Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutant Mayhem – Recenzie

Animația fascinează mai ales în cazul scenelor de lupte, care adesea sunt creative atât din punct de vedere al acțiunii în sine cât și al editării.

0
962

După ani de zile în care au fost feriți de lumea oamenilor, țestoasele își propun să câștige inimile newyorkezilor și să fie acceptați ca adolescenți normali prin acte eroice.

Regizor: Jeff Rowe

Scenariu: Seth Rogen, Evan Goldberg, Jeff Rowe, Dan Hernandez, Benji Samit

Gen: Aventură, Acțiune, Animație

Lansare: 11.08.2023

Durata: 1h 39m

Studio: Nickelodeon Animation Studios

Clasificare: A.G. – Audiență Generală

Distribuitor: Ro Image

Actori:

Micah Abbey … Donatello (voce)
Shamon Brown Jr. … Michelangelo (voce)
Nicolas Cantu … Leonardo (voce)
Brady Noon … Raphael (voce)
Ayo Edebiri … April O’Neil (voce)
Maya Rudolph … Cynthia Utrom (voce)
John Cena … Rocksteady (voce)
Seth Rogen … Bebop (voce)
Rose Byrne … Leatherhead (voce)
Natasia Demetriou … Wingnut (voce)
Giancarlo Esposito … Baxter Stockman (voce)
Jackie Chan … Splinter (voce)
Ice Cube … Superfly (voce)
Paul Rudd … Mondo Gecko (voce)
Post Malone … Ray Fillet (voce) (Austin Post)

De dublajul în limba română s-a ocupat Fast Production Film Studio sub coordonarea lui Ioan Nacu (regizor de dublaj, iar dublajul în limba română a fost realizate de: Ioana Florentina Dimitriu, Petru Dumitrescu De Hilerin, Andrei Radu, Tomas-Jack Weissbuch, Cristian-Daniel Gurlui, Cristin Liviu Tomi, Denis Hanganu, Eugen Nicolae Enescu, Ruxandra Enescu, George Hodor, Mircea Alexandru Baluta, Tudor Morgovan, Alexandra Lucia Istrate, Gabriela Bobes și Nicolae Cojenel.

Sinopsis:

După ani de zile în care au fost feriți de lumea oamenilor, țestoasele își propun să câștige inimile newyorkezilor și să fie acceptați ca adolescenți normali prin acte eroice. Noua lor prietenă, April O’Neil, îi ajută să se lupte cu un misterios sindicat al crimei, dar curând sunt depășiți de situație când o armată de mutanți se dezlănțuie asupra lor.” – Ro Image

Recenzie:

Țestoasele Ninja nu sunt personaje cu care aș zice că am rezonat în copilărie, dar având în vedere revenirea lor treptată în atenția mainstream curiozitatea mă va îndrepta spre seriile vechi de animație. Deși prezente la TV cu serii noi, cred că cele mai spectaculoase reveniri ale celor 4 tineri ninja fac parte din domeniul jocurilor video și a benzilor desenate de la IDW, cu tot cu cross-over-urile cu alte benzi desenate și seriile mature.

Mutant Mayhem a atras din prima atenția prin stilul grafic abordat. Comparațiile cu filmele Spider-Verse au început instant să curgă pe Internet, de obicei în sens bun. Acest stil „sketchy” de animație le prinde pe țestoase la fel de bine ca pe păianjenii multiversului.

Și mă bucur că încep să prindă la publicul larg stiluri de animație mai diversificate. La un moment dat devenise greu să mai distingi un studio de altul, parcă cu toții încercând să recreeze același stil 3D semi-realist perfecționat de studiouri consacrate ca Pixar.

Totuși de un stil grafic similar cu benzile desenate sau care are un aspect intenționat nefinisat m-aș bucura mai mult fără ochelari 3D. Cadrele din Mutant Mayhem sunt oricum preponderent nocturne, efectele tridimensionale întunecă și ele imaginea prin lentilele folosite la ochelari. Astfel a fost ușor obositoare vizionarea, chiar și pentru o durată așa modestă de 1h39m.

Animația fascinează mai ales în cazul scenelor de lupte, care adesea sunt creative atât din punct de vedere al acțiunii în sine cât și al editării. Culmea, mi-a plăcut mai mult prima luptă a țestoaselor, aflată într-un spațiu închis, decât lupta finală din oraș.

L-am recunoscut imediat pe Seth Rogen făcând vocea lui Bebop sau pe Giancarlo Esposito, dar cumva pe antagonistul Superfly nu știam de unde să-l iau probabil pentru că pe Ice Cube nu l-am mai auzit de mult. Într-adevăr, interpretările vocale ale personajelor sunt potrivite, realizate cu o distribuție la care nu prea mă așteptam.

Leo, Raph, Donnie și Mickey sunt niște adolescenți care au stat toată viață în casă, ieșind doar pe ascuns, ca să evite intoleranța oamenilor. Protecția oferită de Splinter (obligatoriu jucat de Jackie Chan) este bine intenționată însă făcând ulterior niște paralele cu grupul lui Superfly, atât țestoasele cât și bătrânul lor tată adoptiv vor învăța lucruri importante.

Reinterpretarea totală a lui April O’Neil este de înțeles în contextul abordării culturale actuale. Îmi este greu însă să mă decid dacă noua April anxioasă funcționează mai bine ca inspirație pentru copii față de April pe care generațiile mai vechi o știau.

Prin urmare povestea din Mutant Mayhem are și tâlc, fără să fie o simplă scuză pentru scene de acțiune cu cafteală palpitantă. Poantele vizuale sunt ușor scârboase pentru unii, dar în temă pentru lumea mutantă TMNT, specifică umorului de la școală sau liceu.

Mutanții din gașca lui Superfly au un farmec trecător. Ce apreciezi mai mult ține de estetica generală a filmului în care aceștia se încadrează cu brio, arătând cât se poate de ciudat și monstruos. Pe de altă parte uneori oamenii sunt chiar mai urâți decât mutanții – ceea ce îmi place ce implică în semnificațiile poveștii.

Tehnicile sunetului sunt și ele demne de laudă. Vocile clare, efectele sonore și mixul muzical au fost realizate astfel încât să se îmbine eficient cu starea energică pe care ți-o transmite filmul.

S-ar putea ca stilul vizual, sau inclusiv spiritul puternic adolescentin al scenariului, să nu fie tocmai pentru toată lumea, iar pe total nu este cel mai grozav film animat al anului însă sub nici o formă nu trebuie nici subestimat, nici trecut cu vederea.

Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutant Mayhem/”Țestoasele Ninja: Haosul Mutanților” din 11 august la cinema, dublat și subtitrat și este distribuit în România de Ro Image.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.