Ascultă acest articol


În 2014 Ubisoft atrage atenția fanilor cu lansarea unui joc de tip racing, The Crew, realizat în colaborare cu Ubisoft Ivory Tower și Ubisoft Reflections și care avea să fie, ei bine, “online only”! Această inițiativă nu era prima de acest gen, joc de tip racing dedicat entuziaștilor de jocuri online, dar Ubisoft avea să aducă elemente noi, multe mașini și o promisiune de a păstra interesul jucătorilor prin conținut periodic.

Succesul a făcut ca 4 ani mai târziu, în 2018, să apară The Crew 2 care introducea jucătorii într-o lume a racing-ului online open-world pe teritoriul Statelor Unite la volanul, și chiar și la ghidonul, joystick-ul sau cârmă, pentru că, da, aceștia puteau conduce și motoare, avioane și bărci, plus diferite tipuri de mașini.

Get your ticket for an all-year-round festival designed for all car enthusiasts on the beautiful island of O’ahu

Ubisoft nu s-a oprit aici, iar din 14 septembrie 2023 am primit The Crew Motorfest care ne readuce în postura de șoferi de această dată într-o lume open-world de pe suprafața insulei Hawaiene, O’ahu – așadar, culorile predomină, atmosfera caldă și tropicală ne învăluie, iar nopțile răcoroase sunt mai frumoase parcă decât în realitate.

Tot cu Ubisoft Ivory Tower pe partea de dezvoltare, la o primă vedere, se observă clar evoluția de la primul joc, la cel de-al doilea, și acum la Motorfest, atât din punct de vedere vizual, al engine-ului ajutat foarte mult și de noile tehnologii apărute, iar schimbările nu se vor opri aici.

Disponibil pe PlayStation 4, PlayStation 5, Windows, Xbox One și Xbox Series X/S, Ubisoft aduce o varietate extinsă de elemente noi, îmbunătățite, moduri noi de joc și bineînțeles, multe mașini de mai multe tipuri, avioane, bărci și motoare. Pornit ca DLC pentru The Crew 2, Motorfest s-a dezvoltat atât de bine și a avansat atât de mult încât Ubisoft a considerat că merită să devină o continuare și bine a-făcut! Project Orlando – cum se auzea că se numește la un moment dat, a devenit The Crew Motorcamp ca într-un final să aflăm numele final – The Crew Motorfest – un nume care i se potrivește la fix pentru că este un joc dedicat competiției prin festivaluri de racing. Dacă întreaga franciză The Crew a fost comparată cu Test Drive Unlimited, și în cazul Motorfest avea să primească comparații, mai exact cu Forza Horizon 5 – un joc cu care are destule similarități și cu care-l vedem comparat destul de des în online.

Norocoși au putut testa un closed-beta Motorfest pe PC în februarie 2023, iar feedback-ul a fost bun, iar cei de pe console l-au butonat și ei la scurt timp după cei cu PC, însă varianta finală a sosit relativ repede și noi l-am primit la testare pentru PlayStation 5.

După ce am dat o fugă prin meniul jocului și ne-am pus la punct ceea ce trebuie, având posibilitatea de a face modificări multiple, atât la partea de control, audio și video, dar și o zonă dedicată accesibilității pentru cei cu nevoi. Avem de ales între trei variante de dificultate (se pot schimba pe parcursul jocului) – Amator, Intermediate și Expert. Nu lipsesc statisticile și recompensele (Rewards), iar la Challenges avem liste mari, care se updatează, cu chestii de făcut – provocări să le numim.

Trecem de meniu și ajungem să ne personalizăm șoferul atât la capitol aspect fizic, cât și la îmbrăcăminte – aici avem multe oportunități, multe și cu sponsori, dar și gesturile pe care le face personajul. Următorul pas este, bineînțeles, alegerea unui mașini cu care să pornim “aventura” Motorfest:

La următorul pas făcut începe să intervină noțiunea de varietate – ceva ce toți ne dorim – și mă refer întâi la modurile de joc, iar Motorfest introduce Playlist-ul (vreo 15 la număr), de la Lamborghini, Vintage GarageE, Made in Japan, Hawaii Scenic Tour, Porsche – 911 Legacy, American Muscle, Electric Odyseey, Drift Experience, Bike Lovers, Ocean ‘n Sky, Off-roading Addict, Motor Sports, dar și colaborări precum cu influencerii Donut (Rule the Streets), Liberty Walk (LBWK) și SupercarBlondie (Dream Cars). În fiecare playlist ai posibilitatea de a conduce mașini de epocă, hypercars, drag, monster truck, demolition derby, de teren, pentru drift, sport, electrice, american-muscle, concepte, motoare, F1, bărci și avioane.

