Din portofoliul Tenda am mai primit la testare un alt router “de casă” creat special pentru o conectare rapidă, un control simplu al său, dedicat pentru maxim 20-25 de conexiuni simultare și cu o acoperire destul de bună datorită celor 5 antene ale sale.
De-a lungul timpului am testat mai multe modele, din această categorie, “For Home”, AC7 situându-se între AC5 și AC10, dar sub AC8, fiind luat în calcul parametrii: distanța și de acoperire, viteza de transfer, facilități și ușurința de instalare/configurare/administrare.
Este vorba, mai exact, de Tenda AC7 AC1200 Smart Dual-Band WiFi Router despre care am vrut să ne convingem că este capabil de toate acele performanțe specificate de distribuitor.
Pachet
Cutia de carton care combine culorile negru și portocaliu nu lipsește nici pentru AC7 și pe ea aflii toate detaliile despre conținut, compatibilitate, performanță, imagini cu produsul și capabilități – foarte util dacă ești pe fugă și te afli într-un magazin retail și vrei să iei produsul de pe raft.
În cofrajul de carton, în cutie, se află router-ul cu cele 5 antene atașate, un cablu de 1m Ethernet, ghid de instalare și alimentator. Îmi place că produsul are suport pentru mai multe limbi și că scoate în evidentî faptul că se poate controla foarte ușor cu ajutorul plicației mobile Tenda WiFi App, are o acoperire mare și este compatibil streaming-ului de gaming UHD – 3 elemente estențiale ale acestei game.
Aspect
Am mai spus în recenziile anterioare că Tenda a ales pentru această gamă, la capitolul aspect, să combine culorine negru și LED-uri albastre și un aspect de roboțel – destul de reușit ca design. Pentru fiecare model este folosit un design diferit, dar în același stil și respect acest efort pentru Tenda, făcând referire la alți producători care preferă să folosească aceeași carcasă, interiorul fiind diferit. Eu cred că și design-ul contează având avantajul de al etala pe birou și nu îndesat în vre-un colț al rușinii – pedepsit.
Latura de sus are forme geometrice interesante și are aplicat un sticker pentru conectare rapidă, iar pe latura de dedesubt avem câteva piciorușe destul de înalte care să ajute o mai bună circulație aerului prin fantele de aerisire, atunci când este așezat pe ele. Tot acolo avem și un sticker cu detaliile tehnice și de conexiune, dar și sistemul de prindere pe perete, pentru cine dorește acest lucru.
Pe lateralele mici, avem pe fiecare fante pentru aerisire și câte o antenă omnidirecțională, iar în partea din față – care arată ca un crab robotic supărat, avem 4 LED-uri albastre cu SYS, Wi-Fi, WAN și LAN și în partea stângă e logo-ul Tenda. Pe latura din spate, cea a conexiunilor, avem 3 porturi LAN (din care unul și pentru IPTV), unul WAN, port-ul pentru alimentator și două butoane pentru reset și WPS și Wi-Fi.
Așadar, aspectul e atrăgător și avem un avantaj, spre deosebire de alte modele ale gamei și anume cele două butoane de RST/WPS și Wi-Fi pentru a reseta/securiza conexiunea și opri/porni Wi-Fi-ul direct de pe router.
Tehnic
La fel ca orice pe lumea asta pe lângă un aspect atrăgător trebuie și o funcționalitate pe măsură. Tenda AC7 AC1200 Smart Dual-Band WiFi Router a dat dovadă de un design reușit, dar să vedem ce se află în măruntaiele crabului-robot!
AC7 are dimensiunile de 220 x 141,5 x 49 mm și o greutate de aproximativ 310gr pe care sunt montate 5 antene omnidirecționale de 6 dBi și fiind Dual-Band este capabil de două frecvențe simultane de 2,4 GHz (viteza de transfer de până la 300 Mbps) și 5 GHz (până la 867 Mbps), având standardele wireless IEEE 802.11ac/a/n (5G), respectiv IEEE 802.11b/g/n (2,4 GHz).
Cele 4 porturi (3x LAN și 1x WAN) sunt de 10/100 Mbps, portul WAN (albastru) fiind pentru conexiunea la sursa de internet, iar celelalte 3 (galbene) fiind pentru conectarea LAN dintre care un port pentru IPTV.
Cele 4 LED-uri albastre sunt pentru SYS, WAN, LAN, Wi-Fi și se aprind când există conexiune, respectiv, se sting când acestea nu funcționează, iar cele două butoane au rol de resetare (apăsare lungă) și activare/dezactivare securitate WPS și de oprirea/pornirea semnalului WiFi.
