Blue Beetle – Recenzie

Debutul tânărului supererou abundă în clișee, însă ele sunt balansate totuși puțin de un accent pus pe legăturile unei familii unite, un aspect nemaivăzut până acum în DC.

0
1165
Ascultă acest articol


Despre Blue Beetle am mai auzit din seriale și jocuri însă abia acum a primit onoarea de film dedicat.”

Regizor: Angel Manuel Soto

Scenariu: Gareth Dunnet-Alcocer

Gen: Aventură, Acțiune, Sci-Fi

Lansare: 18.08.2023

Durata: 2h 7m

Studio: Sony Pictures

Clasificare: AP-12 – Acordul Părinţilor 12

Distribuitor: Vertical Entertainment

Actori:

Xolo Maridueña … Jaime Reyes
Bruna Marquezine … Jenny Kord
Becky G … Khaji-Da (voce)
Damián Alcázar … Alberto Reyes
George Lopez … Rudy Reyes

Sinopsis:

“Proaspăt absolvent de facultate, Jaime Reyes se întoarce acasă cu planuri mărețe și își descoperă familia și casa complet diferite față de cum le-a lăsat. În timp ce își caută scopul vieții, soarta intervine și îl face pe Jaime să se trezească în posesia unei relicve străvechi a biotehnologiei extraterestre: Cărăbușul. Când Jaime este ales să devină gazda simbiotică a Cărăbușului, i se dăruiește o armură incredibilă, capabilă de puteri extraordinare și imprevizibile, schimbându-i pentru totdeauna destinul, pe măsură ce devine supereroul BLUE BEETLE.” – Vertical Entertainment

Recenzie:

Blue Beetle reprezintă oarecum un alt nou început pentru universul cinematografic DC, de data aceasta aflat sub îndrumarea lui James Gunn și Peter Safran. După n iterații de Batman sau Superman, era și cazul să vedem pe marele ecran și eroi mai puțin cunoscuți. Despre Blue Beetle am mai auzit din seriale și jocuri însă abia acum a primit onoarea de film dedicat. Un început promițător pentru un orizont mai extins de filme cu supereroi.

Debutul tânărului supererou abundă în clișee, însă ele sunt balansate totuși puțin de un accent pus pe legăturile unei familii unite, un aspect nemaivăzut până acum în DC. Firul narativ principal este precaut, fără să experimenteze cu întorsături de situație excentrice sau cine știe ce surprize. Întreaga călătorie a supereroului în devenire este previzibilă, comodă ca un fotoliu de masaj.

Jaime Reyes (Xolo Maridueña), un proaspăt absolvent venit dintr-o familie de imigranți, își caută cu disperare un loc de muncă decent ca să-și ajute familia sa iasă din impas. În urma unei serii de evenimente ajunge în posesia cărăbușului albastru, un costum cu conștiință proprie extraterestru care îl alege pe Jaime ca noua sa gazdă. Practic, tipologia personajului devenit supererou fără voia sa dar care descoperă că întotdeauna a fost menit pentru așa ceva.

Spre deosebire de alte filme cu originile unor supereroi, aproape jumătate din acțiunea din Blue Beetle se învârte și în jurul familiei Reyes, nu doar Blue Beetle. Ceea ce poate să îți placă sau nu. Nu te aștepta la scene numeroase în costumul extraterestru. Sunt cele câteva lupte în care Jaime învață să-l folosească și bineînțeles lupta finală, cea mai simplistă dintre toate, în care eroul își asumă complet noua identitate.

Simpatica familie îi sare în ajutor în actul final, fiecare membru având talentele sale. Avem: surioara îndrăzneață, mama protectivă, bunica cool despre care familia nu știa cât de cool e de fapt, tatăl mândru de familia sa care i-a ghidat pe toți și unchiul paranoic priceput la tehnologie. De departe unchiul Rudy, interpretat magnific de George Lopez, este cel mai carismatic dintre toți. Iar scenariul îți cerea obligatoriu și o rudă pricepută la tehnologie.

Sunt sigur că familiile care se regăsesc mai bine în Reyes se vor bucura de film, cu precădere familiile de mexicani care trăiesc în SUA. Sau echivalentul nostru ar fi o familie care lucrează oriunde în afară. Restul fanilor DC care nu vor empatiza cu personajele vor simți că se aleg cu prea puțină acțiune cu personajul titular, într-o poveste de origini destul de comună pe care nu o ajută nici partea tehnică.

Foarte multe despre originile cărăbușului extraterestru nu afli, în schimb vei afla mai degrabă despre Jaime, familia sa, și câte ceva despre posesorul anterior al cărăbușului. Răufăcătorii sunt anoști și generici (costum de supersoldat bazat pe tehnologia Blue Beetle, dar pe roșu = personaj negativ), cu motivații simple.

Coloana sonoră compusă este electrizantă, energică și potrivită filmului. În schimb imaginea filmului se apropie de mediocritate. În sine, costumul și efectele sale vizuale aferente arată decent însă pus în acțiune rareori impresionează. Toate cadrele abundă de lumini albastre și roșii ce dau un aspect general șters și anost peliculei.

Filmul este promovat ca fiind realizat special pentru IMAX, însă vizionarea am făcut-o într-o sală standard. Posibil că în format IMAX filmul să arate puțin mai bine, dar mă îndoiesc că vei simți o diferență spectaculoasă. Aproape nimic, în afară de câteva cadre inspirate de jocuri video, nu devine memorabil vizual.

Desigur, Jaime Reyes are potențial pentru viitorul său în alte filme DC, chiar dacă diverse elemente din povestea sa seamănă prea mult cu a altora. Privit din ansamblu, Blue Beetle nici nu pare ca făcând parte din DC dacă nu știai asta dinainte, atât este de independent de restul universului. Și poate că se simțea nevoia de asemenea prospețime simplă. Inevitabil, un fan și-ar dori măcar cel mai mic indiciu despre plasarea filmului în noul univers DC. Pune-ți pofta în cui, pentru că scenele de după generic nu au acest rol.

Așteptând aproape singur în sală a doua scenă de după generic, cum stâteam în mijlocul rândului din spate (cel cu fotolii premium) s-au aprins o parte din lumini, dar mai ales un bec deasupra mea, asemeni unui reflector. Prefiguram ce urmează. Clișeul în care mi se face o farsă. Scena nu a fost ceva care să lege Blue Beetle de restul noului univers DC. A fost ceva care ar gâdila nostalgicii vorbitori de spaniolă, atât. Undeva în lume James Gunn și Peter Safran au râs de mine copios, bătând palma.

La Cineplexx biletele la Blue Beetle includ în limita stocului disponibil și un yoyo albastru, un bonus la care nu mă așteptam. Așa că aș zice că m-am mai ales cu ceva ieșind de la film în afara neașteptat de puținelor lucruri care mi-au plăcut. De fapt la Cineplexx vei găsi mereu obiecte colecționabile cu filmele blockbuster. Tot acum am văzut și pahare cu figurine din Țestoasele Ninja: Haosul Mutanților. Iar nu de puține ori vei găsi găleți de popcorn metalice glorios realizate.

O producție Warner Bros. Pictures și Safran, „Blue Beetle” are premiera pe marile ecrane din 18 august 2023 și va fi distribuit în România de Vertical Entertainment.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.