La ce ne așteptăm de la Sweet Tooth

De la adaptările cinematografice (DCU) și pentru micul ecran, benzile desenate DC ne-au obișnuit cu super-eroii - personaje fantastice care au abilități aparte fie ele supranaturale sau pur și simplu puteri precum Banii, cum ne spune la un moment dat Bruce Wayne (Batman), dar în cazul de față, Sweet Tooth este ceva ușor diferit și totodată vine cu un suflu proaspăt Netflix adaptând perfect o bandă desenată care combină urmările unui virus cu tranformările produse de acesta.

0
1760
Ascultă acest articol


“Cu zece ani în urmă, „Marea Prăbușire” a creat haos în lume și a condus la apariția misterioasă a hibrizilor, copii pe jumătate om, pe jumătate animal. Neștiind sigur dacă hibrizii sunt cauza sau rezultatul virusului, cei mai mulți oameni îi vânează și se tem de ei. După zece ani petrecuți în pădurea izolată pe care o consideră căminul său, Gus, un băiat hibrid pe jumătate cerb, se împrietenește pe neașteptate cu un călător singuratic pe nume Jepperd (Nonso Anozie). Cei doi pornesc împreună într-o aventură extraordinară prin ceea ce a mai rămas din America, în căutarea răspunsurilor legate de originile lui Gus, de trecutul lui Jepperd și de adevăratul sens al cuvântului „acasă”. În povestea lor apar aliați și dușmani neașteptați, iar Gus ajunge să afle curând că lumea atrăgătoare și periculoasă de dincolo de pădurea lui este mult mai complexă decât și-ar fi putut închipui vreodată.”

Bazat pe seria de reviste de benzi desenate de la DC semnată de Jeff Lemire, SWEET TOOTH: UN BĂIAT CU CORNIȚE îi are ca producători executivi pe Jim Mickle, Beth Schwartz, Robert Downey, Jr., Susan Downey, Amanda Burrell și Linda Moran, iar din distribuție fac parte Nonso Anozie (Tommy Jepperd), Christian Convery (Gus), Adeel Akhtar (Dr. Aditya Singh), Stefania LaVie Owen (Bear), Dania Ramirez (Aimee Eden), Aliza Vellani (Rani Singh), Neil Sandilands (General Abbot) cu James Brolin pe post de narator și Will Forte în rolul tatălui lui Gus.

Filmările au avut loc în Noua Zeelandă, primul sezon are 8 episoade a câte aproximativ 45 de minute, iar noi am avut posibilitatea să le vedem anticipat pe Netflix pentru a putea să vă punem în temă la ce să vă așteptați de la Sweet Tooth!

De la adaptările cinematografice (DCU) și pentru micul ecran, benzile desenate DC ne-au obișnuit cu super-eroii – personaje fantastice care au abilități aparte fie ele supranaturale sau pur și simplu puteri precum Banii, cum ne spune la un moment dat Bruce Wayne (Batman), dar în cazul de față, Sweet Tooth este ceva ușor diferit și totodată vine cu un suflu proaspăt, Netflix adaptând perfect o bandă desenată care combină urmările unui virus cu transformările produse de acesta.

SWEET TOOTH (L to R) CHRISTIAN CONVERY as GUS in episode 107 of SWEET TOOTH Cr. KIRSTY GRIFFIN/NETFLIX © 2021

Primul episod, “Out of the Deep Woods”, luăm parte la apariția The Great Crumble/„Marea Prăbușire” provocată de virusul H5G9 (The Sick) și schimbă lumea așa cum o cunoștea populația.

Life Would Never Be Normal Again

În centrul acestui dezastru se află cumva Doctorul Aditya Singh, iar soția sa Rani este și ea părtașă efectelor acestui virus care afectează pe termen lung populația măsurile fiind extreme când bolnavii sunt detectați. Mai mult de atât nașterile sunt afectate, iar copii se nasc cu mutații – combinație între om și animale (“Part Animal, Part Human”) – fiind denumiți Hybrids.

