Haunted Mansion – Recenzie

Dacă nu ajungi la Disneyland, măcar acum poți experimenta Casa Bântuită la cinematograf.

0
909
Ascultă acest articol


Conacul este recreat cu fidelitate după cel ce poate fi vizitat la Disneyland. Dacă ai avut norocul să ajungi la unul dintre parcurile tematice Disney, vei recunoaște aproapte tot ce ai văzut în Casa Bântuită de acolo. Sau poți căuta pe YouTube clipuri filmate la parcul de distracții.”

Regizor: Justin Simien

Scenariu: Katie Dippold

Gen: Aventură, Comedie, Fantastic

Lansare: 28.07.2023

Durata: 2h 03m

Studio: Walt Disney Pictures

Clasificare: N-15

Distribuitor: Forum Film

Actori:

LaKeith Stanfield … Ben Matthias
Rosario Dawson … Gabbie
Owen Wilson … Father Kent
Tiffany Haddish … Harriet
Danny DeVito … Bruce Davis
Jamie Lee Curtis … Madame Leota
Chase Dillon … Travis (Chase W. Dillon)
Jared Leto … Crump / Hatbox

Sinopsis:

“Gabbie, o mamă singură, împreună cu fiul ei de 9 ani, Travis, angajează un preot, un clar-văzător, un fost om de știință devenit expert în fenomene paranormale și un istoric excentric pentru a ajuta la exorcizarea conacului lor abia cumpărat, după ce au descoperit că locul este bântuit de fantome.” – Forum Film

Recenzie:

Haunted Mansion / Casa Bântuită este o nouă producție Disney inspirată dintr-una dintre atracțiile de la Disneyland. Povestea dată filmului este a unei mame singure care se mută cu fiul ei în New Orleans. Casa cumpărată nu numai că este bântuită, dar odată ce pășești în ea fantomele te urmează oriunde în lume. Așa că Gabbie angajează un ghid turistic, un preot, un profesor de istorie și o clarvăzătoare să exorcizeze casa. Pare o treabă simplă la început, dar cele 999 de fantome care populează conacul au un motiv întemeiat să se afle acolo.

Conacul este recreat cu fidelitate după cel ce poate fi vizitat la Disneyland. Dacă ai avut norocul să ajungi la unul dintre parcurile tematice Disney, vei recunoaște aproapte tot ce ai văzut în Casa Bântuită de acolo. Sau poți căuta pe YouTube clipuri filmate la parcul de distracții.

Calitatea efectelor și a fantomelor mi-a amintit puțin de ce am văzut în ultimul Ghostbusters. Singura porțiune care nu m-a încântat vizual a fost în actul final al filmului, când se face abuz de lumini mov și verzi atunci când acțiunea devine mai intensă. În mare, se vede că este un film cu buget ceva mai restrâns, însă echipa s-a descurcat cu resursele alocate.

În realizarea filmului am perceput repere vizuale subtile din alte producții, precum Prințesa și Broscoiul, în cazul orașului New Orleans și a vestimentației personajelor locale, sau chiar din Frumoasa și Bestia în ceea ce privește uneori conacul. Aspecte ce pot fi absolut întâmplătoare, fără intenții directe din partea unor artiști cu vechime în lumea Disney, sau poate intervine puterea sugestiei în ochii cuiva care a văzut tot ce ce s-a produs la studiourile Disney. Oricum, machiajul și gardoreba au fost cel puțin interesante, mai ales în cazul protagonistului Ben Matthias, ghidul turistic interpretat de LaKeith Stanfield.

Interpretările personajelor sunt cel puțin satisfăcătoare în toate cazurile. Memorabile sunt rolurile lui Ben Matthias și puștiul Travis (Chase Dillon). Ben este un personaj complex, antisocial, cu apucături de escroc și morocănos, dar care are un trecut tragic care îi justifică însă comportamentul și atracția involuntară către lumea de dincolo. Iar Chase Dillon e pur și simplu un mic actor de milioane.

Rosario Dawson (Gabbie) nu se lasă mai prejos în rol de mămică gata de orice, Danny DeVito (profesorul) e ca la el acasă, iar scurtele apariții ale lui Jamie Lee Curtis sunt oricând bine venite într-un cadru horror, fie el serios sau comedic. Pe Tiffany Haddish (clarvăzătoarea) nu prea o cunoaștem din alte producții dar merită menționată aici. Oh da, Owen Wilson? Parcă rolul de preot pregătit cu discursuri motivaționale a fost gândit pentru el, la îndemână între sesiunile de filmare pentru sezonul 2 din Loki. Iar pe Jared Leto nu l-aș fi recunoscut ca fantomă dacă nu-i vedeam numele în genericul introductiv.

Scenariul decurge cum te-ai aștepta, cu emoții când este cazul să descoperi mai multe despre personaje, cu urmăriri hilare și blesteme ce trebuie rupte. Așa că în mare nu te va surprinde nimic, dar totul este montat de așa natură să te binedispună. Îmi plac paralelele făcute cu tururi ghidate, apropo de inspirații după atracții din realitate – mai ales când, la un moment dat, însuși Ben participă la un astfel de tur.

Dacă vrei să te simți bine fără să-ți ocupi prea tare mintea, sau dacă ai fost deja la Barbie sau Oppenheimer și încă ai poftă de nachos/popcorn în fața unui ecran mare, să nu treci cu vederea Haunted Mansion. Pare un film ce se va îndrepta destul de repede către Disney+ și am fost suprins să găsesc sala aproape goală în weekend-ul premierei.

N-aș zice că e un titlu la fel de francizabil ca Pirații din Caraibe (altă adaptare după parcul de distracții), dar mă îndoiesc că nu te vei distra. Mă bucur să mai văd și altceva de la Disney care nu face parte dintr-o franciză deja consacrată. Din același motiv aștept cu mare interes și Wish. Pare de asemenea că poți reveni cu o reinterpretare de Haunted Mansion la fiecare 20 de ani (a mai fost un film în 2003).

Am văzut Haunted Mansion la Cineplexx, un cinema cu săli confortabile și gustări excelente. Te invităm să te înscrii la concursul nostru la care poți câștiga invitații duble la Cineplexx-ul aproape de tine!

Haunted Mansion din 28 iulie la cinema, distribuit în România de Forum Film.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.