Odată cu premiera săptămânii pe CINEPUB, ”Independența”, un film realizat în cadrul Aristoteles Workshop, anunțăm lansarea înscrierilor la cel mai important program adresat filmului documentar din România.
Anul acesta, Aristoteles Workshop este realizat în parteneriat cu Universitatea Babeș Bolyai din Cluj-Napoca, Facultatea de Teatru și Televiziune, și are loc între 1 și 31 august, la Baru Mare, în județul Hunedoara, în complexul Baru Mare al universității. Competiția este deschisă tinerilor creatori din întreaga lume: regizori, cameramani şi monteuri.
Pentru noua generație de realizatori de film documentar, startul se dă pe 15 martie, când se deschid înscrierile pentru ediția din 2018. Să faci un film documentar de la zero la proiecție în cinci săptămâni este o probă de foc pentru orice creator. La Aristoteles Workshop vin, din 2006 încoace, tineri talentați din toată lumea, gata să își încerce puterile și să învețe de la cei mai apreciați profesori și mentori ai industriei. Printre ei s-a numărat și Adina Pintilie, în anul acesta câștigătoare a Ursului de Aur la Berlinale cu “Nu mă atinge-mă” și absolventă a workshopului cu multi-premiatul “Don’t Get Me Wrong” (2007).
Dan Nuțu, producător Aristoteles Workshop, a explicat filosofia care stă la baza metodei de lucru din cadrul programului: ”Cu vreo 2300 de ani în urmă, Aristoteles a gândit Sistemul: cum să descoperi adevărul despre sine și univers, prin prisma autorului și a procesului de comunicare artistică. Și pentru că domnul Aristoteles era conceptual și sintetic, l-a denumit scurt: Retorica. Și tot pe scurt, chiar asta e ceea ce continuăm noi să facem astăzi, la Aristoteles Workshop. Vi se pare simplu?”.
In premieră absolută, un program privat devine parte din programa Facultății de Teatru și Televiziune a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. ”Facultatea de Teatru și Televiziune din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj, prin masterul de Film documentar, face o încercare aproape singulară în peisajul academic din România, de dezvoltare a unei școli specializate pe filmul de non-ficțiune. Acest parteneriat cu Aristoteles Workshop, care este de fapt prima inițiativă de educație non-formală și formare spre filmul creativ documentar din România, unește două structuri complementare, ce converg spre același scop – Get a camera, make a movie, show it to somebody!”, Dan Curean, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.
Mai multe detalii despre Aristoteles Workshop
Aristoteles Workshop (AW) a fost creat în 2006 de către producătorii Dan Nuțu și Cristina Hoffman, cu sprijinul televiziunii franco-germane Arte pentru a susţine o nouă generaţie de cineaşti de film documentar, cu o experienţă anterioară în film sau producţie video. Experţi recunoscuţi din domeniul filmului documentar oferă pregătire profesională participanţilor. Programul se adresează tinerilor cineaşti cu talent şi pasiune, opinii proprii, dorinţă de a propune şi susţine, angajament şi capacitate de lucru în echipă.
Filmele Aristoteles Workshop au fost selectate, aplaudate și premiate de public și juriu deopotrivă, la cele mai importante festivaluri de film din lume, printre care se numără Festivalul de Film de la Cannes (Quinzaine des Realisateurs și Short Film Corner), Dok Leipzig, Festivalul Internațional de Film de la Locarno, IDFA Amsterdam, Festivalul de Film L’Alternativa Independent de la Barcelona, Entrevues Paris, Festivalul de Film de la Varșovia, Festivalul Internaţional de Film Documentar Visions du Reel de la Nyon, Cronograf Chișinău, iar în România la Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF), Festivalul Internațional de Film ASTRA, la Festivalul Internațional de Film NexT și Festivalul One World Romania, etc.
Filmele Aristoteles Workshop se văd pe CINEPUB
Producțiile Aristoteles Workshop pot fi văzute acum pe CINEPUB, o platformă online gratuită de cinema românesc dedicată iubitorilor şi creatorilor de film autohton, cea mai mare arhivă de film românesc online, unde filmele pot fi vizionate în condiții legale.
O dată pe lună, într-una din serile de joi dedicate filmului documentar, poveștile produse de studenții Aristoteles vor apropia publicul de universul unei Românii puțin cunoscute, văzute și redate inteligent, frust sau cu delicatețe, cu umor sau chiar cu tandrețe. Sunt primele producții ale unor cineaști promițători, cu forță, ale căror traiectorii s-au intersectat într-o experiență intensă de descoperire și învățare la Aristoteles Workshop.
“Nu te supăra, dar…” (r: Adina Pintilie), “Bar de zi şi alte povestiri” (r: Corina Radu), “Ciobanul Zburător” (r: Cătălin Muşat), alături de premiera acestei săptămțni, ”Independența” (r: Rastko Petrovic) sunt cunoscute publicului din Romania și reprezintă doar o parte dintre filmele Aristoteleles Workshop deja disponibile pe CINEPUB.