Ce jucăm azi? Și mai important, pe ce jucăm? Tastatura, mouse-ul și boxele/căștile de gaming sunt accesorii extrem de importante pentru un gamer – accesorii care pot face diferența între învins și câștigător, deci este necesar ca acestea să fie cât mai performante… dar să se și poată asorta ușor cu RIG-ul/laptop-ul și restul componentelor/perifericelor.
Astăzi vom ataca un subiect important și anume una dintre aceste componente vitale gamerilor: tastatura! Și nu vorbim însă de una mecanică standard ci mai degrabă este o imitație pe membrană, care îmbină un aspect slim cu o senzație de switch-uri mecanice. AOC GK200 a poposit pe biroul nostru de teste și s-a transformat în tastatura de gaming de zi cu zi, timp de mai bine de două săptămâni! Haideți să discutăm despre ea!
Pachet
AOC este un brand cunoscut mai mult pentru monitoarele sale, inclusiv cele AGON – din seria de gaming, dar au și câteva accesorii/periferice care merită toată atenția voastră.
GK200 combină pe ambalajul de carton cele două culori gameristice neoficiale, negru și roșu, cutia fiind imprimată cu elemente lucioase și logo-uri și denumirea modelului scrise cu font mare, alb. Laturile mici sunt roșii și pe ele avem imagini cu tastatura din laterale, plus codurile de bare, informații despre specificațiile tehnice, conținutul pachetului, sistemul de operare necesar pentru utilizare, dar și o pictogramă cu precizarea a 2 ani de garanție a produsului.
Pe partea din față avem o imagine cu tastatura, în ansamblu; logo-ul AOC și denumirea modelului și o pictogramă legată de RGB, “Light FX”, iar pe partea din spate avem, încă o dată logo-ul și modelul, imagine cu tastatura în ansamblu și descrieri ale 4 dintre feature-urile acestei tastaturi:
- Magnetic detachable wrist rest
- Spill-resistant design
- Exclusive durable metallic top plate
- Ultra-thin suspension keycaps
În cutie găsim tastatura cu conectare prin USB într-o punguță, la fel și wrist rest-ul, Guaranty Card și un Quick Setup Guide.
Aspect
GK200 este de un negru pătrunzător și are o formă standard, dreptunghiulară, dar cu o “gardă la sol” – mai slim decât tastaturile generale mecanice fiind totuși una pe membrană – și este de tip QUERTY cu NumPad și iluminare Light FX. Butoanele par un pic cam înghesuite, la prima vedere, albul de sub ele oferind un aspect plăcut. E confecționată dintr-un plastic tare, cu o textură plăcută la atingere, partea din spate fiind prevăzută cu 4 piciorușe cauciucate, subțire, plus două piciorușe rabatabile prevăzute și ele cu cauciuc. Acestea au scopul de a ridica ușor partea din spate a tastaturii, în funcție de poziția jucătorului la birou.
Pe suprafața de contact avem logo-ul AOC poziționat între săgețile de direcție dși tastele DEL, END și PGDN, iar deasupra NumPad-ului avem 4 LED-uri de stare pentru Num Lock, Caps Lock, Scroll Lock și Windows Lock. RGB-ul se controlează prin combinații de taste și FN, tot așa procedând și pentru Gaming Mode & Windows Lock și funcțiile multimedia. RGB este prezent nu numai la taste, dar și pe lateralele tastaturii.
Conectarea la PC/Laptop se face prin port USB, iar în pachet găsim și un wrist rest care se conectează magnetic la tastatură, e dispus și el cu piciorușe de cauciuc și este confecționat din același material precum tasatatura, plastic tare, având două zone (pe care se așează mâinile) cu mici perforații.
Aspectul general poate că pare standard, dar cu siguranță iluminarea și faptul că GK200 este mai slim decât o tastatură mecanică, va atrage probabil unii jucători casual.
Tehnic
GK200 are dimensiunile 447 x 142 x 28 mm și cântărește 808 grame, iar conectarea la PC/Laptop se face printr-un cablu de 1.8 m la portul USB 2.0. Butoanele sunt montate pe un strat metalic și sunt pe membrană, iar tastele au suport Rollover (25 taste) și Anti-Ghosting (25 taste), având un Pooling Rate de 1000Hz și o viteză de răspuns de 1ms.
Tastatura include și funcții multimedia și este iluminată RGB (Light FX) cu LED-uri capabile să redea 16.8 milioane de culori, având două jocuri de lumini Breathing și Static, iar controlul se face prin combinație de taste neexistând o aplicație dedicată. Întreaga tastatură este rezistentă la stropire.
Testare
În teorie e nevoie de o tastatură și un mouse pentru a putea juca jocuri pe PC/Laptop, dar când e vorbă de partea practică, situația se complică, intrând în detalii tehnice importante. GK200 este, la prima vedere, o tastatură de gaming casual care dispune de standardul necesar unui gamer pentru a se bucura de gaming, diferența față de o tastatură de office făcându-se prin iluminare, wirst pad și suportul pentru Gaming Mode prin combinația de taste.
