În ultimii 2-3 ani s-au dat și se dau mai departe, bătălii pe piața telefoanelor mobile, mai ales la capitolul “flagship”, atât pe partea cosmetică și a materialelor folosite cât și la specificațiile tehnice și nu în ultimul rând, la camera foto/video.

Competiția e acerbă, iar unul dintre “jucătorii” mari de pe piața mobilelor este bineînțeles Sony, cu gama Xperia. Sony Xperia 1 este cel mai nou, performant și a atras atenția clienților din toată lumea, iar noi am avut posibilitatea să-l testăm și vă spunem dacă Xperia 1 este smartphone-ul perfect al Sony Mobile.

Pachet

Ca și celelalte smartphone-uri mai noi din seria Xperia, (ex. X10 Plus) Sony Xperia 1 vine într-un ambalaj complet alb și destul de abstract, inscripționat cu argintiu cu Xperia 1, pe spate, undeva jos având câteva informații despre specificații. Am mai spus în recenziile anterioare că ambalajul contează pentru prima vedere și cele simple sunt printre cele care, statistic vorbin, atrag cele mai multe priviri. Sony cu seria Xperia reușește acest lucru.

În pachet avem o cutiuță cu manualul de utilizare, iar dedesubt avem cablul de încărcare USB-C – USB-C, alimentatorul de priză, căștile (MH750) in-ear, un mic adaptor USB-C – jack și bineînțeles telefonul.

Aspect

Testând destul de des cele mai noi flagship-uri de la diferiți producători, tind să mă aștept întotdeauna la produse care se aseamănă cât de cât, trendul de acum fiind ca smartphone-urile să aibă un display mare, de preferat borderless, să fie ușoare și subțiri. Ei bine, când am dat țiplele jos de pe Xperia 1 am avut o surpriză și chiar a scos un “wow” de la mine. Am să vă explic imediat de ce.

În primul rând, Xperia 1 arată în întregime ca o bucată de sticlă neagră, subțire, lucioasă, cu colțuri rotunjite (167 x 72 x 8.2mm) și greutate acceptabillă (178gr) și se simte grozav în mână. Forma este superbă, iar rația de aspect de 21:9 îl face și mai deosebit.

Display-ul 6.5″ arată incredibil, foarte lucios, cu bezele (bezels) foarte subțiri, iar în partea de sus avem senzorii, difuzorul și camera, Sony fiind printre puținii care încă nu adoptat “trendul” cu camera teardrop păstrând o bandă neagră subțire. Pe spate avem incripționat discret logo-ul Sony, pe mijloc și jos Xperia, iar în partea de sus avem cele trei camere și cele două LED-uri Flash.

Laterala lungă, stânga, este complet liberă, iar pe cea din dreapta avem butoanele de volum (+/-), senzorul de amprente, butonul de Power și butonul dedicat pentru cameră. În partea de jos avem un difuzor, microfon și portul USB-C, iar pe laterala de sus avem sertarul pentru SIM/Card Memorie și alt microfon.

Per total, la capitolul aspect, vă spun sincer că Xperia 1 e printre cele mai aspectuase smartphone-uri de pe piață, iar dacă negrul nu e pe placul tău, există și variante de culoare alb, gri sau purple.

Hardware

Sony a avut dintotdeauna câțiva ași în mânecă, când vine vorba de elemente tehnologice. Vizual și auditiv, Sony a fost și este printre cei mai buni de pe piață în mai multe domenii nu numai cel al smartphone-urilor ci și la televizoare și echipamente audio, iar când te decizi la un produs cu sigla Sony te aștepți la calitate prin tehnologiile implementate Sony.

Regula se aplică și în cazul lui Sony Xperia 1 și le vom lua pe rând pornind cu display-ul superb 4K HDR OLED CinemaWide protejat de Corning Gorilla Glass 6 întreg device-ul fiind rezistent la apă (IP65/68).

Lucrurile stau excelent și în spatele display-ului, la interior, Xperia 1 funcționând datorită procesorului Qualcomm Snapdragon 855 Mobile Platform și cei 6GB RAM și al spațiului de stocare de 128GB care poate fi extins la 512GB prin card de memorie.

La capitolul conectivitate avem Bluetooth 5.0, transferul de date făcându-se prin USB Type-C și are suport NFC, iar transferul de date se face prin Wi-Fi IEEE 802.11a/b/g/n(2.4GHz)/n(5GHz)/ac. Conexiunea de telefonie se face prin 3G sau LTE (4G) Cat19/Cat13 și are și A-GNSS (GPS + GLONASS).

Sunetul este asigurat de cele două difuzoare stereo (unul în partea de jos și al doilea prin cel prin care se aud și convorbirile telefonice) și avem suport pentru Dolby și Qualcomm aptX HD audio, iar căștile (MH750) se aud excelent.

Xperia 1 e plin de fel de fel de senzori printre care avem și Accelerometru, Giroscop, Barometru, Lumină Ambientală, Proximitate și cel pentru amprente (să enumerăm doar câteva).

Bateria este de 3330 mAh cu suport pentru Xperia Adaptive Charging și care vine cu câteva aplicații de management a acesteia: Battery Care, Smart Stamina și Stamina Mode.

Am lăsat pentru sfârșit camerele foto/video, care sunt cea de pe față de 8MP cu lentile F2.0, HDR și SteadyShot, iar cele trei de pe spate sunt de 12MP de 24mm, 16mm și 52mm cu lentile F1.6 și 2x F2.4 și SteadyShot cu suport Super wide-angle și 2x zoom optic. Înregistrările video se fac la rezoluția 4K HDR cu suport Cinema Pro “powered by CineAlta”.

