Black Adam – Recenzie

Black Adam îmi amintește ca stil puțin și de filmele animate DC orientate către publicul matur.

0
1521
Ascultă acest articol


“Black Adam îmi amintește ca stil puțin și de filmele animate DC orientate către publicul matur”

Regizor: Jaume Collet-Serra

Scenariu: Adam Sztykiel, Rory Haines, Sohrab Noshirvani

Gen: Acțiune, Aventură, Fantastic

Lansare: 21.10.2022

Durata: 2h 04min

Studio: Warner Bros.

Clasificare: A.P.13

Distribuitor: Vertical Entertainment

Actori:

Dwayne Johnson … Black Adam / Teth Adam
Aldis Hodge … Hawkman / Carter Hall
Pierce Brosnan … Dr. Fate / Kent Nelson
Noah Centineo … Atom Smasher / Al Rothstein
Quintessa Swindell … Cyclone / Maxine Hunkel
Marwan Kenzari … Ishmael / Sabbac / King Ahk-Ton

Sinopsis:

În vechiul Kahndaq, lui Teth Adam i-au fost dăruite puterile absolute ale zeilor. După ce le-a folosit pentru a se răzbuna, a fost închis, devenind Adam Întunecatul. Aproape 5.000 de ani au trecut de atunci și Adam Întunecatul a trecut de la om, la mit, la legendă. Odată eliberat, forma sa unică de justiție, născută din furie, este contestată de eroii moderni care formează Societatea Justiției: Hawkman, Dr. Fate, Atom Smasher și Cyclone.

Recenzie:

La cât de actualizat este Black Adam cu moda filmelor supereroice, tinzi să uiți că Dwayne Johnson a fost ales și anunțat pentru rol încă din 2007. Multe lucruri s-au schimbat în industria cinematografică de atunci, „The Rock” e mai popular ca oricând, la fel și genul filmelor bazate pe benzi desenate. Abordarea împărștiată și confuză a Warner Bros. este doar, poate, mai accentuată astăzi.

Ca să lămurim din start, Black Adam continuă într-adevăr universul cinematografic DC început de Zack Snyder acum aproape un deceniu. Confirmările sunt date de easter egg-uri și cameo-uri legate de Justice League, The Suicide Squad-ul lui James Gunn și Shazam!. Referințe care de data asta nu-ți mai sar ostentativ în ochi, ci sunt chiar binevenite.

Îmi făceam griji că Dwayne Johnson va fi, ei bine, el însuși, așa cum îl vedem în numeroasele blockbusters în care este distribuit. Totuși, în acest rol se simte că a pus ceva suflet și nu este doar The Rock în DC, reușește să-i dea un contur special lui Adam.

Cealaltă grijă era că echipa Justice Society ar putea să apară prea puțin în film sau doar de umplutură. Din fericire, cele patru personaje se bucură de o porțiune consistentă din firul narativ, aproape de personajul titular. Hawkman și Dr. Fate sunt deopotrivă niște parteneri și adversari capabili. Cyclone și Atom Smasher au funcția de supereroi debutanți care iau lecții de la adulți însă contribuția lor este de umplutură și acțiunea filmului ar fi arătat 98% la fel fără implicarea lor.

La început, nu prea ști cui vrei să-i iei partea. Misiunea Ligii de a-l captura pe Adam este justificabilă din perspectiva lor, dar pe de altă parte oamenii din Kahndaq au acum nevoie de un campion cu metode mai puțin ortodoxe. Filmul se încadrează în moda antieroilor a căror busolă morală indică nuanțe de gri.

Scenariul este unul dintre cele mai previzibile pe care le-am vizionat în lunile recente. O acțiune o anticipează pe următoarea. Clișeele vizuale din prima parte sunt obositoare apoi filmul se mai maturizează puțin. Umorul este cheesy la început, devenind tolerabil sau chiar potrivit spre final. Paradigmele moralității supereroilor, deși interesant expuse, uneori cuvintele cheie „întunecat” și „nu sunt erou” sunt exasperante, ca apoi oricum să rămăi puțin nesigur pe situație.

Black Adam îmi amintește ca stil puțin și de filmele animate DC orientate către publicul matur, precum Suicide Squad: Hell to Pay. Nu înseamnă că vei vedea sânge, însă cafteala și numărul de victime sunt mai mult decât satisfăcătoare. Scenele de lupte sunt lungi, creative și filmate din unghiuri interesante – nu chiar ca în The Suicide Squad dar se vede de unde și-a făcut temele.

Filtrele cadrelor accentuează paleta de culori a peisajului nisipos și s-ar putea să te plictisești de negru, auriu, maro și gri, însă pe mine nu m-a deranjat. Apreciez că acțiunea nu s-a desfășurat noaptea  și nu a arătat ca orice alt film inspirat de benzi desenate, ci a avut propria personalitate. Efectele vizuale sunt corespunzătoare, cu unele excepții neconvingătoare. Conacul din care pleacă Liga seamănă dubios de mult cu vila lui Arrow din serialul omonim și cu casa X-Men. Atom Smasher, când este uriaș, pare nepotrivit în unele scene. Ca și cum unele efecte speciale au fost adăugate pe ultima sută de metri în urma unor decizii de schimbare. Nimic din cale afară de deranjant totuși.

Adam snopește tirani în backstory

Adam snopește tirani în backstory, dă de pământ cu mercenari în prezent, se ia la trântă cu eroi și cotonogește răufăcătorii. E drept că scenariul nu are suprize pentru tine, nu toate interpretările sunt impecabile și nu mereu încântă ochii cu imaginea. Dar aproape toată acțiunea este palpitantă vizual, cu fundal muzical electrizant și merită experimentată în cinema.

Black Adam este adus în cinematografele din toată țara de Vertical Entertainment începând cu 21 octombrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.