Acum îl vom cunoaște Gus, un hibrid jumătate om jumătate cerb care este dus încă de bebeluș, de către tatăl său în pădure, izolat de lumea exterioară. Aici îl vedem crescând, învățând și adaptându-se, dar niciodată nu a părăsit perimetrul casei sale până când ei sunt descoperiți, iar Gus, găsind o poză a mamei sale, Birdie, decide să plece în căutarea ei, dar după plecare este urmărit și atacat și descoperă că hibrizii sunt văzuți complet diferit de către oameni și nu cu ochi buni.

Gus îl va întâlni pe The Big Man pe care-l va urmări cu scopul de a ajunge împreună în Colorado – un loc unde se pare că există un fel de Refugiu al hibrizilor.

În al doilea episod, “Sorry About All the Dead”, aflăm despre trecutul și prezentul lui Aimee și vom continua cu povestea doctorului și al soției sale în paralel cu cea a lui Gus și descoperim că pe Big Man îl cheamă Jepperd. Episodul al treilea, “Weird Deer S**t”, îi are pe Gus și Jep în plină aventură drumul oprindu-se într-o gară de unde trebuie să plece un tren către Colorado, iar Dr. Adi și Rani se luptă cu niște probleme reale, de viață și de moarte.

La doar un pas să urce în tren, Gus și Jep sunt prinși dar salvați în ultimul moment de un grup de tineri deghizați în animale, Animal Army, condus de Bear și-l vom cunoaște pe Generalul Abott al unei formațiuni de oameni numită The Last Men care vrea să pună mâna pe ceva extrem de important care se află la Doctor Adi.

În episodul al 4-lea, “Secret Sauce”, am avansat puțin în timp și aflăm mai multe despre Aimee și fiica sa Wendy (Pigtail), iar povestea lui Adi și a lui Rani se umple de suspans și tristețe și cad în mâinile Generalului în episodul al 5-lea, “What’s in the Freezer?” unde și Bear va avea o dispută în cadrul Animal Army și va ajunge să urce în trenul cu destinația Colorado, alături de Gus și Jep.

Episodul al 6-lea, “Stranger Danger on a Train” este despre călătoria cu trenul și Aimee și fiica sa, iar în episodul al 7-lea, “When Pubba Met Birdie”, ne întoarcem în timp și aflăm cum s-a cunoscut tatăl lui Gus cu Birdie și continuăm cu călătoria celor trei, iar în ultimul episod, al 8-lea pe nume “Big Man” aflăm mai multe despre Jep și trecutul său, iar după cum era și de așteptat, drumuri se vor intersecta și va deschide noi posibilități într-un nou sezon dacă acesta va fi confirmat.

SWEET TOOTH (L to R) CHRISTIAN CONVERY as GUS and NONSO ANOZIE as TOMMY JEPPERD in episode 103 of SWEET TOOTH Cr. KIRSTY GRIFFIN/NETFLIX © 2021

Firul epic al poveștii care se desprinde în mai multe care se intersectează mi se pare bine gândit și oferă spațiu de prezentare și conturare a câtorva dintre personaje lăsându-le să se dezvolte pe înțelesul telespectatorilor. Cu animale aduse în această rețetă care are ca prim-plan aventura în sine, se naște ceva unic, deosebit, interesant și să nu mai punem familiarizarea pe care o vom simți legat de acel virus din serial și asemănări cu cea a pandemiei noastre – avem un malanj de genuri care trec telespectatorul prin aproape toată gama de sentimente. Dacă povestea lui Adi și a lui Rami e plină de suspans, venirea Generalului nu face decât să accentueze și mai mult această stare, iar povestea principală, cea a lui Gus ne va aminti probabil de multe filme care încep de la naștere, la maturitate (adolescență) și apoi trec mai departe la aventura care o pot asocia cu cea din The Hobbit, sau chiar și cea din alt serial Netflix cu o temă “altfel”, Triburile Europei/”Tribes of Europa”. Avem parte de comedie de situație, prietenii, confruntări, tristețe, dar aventura rămâne în rol principal.

