Ascultă acest articol


Conquer on console and beyond with the Razer Kaira X – a wired PlayStation 5 headset designed for maximum audio performance and cross-platform compatibility. Armed with cutting-edge drivers and a crystal-clear mic, enjoy competition-ready audio no matter where you game.” – Razer

POWER. CLARITY. COMFORT.

După ce am testat Razer Kaira Pro for PlayStation și Razer Kaira Hyperspeed for PlayStation ambele căști wireless pentru PlayStation, a sosit rândul și variantei cu pe fir, Razer Kaira X compaibilă atât cu PS4 și PS5 cât și cu Xbox, fiind vorba de tipul de conectare prin port jack. Let’s play!

Pachet

Albastru pentru că este o culoare care se “asortează” sau mai corect spus, “asociază” mai mult cu PS4, decât cu PS5 sau Xbox, cutia folosește această culoare, dar culorile produsului duc clar către PS5 (combinație de alb și negru). Pe cutie, în partea din față, pe lângă imaginea cu Kaira X, avem afișit și logo-ul Razer, și denumirea produsului, cu argintiu; precizată compatibilitatea cu consolele și Sony și Microsoft, dar și 3 dintre avantajele aduse de aceste căști de gaming: Razer Triforce 50 MM Drivers, Razer Hyperclear Cardioid Mic și Flowknit Memory Foam Ear Cushions.

Pe una dintre lateralele lungi ale cutiei avem precizat ce conține aceasta, pe ce\unde le poți utiliza și specificațiile tehnice, iar pe laturile mici, jos avem codurile de bare, iar sus este prezent un strap negru din material textil.

Pe spatele cutiei avem tagline-ul produsului, o scurtă descriere a produsului tradusă în mai multe limbi și o imagine cu produsul sub forma unei scheme în care sunt precizate elemente și tehnologii prezente pe și în căștile noastre de gaming, Kaira X.

În cutie avem, într-o cutie de carton, pe lângă sticker-ul cu logo-ul Razer, un ghid rapid de instalare/utilizare, căștile cu microfon cu burețel pop-up, detașabil, împachetate într-o punguță groasă de protecție.

Aspect

La capitolul aspect nu diferă prea mult de “frații mai mari” cele două căști wireless, design-ul fiind practic același. Albul predomină în exteriorul bentiței, negrul fiind prezent în interiorul acesteia, cu o zonă “moale” pentru confort, iar negrul se află și pe cupe, dar și pe microfon.

Bentița este reglabilă și integrează o bandă metalică gradată, iar pe cupe, în exterior, avem logo-ul Razer, albastru, interiorul având “gogoși” moi și delicioase din material moale mai în termeni Razer “Flowknit Memory Foam Ear Cushion”. Pe Cupa din stânga vine atașat cablul de conectare, învelit în material textil și cu un strap de cauciuc pentru cable management, cu port de conctare clasicul și “bătrânul” jack. Tot pe cupa din stânga este și microfonul căruia îi poți modifica direcția, iar la capăt se acoperă cu acel burețel (filtru pop-up) detașabil. Rămânem pe cupa din stânga pentru că acolo avem și un switch on/off pentru microfon și o rotiță analog pentru volum. Gaura gogoșilor e albastră.

Tehnic

Cu dimensiuni de 45 x 65mm și o greutate destul de mică, 283 g mai exact, Kaira X sunt căști de gaming de tip over-ear care se conectează prin 3.5mm având un cablu de o lungime de 1.3 m, acoperit în material textil (braided) pe care se află și un sistem de prindere cauciucat pentru cable management.

Sunt compatibile cu PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series, PC, Mac, Nintendo Switch device-uri mobile și cam toate dispozitivele care au o ieșire audio jack.

Driverii sunt de 50mm, Razer Triforce 50 MM, iar cupele au Razer Flowknit Memory Foam Ear Cushion și microfonul Razer Hyperclear Cardioid Mic este Unidirectional căruia i se poate modifica poziția după bunul plac. Pentru confort sporit, acea “Memory Foam” se află și în zona din interiorul bentiței, care atinge capul.

  • Razer Triforce 50 MM – capabile să regleze separat înaltele, mediile și joasele pentru a produce un sunet mai bogat și clar generând un bass puternic și clar.
  • Razer Flowknit Memory Foam Ear Cushion – Material foarte moale care se mulează pe forma capului oferind o aerisire bună pentru sesiuni lungi de gaming.
  • Razer Hyperclear Cardioid Mic – Microfon maleabil pentru direcționare optimă, capabil să astupe sunetele exterioare din spate și laterale și care oferă o balanță bună între sunetul din jocuri și chatul prin microfon.

Cupele sunt reglabile pe bentiță și există o rotiță pentru volum, respect un switch pentru oprit/pornit microfonul care dispune de un filtru pop-up detașabil.

Testare

Luând în considerare că toate Kaira-urile au același design, în toate cele 3 situații pe care le-am testat, sunt foarte încântat de aspectul lor, mai ales că sunt îndreptate către o “asortare” cu PlayStation 5. Frații Kaira wireless le-am punctat foarte bine la această categorie și Kaira X va primi la fel.

