Ascultă acest articol

NBA 2K este Cartea Sfântă a iubitorilor de baschet”

Gen: Sport

Lansare: 10 septembrie 2021

Studio: Visual Concepts

Distribuitor: 2K Sports

Platforme: Playstation 4, Plastation 5, Xbox One, Xbos Series X/S, Microsoft Windows, Nintendo Switch, Apple Arcade

Clasificare: AG

Sinopsis: NBA 2K22 pune în mâinile tale întregul univers al baschetului. Oricine, de oriunde poate juca în NBA 2K22.

Recenzie:

La fel cum seria de jocuri FIFA este Biblia pasionaților de fotbal, așa și seria NBA 2K este Cartea Sfântă a iubitorilor de baschet. Și, așa cum îi stă bine unui titlu cu apariție anuală, finalul lui 2021 ne găsește descoperind NBA 2K22, un joc care nu mai este de mult “doar despre baschet”, ci îți oferă acces în spatele terenului, din birourile celor care fac legea în NBA și până în stradă, la coșul improvizat în spatele blocului.

NBA 2K22 vine cu o multitudine de noutăți față de predecesorul său, atât pe partea de gameplay, cât și în ceea ce privește modurile de joc și opțiunile disponibile în afara terenului. Dar hai să o luăm pe rând.

Gameplay

Poate cel mai important upgrade cu care vine jocul este legat de energia jucătorilor în timpul unui meci, care afectează acum semnificativ performanțele acestora. Pentru a crește gradul de realism al seriei NBA 2K22 schimbă destul de puternic modul în care epuizarea fizică influențează stilul de joc al echipei. Și aici nu e vorba despre energia care se pierde de la un meci la altul pe perioada unui sezon competițional, ci efectiv în timpul unui joc.

Dacă până acum puteai să duci mare parte dintr-o partidă cu aceeași cea mai bună echipă (cu mici schimbări periodice, majoritatea la startul sfertului al treilea), de data asta vei vedea că va fi complicat să duci meciul la bun sfârșit în același mod. Eu am simțit-o pe pielea mea, ca să zic așa, atunci când luam un avans considerabil după prima repriză, pe care-l vedeam cum dispare treptat în cea de-a doua. Aruncările vor fi la rândul lor influențate de sprinturile și driblingurile pe care le faci inițial, așa că stilul de joc agresiv și în viteză s-ar putea să nu mai fie la fel de eficient ca la jocurile precedente.

Un alt aspect pe care echipa din spatele jocului s-a concentrat destul de mult anul ăsta e driblingul. NBA 2K22 pare că și-a propus să facă diferența între jucătorii experimentați și cei “ocazionali” (așa cum sunt și eu) prin dribling. Practic dacă te descurci cu mingea și poți depăși adversari direcți atunci jocul ăsta n-o să-ți pună prea multe probleme; nu e și cazul meu, care am fost mereu adeptul unui joc de posesie pe cât posibil, cu multe pase pe semicerc.

Nu în ultimul rând faza defensivă primește un upgrade în special din perspectiva sistemului de AI (inteligență artificială), care vine acum să te ajute, nu să te facă să-ți dorești să poți controla 5 jucători simultan. Chestia asta e un mare plus în special în modul MyCareer acolo unde din motive evidente nu poți schimba controlul jucătorului și depinzi de organizarea colegilor tăi în apărare.

MyCareer

Asemeni seriei FIFA, unul dintre modurile mele favorite de joc este cel dedicat evoluției individuale a propriului jucător. MyCareer îți permite să pornești încă de pe canapea, de acasă, atunci când ești nevoit să alegi colegiul la care urmează să te înscrii în încercarea ta de a deveni un superstar NBA.

Anul acesta MyCareer vine și cu o parte de storyline scrisă foarte bine, care oferă puțin context jocului și personajului tău. Practic vorbim de o tânără speranță care face senzație pe YouTube și crede că e pregătit să se joace cu băieții mari; doar că drumul până la faimă e destul de lung. NBA 2K22 aduce mult a joc RPG prin opțiunile pe care ți le oferă în meniul The City. Acolo vei avea diverse misiuni secundare sau evenimente la care poți participa și vei avea posibilitatea de a-ți dezvolta jucătorul după bunul plac prin sesiuni de antrenamente, interviuri sau jocuri în cadrul G League.

NBA este Hollywoodul sportivilor, iar povestea ta nu implică doar meciurile din ligă, ci și rivalități pe sau în afara terenului. Așa cum ziceam, MyCareer este mai mult decât un joc de baschet, este o cu totul altă lume în care personalitatea ta contează la fel de mult ca skillurile pe care le ai în teren.

MyTeam

Popular printre jucătorii online, modul de joc MyTeam primește anul ăsta o serie de critici din partea celor care condamnă faptul că Visual Concepts a crescut nivelul de achiziții în cadrul jocului pentru a te putea dezvolta semnificativ. Cum eu personal n-am stat să mă concentrez pe treaba asta și să investesc bani în joc nu-i un lucru pe care să-l pot comenta, însă am simțit nevoia să fac precizarea asta pentru a ști la ce să te aștepți. Altfel, posibilitatea de a aduce împreună o echipă de vedete NBA din toate timpurile rămâne una la fel de atractivă indiferent de cât ai avea de muncă pentru a-ți transforma dream team-ul în realitate.

În altă ordine de idei, opțiunea de Draft este în sfârșit adăugată în joc (da, știu, cu toții așteptam asta) împreună cu un sistem de Card Grading, iar jucătorii de PS4, Xbox One, PC și Switch pot beneficia de experiența Neighborhood pentru diverse confruntări.

mult superior predecesorului

Per total NBA 2K22 este mult superior predecesorului, iar faptul c-a beneficiat de o mulțime de schimbări atât la nivel de gameplay, cât și moduri de joc îl face poate cel mai bun joc al seriei din ultimii ani. Principalul său atuu este MyCareer, din punctul meu de vedere, tocmai pentru partea de story pe care o aduce, însă jucătorii care preferă să aibă control total asupra unei întregi echipe o pot face fără probleme în MyNBA; sau, de ce nu, în liga feminină de baschet, WNBA.

NBA 2K22 este disponibil acum pentru Playstation 4, Plastation 5, Xbox One, Xbos Series X/S, Microsoft Windows, Nintendo Switch, Apple Arcade.

Alexandru Ion (Malaezu.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.