Ascultă acest articol


Streamerii de gaming au un arsenal de componente și accesorii de gaming, care mai de care mai performante și mai deosebite, când vine vorba de design/asortare, iar unul dintre cele mai importante elemente este microfonul!

Pe lângă o cameră performantă, microfonul pentru streaming de gaming trebuie să aibă o fidelitate mare, să nu te-ncurce pe birou și să fie arătos, pe cât posibil, iar acest lucru se rezolvă cu ajutorul unui braț. Dar dacă ai un laptop de gaming și faci multe deplasări și evident, streaming-ul are de suferit că nu te poți căra cu tine cu microfonul de birou, ce e de făcut?

Trust vine cu o soluție… mobilă, care recunosc că m-a surprins puțin și m-a făcut extrem de curios. Este vorba despre Trust GXT 241 Velica USB Streaming Microphone – un microfon de gaming, de dimensiuni reduse, special pentru streaming și cu conectare prin USB!

Pachet

La fel ca și microfonul în sine, pachetul în care vine Velica (parcă ar fi un nume de alint/diminutiv pentru Vali 🙂 ), este și el de dimensiuni reduse, dar fără a se face rabat la protecție sau aspect.

Cutia din carton tare păstrează culorile gamei de gaming de la Trust, GXT și anume negru, roșu și alb și avem, pe partea din față o imagine integrală cu microfonul, logo-ul și denumirea modelului dar și 3 dintre elementele cele mai importante ale acestuia: Cardioid Record Pattern, Perfect for Streaming și Quality USB Microphone.

Pe partea din spate, avem detalii despre conținutul pachetului și informații despre produs plus o imagine schematică despre componentele care alcătuiesc microfonul și accesoriile sale.

Lateralele sunt roșii și includ sigla și modelul, iar la deschidere, în spatele ghidului rapid de utilizare și a sticker-ului GXT, avem un cofraj de burete, compartimentat, în care stau microfonul și mini-trepiedul, în punguțe, cablul SUB-USB-C și filtrul.

Îmi place pachetul că păstrează tema gamei GXT, produsul e bine protejat și totul are dimensiuni reduse – așa cum trebuie pentru o portabilitate mare, deși nu ar fi fost rău să includă și un săculeț pentru transport, precum la alte periferice de gaming.

Aspect

Negru. Negru peste tot. Da, așa cum sunt produsele gamei, negrul predomină și microfonul în sine – care arată ca un adevărat trabuc – are o textură plăcută la atingere și se observă sigla imprimată pe acesta. Partea de sus este perforată și se vede plasa de sârmă dedeusubt, iar în partea de jos avem portul de ieșire USB-C, un mic butonaș și un LED multicolor de stare. Nu există sistem de prindere directă pe trepied sau pe alt suport.

Prinderea pe trepied se face printr-un sistem foarte ingenios (shock mount) de elastice care au și scopul de a estompa vibrațiile care se prinde la rândul său pe trepiedul în sine. Acesta are și un sistem de reglare a poziției microfonului, dar și unul pentru poziționarea filtrului pop. În partea de jos vine filetul de care se prinde de trepiedul din pachet sau orice trepied sau sistem cu astfel de filet.

Trepiedul este la fel ca și în cazul Emita, mic, se pliază și are sistem de filetare pentru partea de suport a microfonului. Piciorușele sunt prevăzute cu un fel de doape de cauciuc anti-alunecare și vibrații.

Filtrul este prin de sistemul în care se montează microfonul și care se prinde de trepied și are o plasă fină pe care este inscripționat logo-ul GXT. Filtrul se poate apropia/depărta de microfon printr-un sistem dirijat de două șuruburi.

Întreg sistemul arată destul de pro și n-ai cum să-l lauzi cât de mic și drăguță foc este Velica.

Tehnic

Chiar dacă e drăguță foc este foarte important să fie și capabil de a înregistra/face streaming de calitate, deci să vedem ce poate trabucul.

Trabucul, sau Velica – cum vreți voi să-i ziceți nu e numai foc, ci este, aparent capabilă de lucruri auditive frumoase, dar întâi să pornim de la dimensiuni. Acestea sunt de 250 x 150 x 200mm și cântărește 360 grame, iar cablul USB-USB-C are 180cm lungime.

