Ascultă acest articol

SSD-urile fac parte dintr-un întreg sistem complex de gaming și aduc o contribuție importantă când vine vorba de rig-ul nostru. Fiecare componentă în parte trebuie aleasă atent, să se sincronizeze cu celelalte și nu în ultimul rând trebuie să ofere performanțe pe măsură căci dacă nu bifează de pe listă aceste lucruri va trage în jos performanța sistemului de gaming.

Contribuția SSD-ului la cest sistem este adusă prin câteva elemente esențiale: memoria de stocare, timpul de răspuns și vitezele de transfer. Bineînțeles, se va ține seamă și de dimensiuni, temperaturi și alte chestii importante, dar este important ca totul să se armonizeze perfect.

SSD-urile M.2 sunt printre cele mai performante și au dimensiuni reduse, fiind dedicate și pentru sistemele de gaming mobile, iar în ziua de astăzi s-a ajuns la niște cifre impresionante când vine vorba de aceste componente.

Un astfel de device am primit și noi la testare, mai exact ADATA XPG GAMMIX S50 Lite PCIe Gen4x4 M.2 2280 despre care vom vorbi în rândurile care urmează.

Pachet

Ambalajele pentru SSD-urile M.2 dacă ar fi cât mai compacte probabil ar dispărea în peisaj, dar de multe ori producătorii aleg totuși un ambalaj un pic mai mare și important, cât mai atrăgător vizual și bineînțeles să conțină cât mai multe informații despre produs.

XPG GAMMIX S50 Lite vine într-un astfel de ambalaj, mult mai mare decât dimensiunile SSD-ului, acest lucru și pentru a proteja cât mai bine produsul. Ambalajul are o culoare roșie care reflectă lumina în culori multiple, iar pe lângă imaginea cu produsul avem și inscripționate și câteva dintre feature-urile sale menite să atragă atenția la performanțele ridicate prin utilizarea celor mai noi tehnologii.

Am observat că interiorul cutiei este negru și sunt inscripționate acolo alte precizări de ordin tehnic, iar SSD-ul vine ambalat într-un cofraj de plastic tare fără nici un fel de ghid, sticker s-au orice altceva. La prima vedere dimensiunile SSD-ului chiar sunt incredibile, iar faptul că are o capacitate de 1TB (există și opțiunea de 2T) mi se par de-a dreptul speciale, să nu mai vorbim că are o greutate de doar 10g! Mi-a plăcut că în interior, pe cartonașul pe unde se deschide cutia este inscripționat:

“GAME TO THE XTREME”

Ambalajul este clar unul foarte atrăgător prin culorile și design-ul său care cred că vor conta și contează atunci când produsul e expus la raft. Este importantă atragerea privirilor, dar și informații de bază să fie prezente pe ambalaj, iar XPG GAMMIX S50 Lite stă bine la acest capitol.

Aspect

XPG GAMMIX S50 Lite, pe lângă dimensiunea “exagerat” de redusă (la fel și greutatea), vine cu un radiator cu finisaj de aluminiu (brushed) aplicat pe partea din față pe o parte cipurile de memorie, pentru o disipare a căldurii mai eficientă, iar pe partea din spate, sub sticker cu cod de bare, se ascund o altă serie de cipuri de memorie. Dimensiunea lor le face perfecte pentru laptop-urile de gaming, dar la fel de bine se pot monta și pe PC-uri.

Pe lângă imaginile din clipul de mai sus, am pregătit și o mică galerie de poze în care să vă minunați și voi de dimensiunile și aspectul lui XPG GAMMIX S50 Lite, iar imediat după să vedem și câteva aspecte tehnice ale SSD-ului.

Tehnic

Mic și drăguțel, dar să vedem acum dacă performanțele XPG GAMMIX S50 Lite se ridică la nivelul aspectului și dimensiunilor reduse.

Că tot spuneam de dimensiuni, acestea sunt de 80 x 22 x 4.3mm și SSD-ul are o greutate de numai 10g, are o interfață PCIe Gen4x4 (compatibil cu PCIe 3.0) și un NAND Flash 3D NAND. XPG GAMMIX S50 Lite este de tip M.2 2280, compatibil NVMe 1.4 și are o capacitate de 1TB (există și cu capacitate de 2TB). Folosește tehnologiile Dynamic SLC Caching și DRAM Cache Buffer pentru viteze maxime de citire/scriere.

Conform ADATA, XPG GAMMIX S50 Lite este capabil de transferuri secvențiale de scriere/citire de 3900MB/s respectiv 3200MB/s (contează, bineînțeles și performanța sistemului), are o durată estimativă de utilizare de 2.000.000 de ore și funcționează la temperaturi între 0°C – 70°C.

Un lucru foarte important pentru un astfel de device este și faptul că ADATA oferă o garanție de 5 ani și o aplicație dedicată de monitorizare și de informații despre acesta, SSD ToolBox. Fișa produsului și aplicația se pot descărca gratuit de pe pagina produsului.

Să recunoaștem cifrele precizate de ADATA pentru vitezele de transfer sunt destul de încântătoare, dar vom vedea imediat la testare cât de aproape sunt de realitate.

Teste

Din start știm că XPG GAMMIX S50 Lite a fost gândit și proiectat special pentru gaming deci ne dorim cel puțin ca acele viteze de transfer să fie reale, căci din punct de vedere al dimensiunilor, aspectului, greutății și faptul că are acel mic radiator aplicat, pare convingător.

