însă, rapid serioase, căci un schimb de focuri scoate la iveală că Lucifer nu mai este așa de priceput în a fi detectiv, cum era cu ceva timp în urmă, și asta-l va pune foarte mult și pe el pe gânduri. Situația misiunii lui Amenandiel și a invitatului surpriză se înrăutățește, iar Maze descoperă o latură maternă atunci când se împrietenește cu psihologul Linda. Latura negativă, diavolească a lui Lucifer e tocmai accentuată și în toată treaba asta are o influență și Eve, iar sfârșitul episodului dă de înțeles că are să urmeze ceva negru și urât.

Ca o concluzie a celor 6 episoade văzute (din 10 cât are sezonul), Lucifer pe care-l știm noi revine, numai că echilibrul său dintre alter-ego-ul și Detectivul/patron de club, se pierde și asta înseamnă că va urma ceva negru și urât. Chloe și Ella primesc un screen time mai mare și e bine, căci încep să prindă mai mult contur ca personaje, iar apariția lui Eve e ca un fier încins pe spinarea tuturor. Momentele amuzante nu lipsesc și în mare parte sunt bine alese și folosite, iar un plus merge și către melodiile folosite în episoade, care face ca acțiunea și deznodământul să fie mai intense. Fanele vor fi mulțumite de ce vor vedea și de prestația lui Ellis, iar cazurile în sine și rezolvarea lor va mulțumi pe cei care așteaptă ceva mai a la Sherlock Holmes, după cum am mai zis și mai sus. Una peste alta, din 8 mai veți avea posibilitatea să vedeți toate episoadele în stilul binging cum ne-a educat Netflix și suntem curioși ce se va întâmpla în cele 4 episoade pe care nu le-am văzut nici noi.

Binging plăcut!

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.