“Doctorul Stephen Strange folosește o vrajă interzisă care deschide poarta către Multivers…”

Regizor: Sam Raimi

Scenariu: Michael Waldron, Stan Lee, Steve Ditko

Gen: Acțiune, Aventură, Fantastic

Lansare: 5.05.2022

Durata: 2h 06min

Studio: Marvel Studios

Clasificare: A.P.13

Distribuitor: Forum Film

Actori:

Benedict Cumberbatch … Dr. Stephen Strange
Elizabeth Olsen … Wanda Maximoff / Scarlet Witch
Chiwetel Ejiofor … Karl Mordo
Benedict Wong … Wong
Rachel McAdams … Christine Palmer

Sinopsis:

În Doctor Strange in the Multiverse of Madness / “Doctor Strange în Multiversul Nebuniei”, doctorul Stephen Strange folosește o vrajă interzisă care deschide poarta către Multivers și inclusiv către o versiune alternativă a lui însuși, iar amenințarea adusă de acest eveniment pare prea mare chiar și pentru puterile combinate ale lui Strange, Wong și Wanda Maximoff.

Recenzie:

După ce am încercat cu câte un deget Multiversul în serialele și filmele recente din „Phase 4” al Universului Cinematografic Marvel, a sosit timpul să pășim de-a binelea alături de Doctor Strange în acest concept înnebunitor.

Sunt convins că Sam Raimi s-a distrat în acest proiect și și-a exprimat viziunea fără prea multe compromisuri. Asta se reflectă în produsul final: vedem un sequel la Doctor Strange puternic ancorat la restul firului narativ MCU care totuși deviază de la formula stilistică obișnuită. Dacă ai văzut cel puțin un film Spider-Man regizat de Raimi și cel puțin un film horror de-al său, îi vei recunoaște imediat stilul. Doctor Strange 2 este primul film MCU cu tente horror datorită viziunii macabre a lui Raimi.

Regizorul înțelege pe deplin atât benzile desenate și universul cinematografic deja stabilit, cât și importanța echilibrului atunci când vine vorba să insufli propriul stil proiectului. Pasiunea sa se poate simți în toate aspectele filmului, datorită libertății și încrederii acordate de producători. Rezultatul? O călătorie amețitoare prin Multiversul Marvel plină de aspecte horror și momente fan-service.

Așa cum ne-am obișnuit, promovarea filmului este menită să inducă puțin în eroare pentru a-ți oferi satisfacția de a fi complet surprins în sala de cinema. Scenariul nu este din cale afară de surprinzător pentru cei care au citit câteva benzi desenate cu Doctor Strange sau Wanda Maximoff însă astfel este satisfăcător într-un mod special pentru acei fani. Așa cum s-a povestit și în unele interviuri, povestea nu etichetează complet niște personaje, ci mai degrabă sunt ilustrate consecințele acțiunilor acestora. Unde poți ajunge dacă iei anumite decizii sau te abați de la reguli. Sau dacă încalci reguli, depinde din ce motiv o faci.

Ritmul alert al acțiunii este captivant și nu se stă prea mult la taclale în niciun moment, decât atât cât este necesar pentru ideala durată de 2h 6m a filmului. Și nu este o necesitată absolută să ai o înțelegere profundă a lungii serii de filme și seriale Marvel de pe Disney+ pentru a te bucura de poveste. Deși are legături directe cu evenimentele din Avengers: Endgame, Spider-Man: No Way Home și WandaVision, am constatat că este suficient să fi văzut eventual primul Doctor Strange și să ști în mare ce s-a întâmplat în Infinity Saga cu Thanos ca să nu te simți complet pierdut în această călătorie. Ajută pe de altă parte să fi văzut și serialul What If?… și chiar și Loki, atât la a înțelege substraturi cât și la identificarea unor referințe. Ce vreau să subliniez este că deși fanii fideli MCU sunt cei ce se vor bucura cel mai mult de conținutul oferit de Multiverse of Madness, acest film mi s-a părut suprinzător de funcțional ca film de sine stătător.

