Ant-Man and the Wasp: Quantumania – Recenzie

Peste toate personajele de umplutră se ridică prestația lui Paul Rudd și Jonathan Majors. Povestea te implică în emoțiile total opuse ale celor doi.

0
903
Ascultă acest articol


“Familia explorează Tărâmul Cuantic, interacționând cu noi creaturi ciudate într-o aventură care va testa limitele posibilului.”

Regizor: Peyton Reed

Scenariu: Jack Kirby, Jeff Loveness

Gen: AcțiuneAventură, Comedie

Lansare: 17.02.2023

Durata: 2h 05min

Studio: Marvel Studios, Walt Disney Pictures

Clasificare: A.P.13

Distribuitor: Forum Film

Actori:

Paul Rudd … Scott Lang / Ant-Man
Evangeline Lilly … Hope Van Dyne / Wasp
Jonathan Majors … Kang The Conqueror
Michelle Pfeiffer … Janet Van Dyne / Wasp
Michael Douglas … Dr. Hank Pym
Bill Murray … Lord Krylar

Sinopsis:

Super eroii parteneri Scott Lang (Paul Rudd) și Hope Van Dyne (Evangeline Lilly) se reunesc în Ant-Man and The Wasp: Quantumania / Omul-Furnică şi Viespea: Quantumania”, pentru a-și continua aventurile întruchipându-i pe Omul-Furnică și Viespea.

Alături de părinții lui Hope, Hank Pym (Michael Douglas) și Janet Van Dyne (Michelle Pfeiffer), și de fiica lui Scott, Cassie Lang (Kathryn Newton) familia explorează Tărâmul Cuantic, interacționând cu noi creaturi ciudate într-o aventură care va testa limitele posibilului şi va pune sub semnul întrebării posibilitatea întoarcerii acasă.

Recenzie:

Din nou trebuie să ne ferim de leak-uri tentante – sunt false și ne pot ridica subtil așteptările față de un film anticipat al sagăi Marvel. De această dată au circulat zvonuri despre Quantumania și imagini trucate care pretindeau că în cel mai nou film Marvel îl vom revedea într-o formă sau alta pe Iron Man (Robert Downey Jr.), și/sau va introduce întreaga echipă X-Men. Posibil să fi auzit și de cameo-uri cu Shrek, Rick and Morty sau ce licență a mai cumpărat Disney azi-dimineață. Mi-ar plăcea ca acei fani care creează asemenea conținut s-o lase mai moale. Lăsați-l pe Iron Man în pace! Simpla sa prezență nu va salva direcția Multiverse Saga.

Cele mai răspândite critici adresate filmului la o primă aruncătură de ochi pe Internet se referă la imaginea sa mult prea lipsită de realism, fiind comparat cu vechi filme pentru copii. Într-adevăr am impresia că este în momentul de față filmul Marvel pentru care s-au filmat cele mai puține scene în realitate.

Problema mea nu e că aproape totul e CGI, ci că astfel arată cumva sub standardele obișnuite ale studioului. La așa cantitate, trebuie să existe undeva un rabat la calitate. Deși admir creativitatea de care au reușit să dea dovadă în creația Tărmului Cuantic, căci nu m-aș vedea în stare de așa ceva, cu greu aș spune că nu vom uita de personajele pestrițe și de peisajele pe alocuri prea aleatorii, scose din focus și întunecoase. Posibil să fi ajutat mai multă lumină și curățenie în imagine. Și să ruleze în 2D pe ecran. Formatul IMAX 3D este de preferat întotdeauna la un film Marvel dar cred că este primul la care am simțit că mă bucuram la fel de el și într-un format clasic, pentru că nu pare că s-a profitat la maxim de tehnologie în timpul producției.

Altă doleanță populară față de imagine ține de aspectul lui MODOK. Capul supradimensionat nu arată atât de rău pe ecranul de cinema cum ai fi crezut, iar armura arată chiar cool. Fața lui MODOK este ciudat de normală fiindcă nu au adaptat-o după comics, ci au dorit să insereze un element comic în film. Și cred că ține și de ceva contracte cu actorii. Așa cum Gorr nu arată complet ca Gorr pentru a-l recunoaște pe Christian Bale, poate și cu Corey Stole s-a aranjat ceva de genul. Originea personajului are sens în firul narativ condus de Kang, însă în contexul multiversului, parcă acum aș aștepta să revină producătorii cu alt MODOK pe care să-l ia în serios.

Înainte să ajung la personajele care contează, hai să scap și de Bill Murray. Apariția sa într-o singură scenă dedicată are semnificație doar pentru dezvoltarea trecutului lui Janet Van Dyne (Michelle Pfeiffer) și o reacție a lui Hank Pym (Michael Douglas). Includerea sa în narațiune se simte mai degrabă ca o decizie de studio de tipul „ne mai trebuie un cameo de actor îndrăgit în pop culture, l-a sunat cineva pe Bill Murray sau l-am mai folosit deja?”.

Totuși, efectul comedic chiar funcționează. Quantumania găsește un echilibru între acțiune cu mize mari și umor. Nu este nici sobru ca Black Panther: Wakanda Forever, dar nu este nici ca o vacanță în afara liniei mari narative ca Thor: Love and Thunder.

Este ușor să fi sceptic în cazul lui Kang, însă când intră cu adevărat în scenă începe să te convingă că este un adversar remarcabil pentru supereroi. Jonathan Majors este un actor talentat și lucrează oricum cu un scenariu bine pus la punct. Gama de emoții ambițioase, triste și dureroase pe care le desfășoară pe chip străpunge ecranul. Abia aștept să văd ce ni se mai preăgtește în viitorul MCU cu Kang. Îi poți înțelege fără să fi văzut serialul Loki, dar dacă l-ai evitat până acum îți vei dori după film să deschizi Disney+, mai ales după teaser-ul din a doua scenă ascunsă după genericul de final.

Paul Rudd își merită laudele în egală măsură pentru dezvoltarea lui Antman. Se vede mai ales când se află singur în scenă cu noul mare răufăcător al universului, Kang. Omul-Furnică este un individ de la care ai ce învăța tocmai pentru că este un tip oarecum obișnuit care încă se ține pe picioare după toate evenimentele fără noimă prin care a trecut. Mai ales fiica sa Cassie (Kathryn Newton) a învățat nesperat de multe de la el, fiind aproape gata și ea să se alăture unei eventuale echipe Young Avengers. Aproape fiecare nou episod Marvel introduce un supererou foarte tânăr în pregătire.

Una peste alta, deși nu e cel mai arătos dintre filmele Marvel, s-ar putea să-ți placă unele elemente din Tărâmul Cuantic, mai ales vreo trei personaje secundare cărora le-am uitat deja numele dar mi-au stârnit cele mai multe râsete. Peste toate personajele de umplutră se ridică prestația lui Paul Rudd și Jonathan Majors. Povestea te implică în emoțiile total opuse ale celor doi.

Ant-Man and the Wasp: Quantumania mi-a ridicat și mai mult apetitul pentru călătorii în timp și dimensiuni paralele, niște subiecte SF despre care sunt aproape obsedat mai nou.

Ant-Man and The Wasp: Quantumania / “Omul-Furnică şi Viespea: Quantumania” este distribuit de Forum Film România şi va avea premiera in cinematografele din toată țara în data de 17 februarie – disponibil în formatele 3D, IMAX 3D, 4DX şi Dolby Atmos.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.