Texas Chainsaw Massacre – Recenzie

"Merita un tratament mai clasic fără să adauge elementele moderne şi alte greşeli şi momente de "Mă laşi?!", dar aşteptările nu erau chiar aşa de sus pentru această producţie Netflix."

0
1728
Ascultă acest articol


“Avem morţi destul de grafice, momente de tensiune maximă, ca de exemplu o urmărire cu drujba prin podea a unei victime care se afla în spaţiul auxiliar de sub casă.”

Regizor: David Blue Garcia

Scenariu: Chris Thomas Devlin, Fede Alvarez, Rodo Sayagues

Gen: Thriller, Horror, Crimă

Lansare: 18.02.2022

Durata: 1h 21min

Studio: Legendary Entertainment

Clasificare: A.P.15

Distribuitor: Netflix

Actori:

Sarah Yarkin … Melody
Elsie Fisher … Lila
Mark Burnham … Leatherface
Jacob Latimore … Dante
Moe Dunford … Richter

Sinopsis:

Melody (Sarah Yarkin), sora ei adolescentă pe nume Lila (Elsie Fisher) și prietenii lor Dante (Jacob Latimore) și Ruth (Nell Hudson) se îndreaptă către Harlow, un oraș izolat din Texas, pentru a începe o nouă afacere cu obiective idealiste. Însă visul lor se transformă curând într-un adevărat coșmar atunci când, din greșeală, tulbură liniștea căminului lui Leatherface, criminalul în serie a cărui moștenire însângerată continuă să-i urmărească pe locuitorii din zonă, printre care se numără și Sally Hardesty (Olwen Fouéré), unica supraviețuitoare a îngrozitorului masacru din 1973, care este hotărâtă să se răzbune.

Recenzie:

Mult aşteptata continuare directă la originalul The Texas Chainsaw Massacre din 1974 şi-a făcut apariţia pe Netflix şi dinainte de lansare părerile erau împărţite. Rezultatul şi el este unul destul de diviziv între cinefili, fani ai filmelor de grozav şi fanii ai seriei Texas Chainsaw Massacre. Părerea noastră stă undeva la mijloc şi în continuare voi argumenta de ce.

Filmul urmăreşte din nou un grup de tineri care se aventurează în inima Texasului cu scopuri de a readuce la viaţă un oraş aparent abandonat cumpărat de la bancă. Patru tineri dar şi un autobuz plin de influenceri şi hipsteri care vor să gentrificheze (gentrifieze?) acest oraş sunt victimele pentru acest film cu încă câţiva extra, un constructor angajat să lucreze la unele din clădirile abandonate dar şi doi poliţişti care vor avea de suferit furia lui Leatherface.

TEXAS CHAINSAW MASSACRE Elsie Fisher as Lila, Sarah Yarkin as Melody, Nell Hudson as Ruth and Jacob Latimore as Dante. Cr. Yana Blajeva / ©2021 Legendary, Courtesy of Netflix

După ce tânărul Dante, antreprenorul care a pus la cale toată această întreprindere, este surprins de o bătrână în vechiul orfelinat al oraşului, acesta cheamă poliţia să o scoată pe bătrână din casă cu forţă dar acesteia îi se face rău. Împreună cu fiul ei, un individ de o mărime impresionantă şi care aparent are nevoi speciale, poliţia o ia să o ducă la spital dar moare pe drum. Acestea sunt primele 10-15 minute şi acesta este declanşatorul filmului şi a masacrului. Unul mai justificat cumva ca altele de până acum.

Personajele principale, în afară de faptul că sunt nesuferite, în special una din cele trei principale, care suferă de sindromul Aria Stark, datorită faptului că seamănă cu actriţa din Game Of Thrones. Filmul încearcă să abordeze tot felul de subiecte moderne, de la traume, la school shootings, cultura influencer chiar şi livestream. Încearcă din răsputeri să se adreseze unui public mai tânăr sau mai proaspăt.

TEXAS CHAINSAW MASSACRE Elsie Fisher as Lila. Cr. Yana Blajeva / ©2022 Legendary, Courtesy of Netflix

Pe partea de “Legacy” filmul vine cu o nouă Sally Hardesty, mai bătrână şi a cărui scop este să îl oprească pe Leatherface. Sally era singura supravieţuitoare din original şi aparent ani de zile l-a căutat pe nebunul care a ucis cu drujba, dar şi prin alte metode destul de violente, grupul său de prieteni. Din păcate nici ea nu este cel mai reuşit element, care oricum are maxim 15 minute de screen time puse cap la cap.

Violenţa şi cinematografia în schimb sunt excelente. Avem morţi destul de grafice, momente de tensiune maximă, ca de exemplu o urmărire cu drujba prin podea a unei victime care se afla în spaţiul auxiliar de sub casă. Cadre excelente atât ale oraşului cât şi scene de pură groază şi masacru filmate într-un mod clar, destul de grafic, cu mâini şi picioare zburând dar şi cumva foarte bine gândite. Probabil este cel mai mare atuu al filmului şi cel care a vândut idea în totalitate. Aceste câteva cadre cred că ar compune un trailer de pitch aproape perfect. Rezultatul final, totuşi, nu a fost atât de bun datorită celor menţionate mai sus şi încă câteva probleme.

TEXAS CHAINSAW MASSACRE Mark Burnham as Leatherface. Cr. Yana Blajeva / ©2021 Legendary, Courtesy of Netflix

Texas Chainsaw Massacre, varianta din 2022, suferă de Halloween 2018. Atât Leatherface, numit Jedidiah Sawyer, cât şi Sally au luat modelul Halloween. Ea fiind o variantă mai precar construită a personajului interpretat de Jaime Lee Curtis în Halloween în timp ce el, Leatherface, are puterile lui Michael Myers, deşi în teorie era un simplu deficient mintal, adult, a cărei familie era cam descentrata. Se mişcă repede, absoarbe gloanţe ca un burete, dispare şi apare prin magia logicii filmelor de groază şi este aproape la fel de determinat ca Myers în scopul lui, oricare ar fi acela. Câteva momente îl umanizează mai mult şi îl face personajul cu care să ţi în acest film iar asta doar joacă în defavoarea nesuferiţilor de tineri care urmează să fie ucis în tot felul de moduri brutale.

Tot ce mai este de spus rămâne faptul că e incredibil de scurt, la o oră şi douăzeci şi unu de minute, chiar mai scurt decât originalul care avea o oră şi douăzeci şi trei. Trece incredibil de repede şi ăsta este un lucru în favoarea lui, te lasă un pic cu buza umflată pentru că parcă ai vrea să vezi mai mult dar te bucuri că cel puţin nu mai vezi grupul de tineri enervanţi în viitor, dacă se va mai face o continuare, sau mă rog, cel puţin pe unii din ei. Merita un tratament mai clasic fără să adauge elementele moderne şi alte greşeli şi momente de “Mă laşi?!”, dar aşteptările nu erau chiar aşa de sus pentru această producţie Netflix.

TEXAS CHAINSAW MASSACRE Mark Burnham as Leatherface. Cr. Yana Blajeva / ©2022 Legendary, Courtesy of Netflix

Rămâne, așadar, să-l vedeți și să decideți singuri dacă vă este pe plac sau nu și vă așteptăm să discutăm despre el. Filmul Texas Chainsaw Massacre / “Masacrul din Texas” este disponibil acum pe Netflix.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.