Celor care se așteaptă la dezvăluiri majore de personaje și uniri cu întregi universuri paralele din filme vechi le spun să-și tempereze puțin aceste așteptări. Este totuși povestea lui Doctor Strange și prea multe personaje noi ar fi deviat atenția de la esențial. Însă ce ni s-a oferit în acest sens mi se pare suficient de cool și respectabil pentru fani. Mi se pare greu să depășești Spider-Man: No Way Home la readucerea unor personaje vechi, mai ales că odată ce o faci prima oară, niciodată nu va mai fi la fel. Și mai ales că pentru Spidey a fost o situație aparte.

Deja văd că circulă impresii amestecate despre aspectul universurilor paralele, însă cred că unii fani voiau ca Doctor Strange 2 să nu fie altceva decât o scuză să readuci la viață nenumărate personaje din universuri Marvel paralele, mult mai multe decât două-trei, și în cele din urmă să nu te uiți la Doctor Strange 2, ci la un oarecare film cross-over Marvel.

Michael Waldron face o treabă excelentă scriind o poveste în care Doctor Strange și Wanda/Scarlet Witch sunt încercați la maxim de tentații. America Chavez, o sursă a disputelor controversate din lumea reală, funcționează în primul rând ca plot device dar are destulă personalitate ca s-o poți considera un nou personaj secundar în viitoarele filme. Wong și Mordo revin din primul film mai puternici, fiecare având un rol semnificativ în confruntările filmului.

Benedict Cumberbatch duce protagonistul pe noi culmi jucând totodată și alte două variante ale sale. Îl cred pe cuvânt când spune că vrea să ia o mică pauză de la actorie, după un proiect ca Multiverse of Madness oricine ar avea nevoie de un concediu. Iar Elizabeth Olsen îți dă fiori atunci când ne arată adevărata putere a Vrăjitoarei Stacojii.

Elementele horror de care spuneam țin mai mult de vizualul adesea macabru, uneori cu umor negru, al scenelor. Narativ vorbind, încărcătura emoțională a ideii că există universuri paralele în care ești mai fericit decât în viața ta curentă te poate speria. Magia neagră prezentă, precum durerea și dorințele personajelor, conferă tente horror atmosferii.

Efectele vizuale sunt din nou amețitoare, dar nu exagerează până la inducerea durerilor de cap. Dacă în primul film am fost introduși în lumea magiei prin spectacolul oferit de noile tehnologii, de data asta suntem introduși într-un curs intensiv de călătorie între universuri. Camera are tendința să se învârtă destul de des. Creativitatea imaginilor este apreciată pentru varietate chiar dacă trecem prin universuri în viteză și nu putem decât să tragem cu ochiul. Dacă ai văzut serialul animat What If?… sau filmul animat Spider-Man: Into the Spider-Verse, ști despre ce vorbesc și vei vedea ceva similar și aici. Cu certitudine, merită să vezi aceste peisaje în formatul IMAX.

Un aspect vizual care mi-a atras atenția este folosirea frecventă a stilului de tranziție care lui Raimi îi place să-l folosească. Cum ai văzut și în trilogia sa Spider-Man, fețele personajelor se estompează lăsând loc noului cadru. Pentru mine a dat filmului o atmosferă de modă veche care s-a potrivit. Mai ales că tematica este una magică cu accente horror.

Nu este tocmai un film pentru copiii mici dacă ești un părinte care vrei să-l ferești de câțiva stropi de sânge și cadre în care răufăcătorii sau eroii sunt uciși. Acesta este un alt mod prin care MoM se diferențiază de restul seriei.

Multiverse of Madness este ușor de recomandat datorită ritmului alert al acțiunii și al echilibrului dintre genul supereroic și cel horror. Însă mai ales este ușor de recomandat datorită viziunii unice, nefiind prea similar cu filmele cu supereroi MCU din ultimii ani. Se leagă de restul universului Marvel la fel de satisfăcător ca No Way Home, dar este suficient de independent ca să se bucure oricine de el, nu însă asemeni Eternals de care uit că face parte din această colecție.

Doctor Strange in the Multiverse of Madness/”Doctor Strange în Multiversul Nebuniei,” poate fi văzut în cinematografe din 5 mai, distribuit în România de Forum Film.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.