SWEET TOOTH Episode 101 of SWEET TOOTH Cr. COURTESY OF NETFLIX © 2021

Alegerea actorilor mi s-a părut bine cooptată, Gus fiind intepretat foarte bine de către Christian Convery, iar Big Man/Jepperd – jucat de Nonso Anozie, am văzut ceva asemănător uriașului din Green Mille-ul cu Tom Hanks. Intepretat, de asemenea bine, mai ales când personajul acestuia are un trecut interesant, diferit ce face ca personajul să pară și mai interesant. De cealaltă parte îi avem și pe Adeel Akhtar (Dr. Aditya Singh) și Aliza Vellani (Rani Singh) care ne arată o latură fără limită a noțiunii de familie și dragoste, cei doi intepretând foarte bine – fiind piperul serialului, iar Stefania LaVie Owen (Bear) și Dania Ramirez (Aimee Eden) fac tot ce pot pentru a-și contura cât mai bine personajele jucate și spre deosebire de Aimee, pentru Bear mai era loc de conturare. Villain-ul este intepretat de Neil Sandilands (General Abbot) și prima oară când l-am văzut mi-a amintit de Dr. Robotnik jucat de Jim Carrey în hibridul film-animație, Sonic the Hedgehog, cu barba sa imensă și ochelari. Dar probabil cel mai important este povestitorul, vocea lui “Thanos” fiind inconfundabilă și anumea cea a lui James Brolin care are ca scop să lege așa cum trebuie povestea întregului serial și bineînțeles, Will Forte căruia nu ai ce să-i reproșezi în rolul tatălui lui Gus.

SWEET TOOTH (L to R) NEIL SANDILANDS as GENERAL ABBOT in episode 106 of SWEET TOOTH Cr. COURTESY OF NETFLIX © 2021

Faptul că Robert Downey, Jr. este producător executiv mi s-a părut interesant și am admirat contribuția lui Jim Mickle nu numai în spatele camerei, dar și ca scenarist pentru multe dintre cele 8 episoade. Ca regizor poziționarea camerei mi s-a părut ideală în contextele date, filmările fiind de teapa unui film de cinema, culorile vii aducând aminte ușor de benzi desenate, iar contrastul anumitor culori din câteva scene (ex. scena cu valea cu flori albastre) aduce o plăcere vizuală deosebită aici contribuind și tehnologia HDR suportată de serial pentru televizoarele care o au implementată. Sweet Tooth este un deliciu vizual cu scene panoramice frumoase care nu au cum să plictisească ochiul telespectatorului ci din contră să-l încânte cu surpize vizuale de la episod la episod. De asemenea avem și efecte vizuale foarte plăcute, dar personal mi s-au părut câteva aspecte nu tocmai naturale când vine vorba de un personaj CGI – o să vedeți voi probabil ce vreau să zic.

SWEET TOOTH (L to R) NONSO ANOZIE as TOMMY JEPPERD in episode 102 of SWEET TOOTH Cr. KIRSTY GRIFFIN/NETFLIX © 2021

Nici pe partea audio nu stăm deloc rău, pe lângă sunetele naturii – căci mare parte din primul sezon, acțiunea are loc în natură – și efectele speciale audio sunt bine conturate, însă coloana sonoră e acea care ridică și mai mult serialul, piesele și versurile potrivindu-se la ce se întâmplă pe micul ecran și ca să dau și câteva exemple, avem piese precum: “Dirty Pawns” – Of Monsters and Men, “I Can’t Get Next to You” – The Temptations, Patsy Cline – “If I Could See the World”, “Ends of the Earth” – Lord Huron, “Hey There Cowgirl” – Palm Springsteen, “We’re All Young Together” – Walter Martin, “Got it In You” – Banners, “Hello Miss Lonesome” – Marlon Williams, “Trucking” – The Greateful Dead.

Sweet Tooth: Un băiat cu cornițe va sosi pe Netflix din 4 iunie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.