După cum spunea și pe cutie fucționează pe tiparul sonor Cardioid are o frecvență de răspuns între 30 Hz – 18000 Hz și o rație de signal-to-noise de 79 dB. Filtrul pop are grijă să nu se evidențieze prea mult sunetele puternice.

Trepiedul se pliază, iar shock mount-ul oferă reglaj pentru poziționare microfonului, benzi elastice pentru o prindere fermă a microfonului, dar și pentru anti-vibrații.

Butonașul de pe spate este pentru a opri/porni microfonul, iar vizual îți vei da seama datorită LED-ului de lângă, care-și schimbă culoarea.

Tehnic, nu pare ceva foarte complicat, dar include strictul necesar posibil pentru un microfon de gaming pentru streaming.

Un microfonel cât un trabuc

Testare

Un microfonel cât un trabuc, iată-l cum arată în poză (de jos), ar face bine să fie și isteț pentru că întreg sistemul pare exact ceea ce e necesar pentru streaming de gaming în deplasare. E mic și se montează ușor, la fel cum se face și montarea la laptop, iar firul este destul de lung ca să-ți ajungă oriunde ai vrea să-l proptești.

Proptitul se face prin acel micuț trepied la care se montează shock mount-ul prin înfiletare – merge pus și la alte suporturi cu acest tip de filet. Din două mișcări a fost gata montajul, iar reglajul filtrului pop o faci fie din cele două șurubele de pe shock mount, fie pur și simplu urci sau cobori microfonul prin acel sistem de elastice. Simplu și ingenios, într-un fel.

E foarte ușor și se face micuț, strâns și demontat și arată foarte bine lângă un laptop de gaming. Dacă nu ai o cameră performantă la el, optezi la una externă prin USB și împreună cu acest microfon nu numai că ai tot ce-ți trebuie de streaming de gaming cu tine, dar le poți folosi oriunde te duci, ceea ce mi se pare excelent. Oferi followerilor tăi calitate audio/video portabilă ceea ce poate fi un avantaj enorm. Spun asta că-mi închipui cum ar fi să te afli pe o plajă superbă unde să te relaxezi la un joc și să împarți momentul cu followerii tăi. Fără background-uri verzi pe care să le umpli cu prostii ci direct natura, așa cum este ea. Cool!

Bun, să revenim la testarea lui Veli. Am pus-o la treabă întâi prin niște aplicații de comunicare audio gen Zoom, Messenger și WhatsUp, așa, să vedem cum mă aud ceilalți și am primit numai cuvinte de laudă. Am făcut chiar și câteva teste de voice-over (nu le-am publicat pentru că nu am tocmai o voce de radio), dar calitatea înregistrării este clar peste medie. Filtrul pop chiar este eficient și estompează P-urile sau sunetele puternice făcând rezultatul să fie unul bine filtrat.

Pe PC, prin aplicația Nvidia – cea pentru streaming audio/video, rezultatele sunt foarte bune și chiar dacă stai la o distanță mai măricică de Velica, tot se aude bine în casca/boxa tovarășilor de echipa/din co-op. Bineînțeles, trebuie să fie liniște în cameră pentru că se captează ușor și alte sunete. Butonașul de pe spate te ajută să dai Mute rapid, când e nevoie și îți dai seama de starea actuală cu ajutorul LED-ului de lângă.

Un alt exemplu de test a fost un curs online, la care a participat soția mea și care a avut loc pe o platformă mai diferită decât cele mai populare, mai exact prin Lifesize și a fost o plăcere să-l folosească, iar profesorul a auzit-o foarte bine în conversații.

Avantajele și rezultatele Velica sunt numeroase și este genul de microfon în care ai încredere că va da rezultate bune, oriunde-ai fi și ai cu tine laptopul de gaming și semnal de internet.

Concluzie

Trabucul GXT 241 Velica e ușor de transportat și de montat și perfect pentru streaming-ul fără pretenții prea exotice. Acum, dacă vrei să faci un streaming la jocul preferat direct de pe laptopul de gaming, oriunde te-ai afla, nu e nevoie să cari microfonul de acasă ci poți apela la soluția excelentă Velica!

Trust GXT 241 Velica USB Streaming Microphone se comercializează în România la un preț în jurul sumei de 300 lei, sau mai puțin în campanii promoționale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.