Software și teste

Sistemul de operare este Android 9 Pie cu modificări aduse de Sony special pentru Xperia. Printre acestea se numără și cele specificate mai sus, la baterie Battery Care, Smart Stamina și Stamina Mode, din Xperia Assist unde găsim și sfaturi și ajutor de utilizare a device-ului și suport, iar de securitate intră în scenă Google Play Protect.

Avem suport și pentru jocuri, inclusiv cele de PlayStation, plin aplicațiile PS App și Game Enhancer, iar la Cinema Pro avem un adevărat studio de filmare și editare inclusiv un creator de clipuri, Movie Creator. De asemenea, avem și aplicația 3D Creator cu ajutorul căruia poți scana în 3D obiecte sau peroane și AR effect prin care pui diferite obiecte virtuale în spațiu real.

Trebuie să vă zic iarăși cât de excelent este display-ul de 21:9, iar forma lungă și subțire a device-ului îl face mai ușor de ținut în mână, iar problema cu mânuirea lui cu o singură mână este rezolvată prin câteva modificări speciale inclusiv cel de împărțire a ecranului pentru utilizarea a mai multor aplicații deodată prin 21:9 Multi-window, dar și prin posibilitatea de ați adăuga shortcut-uri rapide la aplicațiile preferate care pot fi accesate la un simplu gest de swipe.

Filmele/clipurile via YouTube (4k 60fps) se văd superb și se aud la fel de bine prin căștile din pachet care le puteți conecta la device prin micul adaptor din pachet. De asemenea, am testat și cu niște căști via Bluetooth și se aud excelent și cu acestea. Odată ce ai dat drumul și la Atmos, experiența audio este printre cele mai frumoase pe care le-am testat până acum la un smartphone flagship.

Viteza de transfer via Wi-Fi și 4G LTE sunt excelente și am făcut un teste prin SpeedNet să vă lămuriți și voi (la Wi-Fi, 300Mb e viteza maximă care o am în casă):

Teste am făcut și cu Antutu, Xperia 1 clasându-se în primele 10 cele mai bune device-uri global. Iată rezultatul și detalii:

Am auzit și am citit că cele trei camere de pe Xperia 1 sunt foarte bune și abia așteptam să ajung la acest capitol unde am testat câteva moduri de fotografiere atât cu zoom 1x și 2x, dar și cu wide-angle, panoramic, pe timp de noapte, bokeh și macro, iar în tot acest timp am lăsat să preia automat modurile de fotografiere (care s-au făcut exact și foarte rapid). De asemenea am făcut și un teste de filmare cu setările default (4K). Reamintesc că atât dimensiunile cât și 10% din calitatea imaginii pozelor au fost reduse intenționat pentru a le putea posta aici, dar veți putea clar să vă faceți o idee despre rezultatul original.

Rezultatele arată excelent demonstrând că Xperia 1 face o treabă superbă și n-am nimic să reproșez la acest capitol, ba mai mult de atât aș vrea să laud puțin și acel buton fizic dedicat foto/video cu ajutorul căruia poți declanșa acțiunea parcă mai ușor decât dacă folosești butonul de pe display.

Am testat și Asphalt-ul recomandat (Legends), dar și Fortnite și, după cum mă așteptam, funcționează fără pată și arată super pe display dovedind că Xperia 1 este perfect și pentru gaming.

O adevărată plăcere este și experiența de browsing și cea de social media, totul rulând fluent, iar aspectul display-ului face să intre în ecran mai multă informație și să fie controlată mai rapid datorită formei subțiri al device-ului.

Din cele spuse mai sus, performanțele și aspectul, camera și funcționalitatea sunt de top, dar sunt și câteva aspecte care ar putea fi trecute ca fiind dezamăgitoare și anume lipsa posibilității încărcării wireless și cele trei camere care sunt un pic ieșite în relief care face ca device-ul să se miște ușor atunci când folosești display-ul, așezat pe masă. Acest lucru se poate rezolva ușor prin optarea unei huse de protecție, tot aceasta rezolvând și problema alunecării din mână a device-ului. Da, e foarte ușor să scapi din mână Xperia 1, aspectul său excelent, ca de sticlă, venind și cu dezavantajul că alunecă foarte ușor din mână, sau dacă e pus pe o suprafață înclinată acesta va începe să respecte legea gravitației.

Bateria este destul de voinică reușind să ține Xperia 1 în viață o zi întreagă la o utilizare moderată și fără modul stamina activat. Câteva ore de browsing și social media, vreo oră de Spotify și YouTube, Netflix și gaming, dar și câteva poze făcute cu camera au încins puțin Xperia 1, dar a rezitat până la sfârșitul zilei. Încărcarea se face rapid în jur de o oră și un sfert bateria încărcându-se de la 0 la 100% cu cablul său de date și alimentatorul de priză.

Concluzie

Da. Sony Xperia 1 este smartphone-ul perfect Sony Mobile și se poziționează fără nicio problemă în topul celor mai bune flagship-uri de pe piața globală pentru că are tot ce-i trebuie, iar dacă treci ușor cu vederea micile minusuri vei constata că acesta oferă tot ce ai nevoie, la toate categoriile.

Display-ul este excelent, la fel și calitatea sunetului redat și datorită lor jocurile, muzica și clipurile video îți oferă o experiență de top. Camera este performantă și alături de câteva aplicații Sony, ca rezultat se obțin poze și filmări de calitate fără eforturi prea mari din partea utilizatorului.

Elegant și performant, Sony Xperia 1 este clar printre flagship-urile momentului preferate și nu pot decât să vi-l recomand și vouă și sper ca acest articol să vă facă să vi-l doriți pentru că are tot ce vă poate oferi în acest moment un smartphone de top.

Sony Xperia 1 se găsește în România la un preț de aproximativ 4.000 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.