În mână sau pe cap, Kaira X sunt foarte ușoare, plăcute ca aspect și confortabile, iar cablul este subțire, nu încurcă și are o lungime acceptabilă. Microfonul în poți da în sus când nu-l folosești, gogoșelele sunt foarte moi și comfortabile, la fel și zona din interiorul bentiței. Pe cap (al meu, cel puțin) șed blând (o vorbă din strămoși), dar rămâne și aici problema cu… aplecatul. Dacă te apleci pe față/spate, Kaira X – deși nu-s grele, alunecă ușor de pa cap și cad, așadar mare grijă.

Cupele sunt reglabile pe lungime, dar au și un “cot” argintiu care le permite să se răsucească ușor pentru a se mula cum trebuie pe urechi, iar logo-ul Razer, spre deosebire de celelalte două modele, nu sunt iluminate RGB, având culoarea albastră. Gogoșile chiar asigură un comfort plăcut, nu transpiră (așa de rău) urechile și poți purta căștile perioadă îndelungată de “gameplay”.

Microfonul se-așează după cum dorești, fiind reglabil în poziție și acel burețel chiar filtrează sunetele ascuțite oferind un sunet clar celui care te ascultă. Atât în jocuri, cât și în aplicații precum Zoom, Messenger, WhatsApp sau Teams, e la îndemână și funcționează foarte bine, indiferent pe ce platformă îl utilizezi, iar dacă nu dorești să-l folosești, ai switch-ul de On/Off chiar pe cupă. Balansul între volumul microfonului și sunet este undeva poziționat la mijloc și nu se acopere unul pe celălalt cu condiția să nu se vorbească încontinuu, atunci vei fi distras ușor de la sunet (în cazul jocurilor).

Volumul îl reglezi de pe cupă prin rotița analog, sau din device-urile la care ai conectat căștile, iar sunetul, la volum maxim, diferă, de asemenea în funcție de pe ce ai conectat căștile. În general, volumul maxim este mai scăzut îndeosebi fraților mai mari pe wireless.

Calitatea sunetului redat este bună spre foarte bună, contând bineînțeles și de pe ce device provine acesta și ce tehnologii sunt folosite. Este clar că acei driveri Razer Triforce 50 MM au reglaje făcute minuțios în mod default, însă de pe PC sau smartphone-uri/tablete, spre exemplu, ai posibilitatea de egaliza tu exact cum îți place ridicând și mai mult calitatea sunetului redat. În modul default, Kaira X “sună” bine cele trei benzi (joase, medii, înalte) fiind bine echilibrate să se potrivească nu numai pentru jocuri, dar și pentru entertainment (filme, muzică). Bineînțeles, că se va simți lipsa unei aplicații dedicate de unde să ai acces la mai multe posibilități de reglaje, dar accentul se pune mai mult pe posibilitatea de conectivitate extinsă prin acel clasic și bătrân Jack.

Conectarea extinsă prin portul Jack face posibilă conectarea Kaira X atât la controllerele consolelor menționate la compatibilitate, noi testându-le la un TV, Switch Lite, controller-ul Dual-Sense de PS5, la o tabletă și smartphone, un PC și un laptop. În toate aceste cazuri, volumul maxim a variat, dar calitatea sunetului redat a fost bună.

Playlist-ul Spotify se aude bine pe Kaira X, de pe orice device cu port jack și aplicația instalată, iar filmele, serialele și clipurile de pe YouTube, Netflix, HBO MAX, Disney+, Prime Video și SkyShowtime se aud bine în unele cazuri (unde există suport pentru așa ceva) sesizându-se și note de spațialitate.

În jocurile online, Kaira X sunt cred cele mai potrivite pentru că sunetul este redat foarte bine, iar microfonul este destul de bun în conversații cu coechipierii de joc, însă dacă se vorbește foarte mult îți ia atenția de la sunetele din joc și nu ai posibilitatea de a balansa tu acest echilibru audio-microfon, excepție făcând consolele, PC/laptop-ul unde poți face asta din meniurile lor. Pe Switch Lite sunetul maxim a fost cam coborât, cel mai potrivit auzindu-se pe PC/laptop.

Pe PlayStation 5, montate la controller-ul Dual-Sense, Kaira X sau potrivit destul de bine, din setările consolei putând regla volumul căștilor, dar și cel al microfonului și cel mai important, pur și simplu Kaira X se asortează la fix atât cu Dual-Sense-ul cât și consola.

Apropos de tagline-ul produsului, se aplică numai pentru “Clarity” și “Comfort”, însă la “Power” fiind mici mențiuni, în rest numai de bine despre Kaira X (numai să nu strănuți violent că acestea-și vor lua zborul de pe cap 🙂 ) mai ales la capitolul aspect, dar și la comfortabilitate și a calității sunetului redat, deși volumul maxim este poate mai scăzut decât ne-am putea dori în unele cazuri. Microfonul e potrivit pentru conversații prin aplicații de conferințe, dar mai ales în jocuri și firul nu încurcă.

 

Concluzie

Kaira X este o opțiune potrivită pentru utilizare la orice device care dispune de un clasic port Jack și numai acest lucru extinde conectivitatea și la dispozitive mai vechi, dar tot pe partea de confortabilitate câștigă cele mai multe laude, alături, bineînțeles de design-ul plăcut care se asortează perfect cu PS5. Microfonul este util și merită luat în considerare nu numai în jocuri, dar și la conversații prin aplicațiile de conferință și nu, în cele din urmă, calitatea bună a sunetului redat.

Razer Kaira X se comercializează în România la prețul de aproximativ 300 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.