Notă: Acest review se referă doar la ediția de colecție a jocului și nu la jocul propiu-zis.

Apărut în 2013, Tomb Raider este un reboot al seriei începute în 1996, lansat pentru X360, PS3 și PC. Ediția de față, Collector’s Edition conține Survival Edition (lansat doar în Europa) + figurină și cutia metalică.

Coținutul pachetului:

 1. Tomb Raider X360 – Joc
 2. Survival Tin
 3. Protective Survival Pouch
 4. Double-Sided Island Map and Poster
 5. Downloadable soundtrack – 10 tracks
 6. Lara Croft Figurine (8 inches) Play Arts Kai + accesories
 7. Art of Tomb Raider Artbook
 8. Hitman Absolution Weapon Pack
 9. 14 day Gold trial for Xbox Live

Cutia metalică în care este cuprins tot conținutul pachetului este făcută să semene cu o cutie din joc, cu urme de rugină și o textură plăcută la atingere, precum și cu o balama funcțională.

Statueta o vom detalia puțîn mai târziu, astfel că trecem direct la Survival Edition care vine într-o cutie de carton care se pliază în lateral și are câteva porțiuni lucioase.

Primul lucru pe care-l veți vedea la deschiderea acestei cutii este acel Protective Survival Pouch, o gentuță mică, neagră, cu sigla jocului pe ea, în care putem ține câteva obiecte (harta, carnețel cu pix sau un telefon mobil) pentru a le feri de apă, vânt, praf, ș.a.m.d.  Aceasta se închide cu arici (velcro) și are un șnur pentru prins la mâna sau la gât.

Următorul element este un afiș cu 2 fețe – pe o față avem un poster cu Lara, iar pe cealaltă avem harta jocului. Problema cu includerea unui afiș într-o cutie atât de mică, este faptul că acesta trebuie pliat pentru a putea intră în cutie, iar cutele acelea nu vor dispărea niciodată, astfel că nu prea îl putem expune pe perete. Dar harta este, ca de obicei, folositoare la un joc open world.

Apoi avem un artbook micuț, cu coperți cartonate și prinț pe hârtie calitativă, în care regăsim artworks atât cu personajele din joc, cât și cu mediul înconjurător și diverse zone de pe hartă.

Elementul principal al ediției de colecție, jocul, se găsește sigilat în pachet și vine pe un singur disc în carcasa verde, în versiunea de Xbox 360.

De asemenea avem inclus și ceva conținut digital:

 • cod de download pentru 10 melodii din coloana sonoră, pe care le putem downloada pe un PC, deși sincer preferăm să o am în format CD;
 • cod cu care ne putem înscrie pe site-ul Square Enix și unul pentru “Hitman Absolution Weapons Pack”: 3 arme de la Hitman pentru a fi utilizate în modul online al jocului;
 • cod de 14 zile pentru Xbox Live Gold

Lara Croft figurină:

Aici regăsim piesa de rezistență a ediției. Pentru cei dintre voi care nu șiți, figurina Tomb Raider inclusă în acest set este realizată de S.E. și face parte din linia Play Arts Kai. Aceasta este o linie de figurine de acțiune de lux care există de ceva vreme, dar în momentul lansării începuse să devină foarte populară, deoarece linia achiziționa tot mai multe licențe de personaje.

Faptul că această ediție de colecție include o figura Play Arts Kai (împreună cu toate celelalte accesorii) la un preț mai mic decât cel obișnuit, face că includerea acesteia să fie un super deal pentru colecționari. Totodată trebuie menționat faptul că cei de la Play Arts Kai sunt recunoscuți pentru reinterpretari ale personajelor și nu copii 100% fidele, astfel că nici Lara nu seamănă în totalitate cu personajul din joc. În opinia mea, este o versiune foarte reușită a celor de la P.A.K.

Sculpt-ul este uluitor, nivelul de detaliu este de înaltă calitate. Ridurile, buzele cărnoase, bandajele, ceasul de la mână, cizmele și echipamentele au fost create cu o foarte mare atenție la detaliu, iar paint-ul se ridică la același nivel.

Singurul lucru pe care aș putea să-l critic ar fi punctele de articulație și anume faptul că nu au încercat să le ascundă, iar toate acele ball joints deranjează din punct de vedere vizual, deși nivelul de posabilitate compensează în detrimentul valorii estetice.

Deși în momentul de față s-ar putea să nu fie cea mai uimitoare ediție de colecție văzută, aceste ediții evoluând considerabil în ultimii ani, este o ediție destul de rară, cu o figurină articulată cum foarte puțini producători ne oferă.

Overall, consider că este o ediție care oferă destul conținut pentru prețul din acel moment, care este sub 50% față de prețul actualelor ediții de colecție, astfel încât consider că dacă reușiți să puneți mâna pe ea, merită păstrată în colecție.

Răzvan Ecxarcu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.