Rezolvă un nou mister polițist de epocă, în „Paris Police 1905”, la Focus Sat!

"Cele 6 episoade din „Paris Police 1905” atrag personajele într-un vârtej de vicii și viciați, corupție și șantaj, în care toată lumea are ceva de ascuns."

0
436

Ah, „epoca de aur” a Franței a.k.a. La belle époque (1871-1914), la care țara vest-europeană se raportează cu nostalgie, așa cum fac toate națiile când vine vorba despre perioadele lor de glorie… Chiar dacă oamenii nu le-au trăit neapărat, le regretă. Înainte de izbucnirea Primului Război Mondial, Franța a fost marcată de pace și prosperitate, la un nivel asemănător celui din Renaștere.

Europa era centrul lumii, iar Franța era marcă de efervescență culturală: francezii îl citesc pe Émile Zola în foileton (în ziarele vremii) sau asistau la prima proiecție publică a fraților Lumière și invenția cinematografului! Parisul era vesel și istoria ne învață că Oraşul luminilor era locul în care oricine poate savura această „joie de vivre”. Ei bine, serialul noir francez „Paris Police 1905” (disponibil în Aplicația Focus Sat și difuzat la Focus Sat TV din 30 martie, luni și joi, de la ora 22:00), introduce privitorul într-o cu totul altă lume. Una în care viciile, prostituția, șantajul și violența erau la ordinea zilei!

Viciați, jocuri de noroc și prostituție

În cele 6 episoade ale sezonului nou “Paris Police 1905”, inspectorul Antoine Jouin (Jérémie Laheurte, din „Adèle: Capitolele 1 și 2”) revine în acțiune. Și are de rezolvat un caz la fel de violent ca cel din primul sezon, când în Sena era descoperit cadavrul unei femei, în 1899. Premisanoului sezon pleacă de la găsirea unui cadavru neidentificat în Bois de Boulogne, pe 24 decembrie 1904. Locul e celebra pădure de la periferia Parisului, în care elitele orașului își satisfac cele mai întunecate dorințe și unde toate figurile criminale din Orașul luminilor se simt ca acasă… Nu-i de mirare că apare un cadavru în peisaj.

Ceilalți jucători principali de pe această scenă sunt aceiași din sezonul anterior „Paris Police 1900” (disponibil în Aplicația Focus Sat și difuzat la Focus Sat TV în octombrie 2021). Prefectul și șeful poliției, Louis Lépine (Marc Barbé, din „La Vie en Rose”) vrea să strângă toate prostituatele de pe străzile orașului, înainte de Crăciun. Curtezana Marguerite „Meg” Steinheil (Evelyne Brochu, din „Orphan Black”) face bani buni organizând jocuri de noroc ilegale, sub umbrela unor expoziții de pictură. Iar Jeanne Chauvin (Eugénie Derouand), iubita lui Antoine Jouin, a devenit acum prima femeie avocat din Franța, care apără des femeile forțate de Brigada Moravuri să se prostitueze.

O figură nouă în poveste este Louise Lépine (Mathilde Weil), fiica prefectului, o catolică credincioasă, care locuiește cu tatăl ei – acum văduv – la Prefectură. Și care se implică în treburile lui politice și private – de fapt, Louise ar vrea să-și înlocuiască mama, atât în cadrul acestei instituții, cât și în inima tatălui ei. Dar, deși prefectul Lépine îi dă acces liber în biroul lui și o lasă să-și dea cu părerea despre cazurile la activ, pe plan personal e la fel de distant ca și până acum. Oare e așa din cauza aventurii lui cu Meg (pe care o protejează)?

O echipă premiată

Cele 6 episoade din „Paris Police 1905” atrag toate aceste personaje într-un vârtej de vicii și viciați, corupție și șantaj, în care toată lumea are ceva de ascuns. Inclusiv poliția! Creat de celebrul autor francez de romane grafice Fabien Nury („Tyler Cross: Black Rock”, „I Am Legion”, „Il était une fois en France”), serialul a pornit de la evenimente și figuri istorice reale. Louis Jean-Baptiste Lépine (1846-1933), de exemplu, a fost avocat, politician, inventator și prefect al poliției pariziene, în două mandate. Era poreclit „bărbatul mărunțel, cu bățul mare”, pentru că era expert în controlarea mulțimilor pariziene. Și a fost responsabil de modernizarea acestei instituții: sub conducerea lui, au apărut promovările, poliția a început să folosească amprentele, să analizeze psihologia infractorilor și în oraș s-au introdus 500 de telefoane publice, străzi cu sens unic și giratorii, pentru un trafic mai eficient.

Noile episoade ale serialului francez din Aplicația Focus Sat sunt regizate de Julien Despaux („Zona neagră”/„Black Spot”) și Frédéric Balekdjian (premiat la Festivalul de Film de la Berlin 2005, pentru „Les mauvais joueurs”). Decorurile au fost concepute de Pierre Quefféléan (câștigător al Premiului César 2018, la categoria „cele mai bune decoruri”, pentru filmul „La revedere acolo sus”/„Au revoir là-haut”). Iar de garderobă – care este axată pe piese vestimentare de iarnă, când are loc acțiunea – s-a ocupat în continuare Anaïs Romand (câștigătoare a 3 Premii César, pentru costume).

Testează gratuit Aplicația Focus Sat!

Difuzat în premieră în România de canalul Focus Sat TV (din 30 martie, luni și joi, de la ora 22:00) și disponibil oricând vrei să-l vezi în Aplicația Focus Sat, serialul francez „Paris Police 1905” este un exemplu concludent de poveste europeană exemplar construită purtând amprenta inconfundabilă a producțiilor Canal+ Orignal pe care le puteți descoperi în Biblioteca VOD.

Oferta captivantă Canal+ Original conține titluri precum: „Toate acele lucruri”,  „Regăsirea”, „Ridley Road”, „Ultimele pantere”, „Posedare”, „Avocatul”, „Regele Varșoviei” „Planeta celor singuri”, „Pro și contra”, „Paris Police 1900”, „Baron Noir”, „Pedagogul”, „ZeroZeroZero”, „Moscow Noir”, „Nox”, „Secretul celor cinci”, „Ai încredere în mine”, „Ostatici în subteran”, „Ani și ani”, „Klangor”, „Spirala crimei”. Vestea bună este că și cei care nu sunt clienți Focus Sat au posibilitatea să testeze gratuit timp de 7 zile Aplicația Focus Sat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.