În mână este aproape cât un stick usb, dar mai ușor și mai subțire decât acesta și este clar că cel mai potrivit este pentru laptop-urile de gaming, dar noi am decis să facem testele cu el montat pe un PC de gaming care are configurația: Ryzen 5 3600X (@4Ghz) + cooler stock, XPG SPECTRIX D50 RGB (2x8GB) + HyperX Fury RGB 16GB (@3600MHz), SSD 120 Corsair Force GS + Samsung SSD 970 PRO 512GB + HDD Seagate 2TB, Gigabyte GeForce RTX 2060, ASUS TUF GAMING B550M-PLUS (WI-FI), AOC G2790PX (144hz), Phanteks Eclipse P400S (3x cooler 120mm), Corsair GS800.

Montarea se face foarte simplu și imediat se verifică în bios dacă totul figurează în parametri normali, iar după ce intri în Windows (Windows 10 Pro 20H2) creezi partiția de la Disk Management și ești Game Ready :-).

Întâi am instalat SSD ToolBox de unde am aflat informații despre XPG GAMMIX S50 Lite, inclusiv cele de temperatură:

Prin HWiNFO, CrystalDiskInfo și CrystalDiskMark aflăm și mai multe detalii inclusiv vitezele de transfer despre care eram curioși să aflăm dacă se aproprie de valorile precizate de ADATA:

Conform specificațiilor este specificat că radiatorul este capabil de reducerea temperaturii cu până la 20% și observăm exact care este temperatura după benchmarking-ul făcut mai sus cu CDM.

Viteza de accesare este aproape instantanee, iar vitezele de transfer de date, cel puțin între XPG GAMMIX S50 Lite și SSD-ul de la Samsung sunt destul de aproape ce cele precizate de ADATA, dar unde SSD-ul nostru strălucește cel mai mult (că doar pentru asta a fost proiectat) este în jocuri!

Înainte de a trece la testele de jocuri ne-am gândit să vedem ce transferuri vom avea pe Steam la descărcarea Death Stranding și Horizon Zero Dawn și acestea au fost maxime (100MB/s) pe o conexiune DIGI (1GB) pe o placă de rețea capabilă de maxim 3.5GB. Jocurile s-au descărcat foarte rapid chiar dacă ocupau GB buni de date.

Pe lângă Death Stranding și Horizon Zero Dawn, am mai pus și Warcraft III Remastered, Command & Conquer și demo-ul la Forza Horizon 4 pe care l-am testat măcar ca viteză de transfer din magazinul Windows că am constatat apoi că nu are suport pentru noul update de Windows, așadar nu a pornit. Viteza de transfer a fost destul de bună, dar departe de cea care am avut-o de pe Steam. Gears of War 4 l-am descărcat tot de pe Microsoft Store și am zis să testăm și Diablo III, dacă tot am răscolit prin magazinele online de jocuri.

Trebuie să precizez că înainte de a monta și testa XPG GAMMIX S50 Lite, am făcut testele de descărcare și am testat jocurile menționate pe SSD-ul celor de la Samsung montat deja în sistem. Revenind la XPG GAMMIX S50 Lite, să dăm drumul la testare!

În primul rând, s-a observat vizibil viteza de acces și loading screener-urile mai scurte. Contează deci și performanțele SSD-ului nu numai al memoriei RAM și în cazul XPG GAMMIX S50 Lite chiar am observat o viteză sporită de acces. Eram curios, în primul rând, de prima accesare a Horizon Zero Dawn, după instalare, care-și face un test luuuuuung de compatibilitate înainte de a-l putea folosi. Într-adevăr și-a făcut acel test și pare că a durat totuși mai puțin decât în cazul SSD-ului Samsung și foarte rapid în cazul SSD-ul Corsair din sistem. Ecranele de loading parcă sunt mai scurte. La prima vedere așa am simțit și în cazul celorlalte jocuri testate.

Prins și surprins de performanțele XPG GAMMIX S50 Lite am zis să bag și demo-ul Shadow of the Tomb Raider, iar la fel ca și cu Death Stranding, am pus setările grafice la maxim și am făcut testele. Și în cazul SOTTR s-a simțit parcă o viteză de acces sporită și timpi parcă mai scurți de încărcare, iar benchmark-urile din cadrul jocului și cel din cadrul Horizon Zero Dawn, au rulat bine fără interferențe care ar putea veni din partea SSD-ului nostru.

După toate aceste teste am decis să verific iarăși temperatura XPG GAMMIX S50 Lite și afișa 50 de grade caz în care tot sistemul era încălzit, inclusiv placa de video, deci putem spune că acel mic radiator își face cu brio datoria.

Așadar, în urma testelor sunt impresionat de XPG GAMMIX S50 Lite și-l văd situat destul de sus în topul celor mai bune SSD-uri de gaming de până acum cu mențiunea că este perfect pentru laptopurile de gaming!

Concluzie

ADATA XPG GAMMIX S50 Lite PCIe Gen4x4 M.2 2280 m-a luat prin surprindere, recunosc, în primul rând printr-un ambalaj atrăgător și apoi prin dimensiunile și greutatea lui de la care nu mă așteptam să primesc asemenea performanțe bune, în primul rând în gaming și apoi ca viteze de transfer.

XPG GAMMIX S50 Lite este dedicat în primul rând gaming-ului mobil și oferă viteze de acces și transfer cu adevărat performante și cred că merită fiecare bănuț investit în versiunea cu memorie de stocare de 2TB.

Mic, simpatic, rece și cu performanțe sporite în gaming, XPG GAMMIX S50 Lite este exact ce are nevoie un gamer pentru sistemul lui de gaming, fie rig, fie mobil.

ADATA XPG GAMMIX S50 Lite PCIe Gen4x4 M.2 2280 (1TB) are un preț de aproximativ 800 de lei și a intrat recent pe piața din România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.