Forza Horizon 5 – Noul suport pentru DLSS3 ridică performanțele

"Update-ul care aduce DLSS3-ul NVIDIA în Forza Horizon 5 readuce în prezent jocul printr-o grafică și mai bună și un gameplay PC-friendly datorită îmbunătățirii framerate-ului permițând jucătorilor să se bucure de setări grafice mai bune ca înainte, mulțumită RTX ON-ului."

0
415
Ascultă acest articol

Înainte de a vorbi despre cel mai nou update al celui mai popular joc de curse de pe PC și Xbox, Forza Horizon 5 – care aduce suport DLSS3, pentru cei care nu au auzit de acest titlu vă spunem că FH5 este un joc de curse open-world, dezvoltat de Playground Games și publicat de Microsoft Studios. Este al cincilea joc din seria Forza Horizon și a fost lansat în noiembrie 2021 pentru Xbox Series X/S, Xbox One și PC.

Despre Forza Horizon 5

Acțiunea din acest al 5-lea titlu al seriei are loc într-o versiune fictivă a Mexicului unde șoferii virtuali pot explora peisajele mexicane, de la zonele aride ale deșertului la plajele spectaculoase și pădurile dense pe parcursul a celor 4 anotimpuri. Jucătorii se pot angaja într-o varietate de activități, inclusiv curse, provocări de drifting, sărituri, curse off-road, și pot participa la festivaluri precum Festivalul Horizon – un eveniment anual de curse care are loc în Mexic și care reunește cei mai buni șoferi de curse din lume experiența fiind extinsă prin alte DLC-uri plătite precum Hot Wheels (lansat în iulie 2022) sau Rally Adventure (lansat recent, martie 2023).

În calitate de jucător, veți concura într-o serie de curse și evenimente pentru a câștiga premii și pentru a avansa în cadrul festivalelor. Pe măsură ce jucătorii câștigă curse, își pot îmbunătăți mașinile și își pot personaliza personajul și mașina. O caracteristică importantă a jocului este modul multiplayer unde jucătorii se pot alătura unui grup de prieteni și pot explora lumea împreună, pot concura în curse și evenimente, sau pot forma propriul lor club de curse.

Unul din atuurile seriei și implicit al celui mai nou joc, Forza Horizon 5 este, bineînțeles, grafică uimitoare și efecte sonore realiste, ceea ce face experiența de joc foarte captivantă și plăcută, dar nu uităm nici de cele peste 600 de modele licențiate de mașini, ore bune de muzică excelentă și premiile, respectiv nominalizările acumulate la diferite festivaluri de gaming.

Forza Horizon 5 DLSS 3

Deși au fost semnalate câteva probleme legate de performanță, motorul grafic fiind folosit la maxim și turând capacitățile consolelor Xbox, respectiv PC-urile, la maxim, o serie de update-uri au sosit și Playground Games și Turn 10 Studios au rezolvat mare parte dintre ele, cel mai curând update, introducând mult-așteptatul DLSS3 – menit să crească performanțele, a fost lansat și am dat o tură să vedem care e treaba.

DLSS fiind prezent până acum în peste 280 de jocuri, și numărul crește rapid, NVIDIA crește frame-urile și face posibil gameplay-ul decent (60+fps) și pentru cei care nu au RIG-uri performante. Cea mai nouă versiune, DLSS 3, este prezent în 29 de jocuri până acum și se pare că rata de adopție a acesteia este cu 7x mai mare decât cea a versiunii DLSS 2 în 6 luni de la lansare, conform NVIDIA.

Noul update aduce, pe lângă suportul NVIDIA DLSS 3 și NVIDIA Reflex, DLSS 3 pe plăcile video GeForce RTX 40 făcând posibilă depășirea barierei de 120 FPS în rezoluția 4K.