Nu lipsesc elementele de securitate WPA-PSK/WPA2-PSK, WPA/WPA2 și WPS și nici elementele precum MU-MIMO și Beamforming. AC7 poate funcționa ca Router Wireless
Repeater Universal sau WISP.
Crabul nostru robot pare să se țină bine și la măruntaie, nu numai ca aspect, dar să vedem acum cum se comportă la teste.
Testare
Conectarea se face rapid și în trei pași și trei mișcări avem conexiunea dorită. Stabilim unde să-l montăm, pe perete sau pe birou, îl alimentăm, conectăm cablul sursă de internet la port-ul WAN și cablu de net de la pc/laptop/tv/console la porturile LAN și mergem la configurare.
Odată conectarea făcută fie via browser pe tendawifi.com, sau mult mai simplu prin aplicația gratuită Tenda WiFi App pentru Android și iOS, vei avea acces rapid la o mulțime de opțiuni de configurare detaliate. În detaliu despre aplicație am vorbit în recenziile anterioare, inclusiv aici, și v-am zis în toate recenziile că o recomandăm pentru că este ușor de administrat și aveți acces, după cum spuneam, în amănunt la diferite setări.
Înainte de toate, chiar dacă produsul e recomandat gamerilor și conținulului UHD să nu uităm totuși că avem un față un device non-gigabit ci unul 10/100 Mbps, dar asta nu înseamnă că vitezele de transfer nu vor fi mari și cel mai important, că acoperirea nu ar fi bună sau numărul de persoane conectate simultan nu ar fi multe. Poziționat într-un colț, într-un apartament de aproximativ 60mp cu pereți de beton, la conțul opus am testat cu mai multe device-uri să văd cum este acoperirea semnalului și acesta a fost maxim.
Testele le-am realizat cu două laptop-uri, trei smartphone-uri, o tabletă, două TV-uri, un PC, un PS4 Pro și un Nintendo Switch Lite, iar în toate cazurile acoperirea WiFi a fost maximă, la fel și vitezele de transfer. Am încercat chiar și un stress test punând pe toate aceste device-uri la lucru, simultan, la streaming de jocuri, media și transfer de date, iar AC7 s-a descurcat lăudabil. Fie că am rulat filme și seriale la rezoluția 4K via Netflix, YouTube, muzică prin Spotify, sau jocuri online (Fortnite, Call of Duty Warzone) sau prin GeForce Now, semnalul a fost stabil și fără întreruperi atât prin LAN cât și prin WiFi.
Am făcut și un test rapid cu Speed.net de pe laptop și smartphone, dar, cum era de așteptat, vitezele au fost maxime la netul pe care-l am la locație DIGI, la maxim 300Mps.
Am spus și o să mai spun și acum că aplicația este foarte bună și mereu la îndemână pentru a face setările exact cum îți dorești. Interfața e simplă și poți prioritiza după plac device-urile preferate (ex. DMZ – Demilitarized Zone) și ai acces la toate instrumentele de securitate și permisii pe care ți le dorești.
Concluzie
Libertatea de a îți configura și administra exact cum vrei tu router-ul printr-o aplicație intuitivă pe care o ai mereu la tine pe smartphone/tabletă, mi se pare cea mai tare chestie. Atunci când ai multe device-uri contează foarte mult să le poți administra cum vrei tu și de a le prioritiza și chiar programa după bunul plac. AC7 este un router pe care-l văd bun nu numai pentru home use ci și pentru birouri mici, cu număr mic de device-uri pentru că are o acoperire bună, un semnal stabil și viteze de transfer care pot oferi condiții de lucru fără probleme, când vine vorba de utilizarea internetului. Corespondență, conferință video (foarte populară în perioada de izolare în care suntem), social media și transferuri de fișiere in-cloud – toate funcționează perfect cu AC7 deci nu văd nicio problemă în utilizarea acestui router și în scop de business.
Acasă, însă, AC7 e la limita capabilității când e vorba de gaming, streaming, tranferuri și alte chestii care solicită la maxim banda de internet. Se descurcă, dar se simte că ar putea parcă mai mult dacă ar fi fost pe Gigabit.
Una peste alta, Tenda AC7 AC1200 Smart Dual-Band WiFi Router are un preț bun pentru ce oferă și este bun nu numai pentru ce recomandă producătorul ci și pentru afaceri mici cu un număr limitat de device-uri implicate. AC7 rezistă presiunilor în ambele cazuri.
Tenda AC7 AC1200 Smart Dual-Band WiFi Router se găsește în România la un preț de aproximativ 180 lei.