În mână, GK200 nu e grea și după cum spuneam, pare standard așa, dar iluminare o face mai atrăgătoare și este îndeajuns să fie asortată cu cu RIG-ul/Laptop-ul de gaming datorită acesteia dar și a culorii predominant negru. Este rezistentă când o manipulezi, datorită acelui strat metalic pe care stau tastele, însă plasticul și tastele în sine nu par a fi foart bine armate. Scrisul de pe taste aproape că nici nu se observă dacă iluminarea e oprită și pentru amatori acest lucru e foarte important. Fontul e mare și se vede bine, însă, cu iluminarea pornită.
Fiind genul de tastatură Plug & Play și neavând o aplicație dedicată, o poți conecta practic la orice laptop/pc pe care rulează un sistem de operare cât de cât recent (Apple sau Windows). În cazul meu testele le-am făcut atât pe un RIG cât și pe un laptop de gaming cu Windows 11 Pro, iar detectarea s-a făcut imediat cum am conectat GK200 prin portul USB.
RGB-ul (Light FX) e prea mult spus, căci ai numai două moduri de iluminare care arată foarte bine când sunt activate. Tastele se iluminează frumos, se vede totul bine, iar faptul că sunt LED-uri dispuse și pe lateralele tastaturii face ca în noapte totul să arate mai viu și colorat.
Controlul RGB-ului, Multimedia și Gaming Mode se face din combinații ale tastei FN cu F1 – F12 în cazul Multimedia, FN + Win pentru Gaming Mode și Windows Lock, iar FN + SCRLK și cu + și -, respectiv Page Up/Down pentru Iluminare.
Pe mâinile mele, GK200 pare să aibă tastele foarte apropiate, fiind oarecum înghesuite deși dimensiunile suprafeței de interacțiune sunt destul de mari. La o tastare rapidă șansele fiind mari să nimeresc mai multe taste deodată, funcția de Anti Ghosting fiind importantă în acest caz. Am observat, de asemenea, că fiind pe membrană, experiența de tastare e mai silențioasă decât pe orice tastatură mecanică, dar tot se aud mici pocănituri, tasta Space fiind printre cele mai gălăgioase. Mi-aș fi dorit ca tasta Enter să fie mai mare, iar la tasta Space, dacă apeși pe marginea butonului comanda este luată mai greu. Trebuie o apăsare adâncă pentru a te asigura că a fost luată acea comandă. Tastatura e stabilă pe birou, mulțumită greutății oferite de acea zonă metalică dar și piciorușele de cauciuc. Wirst pad-ul este de ajutor, se montează rapid (magnetic), dar fiind din plastic tare, în sesiuni mai mari de gaming se va simți lipsa unuia moale, pe gel, sau confecționat din alt material asemănător. Wirst-pad-ul stă bine fixat de tastatură, dar și lipit de birou.
În regim office poți folosi GK200 fără probleme, tastele multimedia fiind la îndemână mereu dacă dorești să te relaxezi puțin de la treabă sau teme. După două zile de utilizare, am reușit să mă împrietenesc cât de cât cu tastele înghesuite și experiența de tastare a devenit mai fluentă, în browsing fie pe net fie în rețelele de socializare, totul decurgând bine.
Într-adevăr, nu știu să vă zic în timp cum se comportă GK200, cât de rezistente sunt acele membrane, dacă se cojesc butoanele, sau alte probleme mai des întâlnite în cazul acestui tip de accesoriu, dar pot să vă zic că timp de aceste două săptămâni de utilizare zilnică, cam 4-5 ore în gaming, 2-3 ore browsing și multimedia, tastatura nu a pus vreo problemă.
Am avut șansa să testez GK200 împreună cu mouse-ul de gaming AOC GM500, și combinația mi s-a părut foarte bună, putând să găsesc între cele două o punte stabilă de a mă bucura de experiența de gaming fără prea multe pretenții.
Printre jocurile testate enumăr Death Stranding, Horizon Zero Dawn, Outriders, Grim Down, God of War, Control, Command and Conquer Red Alert Remastered, Warcraft III Reforged, Diablo III multe dintre ele și prin NVIDIA GeForce NOW RTX 3080 și mi-a plăcut cum s-a comportat GK200. Probabil cei obișnuiți cu tastaturile mecanice vor simți o diferență în utilizare și vor duce lipsa la nevoia unei anume presiunii per buton și a unei curse mai mari de la apăsare la preluarea comenzii, membrana fiind ceva mai simplu decât atât. Cum îmi place să zic, precum și-n cazul moușilor, la urma-urmei, totul ține de încheietură 😀
Concluzie
GK200 este o tastatură pe membrană, slim, iluminată frumos și care conține strictul necesar unui gamer casual. Wirst pad-ul e binevenit, la fel și funcțiile Anti-Ghosting, respectiv acea rezistență la stropire.
AOC GK200 Gaming Keyboard se comercializează în România la un preț în jur de 100 lei.