Noile plăci video din seria RTX 40 vin, de asemenea și cu tehnologii noi menite să aducă o imagine și mai bună, pe lângă îmbunătățiri de performanță:

  • DLSS Frame Generation – se ocupă de claritatea și stabilitatea imaginii în cazuri de mișcări rapide pe ecran
  • DLSS Super Resolution – îmbunătățește mod-ul Ultra Performance, adăugându-i detalii fine și stabilitate, pe lângă o calitate a imaginii îmbunătățită
  • DLAA – îmbunătățește calitatea imaginii și reduce fenomenul de ghosting, dar și face muchiile mai fine în cazuri de contrast puternic

Gameplay FH5 cu DLSS3 pe RTX 4080

Descărcat pe PC via Microsoft Store cu tot cu noul update aplicat, am pregătit un controller Razer Wolverine v2 Chroma Xbox Series X|S pentru o experiență cât mai bună de joc, din păcate volanul Marvo GT-902 dându-l la o parte că nu este suportat de joc și am dat drumul la joc pe un RIG cu placă video RTX 4080, la rezoluția 4K cu setările maxime, pe Extreme/Ultra, bineînțeles cu RTX pe ON și DLSS3 activ.

Restul configurației, respectiv setăriile grafice din joc le vedeți alături de rezultatul obținut la benchmark-ul din joc:

Am deschis jocul cu acel intro foarte mișto, ca un fel de prezentare a “familiei” care ajunge în Mexic la Horizon Festival, cu patru sesiuni scurte de gameplay pentru patru tipuri de mașini:

Introducerea de mai sus și următoarele sesiuni de gameplay le-am făcut pe setările pe care le vedeți în Benchmark și le-am împărțit pe mai multe stiluri precum Street Racing pe timp de noapte, pe ploaie, în junglă și în deșert cu “ceasul” de frame-uri lăsat dat drumul pentru a analiza performanțele.

Se observă, din aceste sesiuni că singurul moment când parcă există un sughiț este atunci când se trece de la cinematic/cut scene la gameplay-ul efectiv, în rest jocul a fost stabil, framerate-ul scăzând atunci când pe ecran e mai multă activitate, precum mai multe mașini, ca să dau și un exemplu.

Este clar că DLSS3 ajută foarte mult la un frame rate peste 60, sesiunile de gameplay nefiind afectate de performanțe. Optimizarea mi se pare foarte bună, deși am avut când și când probleme la pornirea jocului, care refuza să se inițializeze. Cu insistențe, în Windows 11 Pro, la un moment dat “o ia” și restul e istorie – vorba aceea.

Bineînțeles, teste am făcut și cu DLSS scos și atunci framerate-ul coboară destul, setările pe Ultra/Extreme simțindu-se ca fiind prea de tot. Astfel, cu RTX pe OFF, 30-60fps la rezoluția 4K, cu RTX pe ON ducându-se lejer chiar și peste 120fps (după cum se observă în clipuri).

Tehnic, Forza Horizon 5 e bine optimizat, iar grafica, mașinile, mediul înconjurător; efectele de vreme, gameplay-ul pe timp de noapte sau zi, în oricare dintre cele 4 anotimpuri, arată superb. Radio e plin de piese bune, efectele audio sunt și ele detaliate, iar gameplay-ul în sine, chiar dacă nu aduce nimic nou, față de alte jocuri, este presărat cu destul curse, challenge-uri, și o activitate/comunitate online cât să te ține la volan ore bune. Personalizarea mașinilor, atât estetic cât și mecanic, e binevenită și mereu aduce un suflu nou mașinilor preferate și totuși, vorbim de peste 600 de mașini, de la clasice, la legendare la prototipuri și adevărați bolizi, fie ei de viteză, de teren, pentru drift ș.a.m.d.

Festivaluri sunt destule, locațiile sunt diverse și acele anotimpuri schimbă regulile de gameplay și cele vizuale, iar cele două DLC-uri extind și mai mult orele de joc.

DLSS3-ul NVIDIA în Forza Horizon 5 readuce în prezent jocul

Update-ul care aduce DLSS3-ul NVIDIA în Forza Horizon 5 readuce în prezent jocul printr-o grafică și mai bună și un gameplay PC-friendly datorită îmbunătățirii framerate-ului permițând jucătorilor să se bucure de setări grafice mai bune ca înainte, mulțumită RTX ON-ului.

Forza Horizon 5 este disponibil acum pe Xbox Series X/S, Xbox One și PC.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.