Mașinile? Mașinile-s peste 600 la număr împărțite pe categorii și branduri și dacă despre categorii am zis un pic mai sus, brand-urile includ nume sonore precum Ford, Dodge, Nissan, Jeep, Fender, Porsche, Lamborghini, Pontiac, Wolkswagen, Hummer, Land Lover, Mini, BMW, Chevrolet, Cadillac, Mitsubishi, Audi, Lotus, Pagani, Mercedes, McLaren, Mazda, Ferrari, Bugatti plus multe de la motoare, avioane și bărci.

Jocul nu este “online only” și are un fel de poveste în care acel “Crew” este cu tine și contează și te ajută să te perfecționezi pe trasee, să cunoști harta și să-ți aduni mașinile, ca apoi, după ce ai strâns experiența necesară te poți lansa în challenge-uri și moduri PvP cu până la 32 de jucători. Acest lucru o poți face oricând, chiar dacă te afli la volan, accesezi harta și acolo apar toate punctele de interes unde, le poți parcurge și alături de coechipieri sau îți poți câștiga notorietatea alegând alți jucători. Curse au loc în timp real pe hartă și sunt reprezentate “fantomatic” – vezi pe cei care se întrec dar sunt ghosts și atât. La un moment dat, acest lucru tinde să devină deranjant pentru că îți ia ochii și nu mai știi care mașini sunt “reale” și care-s din cursele frenetice și fantomatice.

În primi pași (sau primele ture, mai bine spus) pe hartă, povestea îți va aduce alături câțiva prieteni și vei fi ajutat, în cască, în permanență, cu posibilitatea de a opri acest “ajutor” dacă-ți dorești liniște. Liniște, hmm, nu vei avea pentru că o să dai drumul la muzică și chiar sună bine aceasta și adaptată oarecum la tipul de mașină pe care o conduci, sau poți tu alege ce-ți dorești să asculte urechea.

Free roaming-ul te va familiariza cu locațiile și dacă ai mașina care trebuie la garaj, te poți avânta în challenge-uri. O posibilitate frumoasă de a vizita insula este și prin Grand Race, unde, alături de alți 28 de jucători; cursa are o durată de aproximativ 10 minute și e împărțită pe mai multe secțiuni.

Motorfestul – festivalul principal oferă acces la Main Stage de unde primești lunar challenge-uri și vei primi rewards, iar săptămânal prin “Summit Contest” unde ai acces la “Custom Show” care-ți permite să-ți personalizezi mașina, care va fi expusă și se va putea vota mașina preferată, și bineînțeles, se va recompensa.

Ubisoft, la fel ca și în cazul celorlalte două jocuri Crew, promite introducerea de conținut nou periodic și deja a adus Season 1 cu noi challenges, evenimente săptămânale și mașini legendare și ai opțiunea de Year 1 Pass, plus poți opta să cumperi bani (credits) dacă-ți dorești anumite mașini, upgrade-uri, costumații sau mai știu eu ce. Totul pe bani adevărați, bineînțeles. Conținut nou gratuit vine și el, dar focusul este însă pe cel plătit. Ai posibilitatea să-ți extinzi conținutul prin import al colecției tale The Crew 2 în Motorfest.

O’ahu este împărțită și ea pe zone, iar cu harta la îndemână poți vedea locații și zonele de interes, challenge-urile disponibile, și alte elemente utile.

Personalizarea mașinilor și a personajului necesită bani, și după cum vă spuneam, dacă la mașini poți face modificări atât la capitolul vizual cât și la partea tehnică, la haine și vestimentație, brand-urile îți iau banii și pentru accesorii, dar și pentru costumații întregi.

Așadar, victoriile sunt importante pentru a putea avansa și debloca curse și mașini noi, dar să nu uităm că vei fi și recompensat. Atingerea unor obiective, acumulat cu aceste victorii vor aduce creștere în nivel care deblochează un fel de Tiers cu care poți, de asemenea, avansa pe mai multe planuri.

În sau pe mașină? Poți conduce direct de la volan, cu bordul la vedere, exact ca în realitate și e un mod plăcut să conduci cine-știe-ce bolid concept sau mașină clasică și să-i admiri interiorul, dar control mai bun vei avea probabil dacă-ți setezi camera mai în spate și un pic ridicată – în joc ai mai multe variante de a alege poziționarea camerei.

HUD-ul este unul standard, ușor cam aglomerat dacă ar fi să fiu sincer, deși mai toate informațiile sunt necesare și ajută, acum depinde de tine dacă vrei să le păstrezi pe ecran, sau să reduci totul la strictul de bază.

Cinematic-urile sunt și ele destule, plăcute și ajută în cazul avansului în acel-fel-de-poveste, dar le întâlnim mai des la prezentările de mașini, început/sfârșit de curse și în general la prezentarea zonelor pe hartă și a modurilor de joc.

Controlul mașinilor se simte perfect pe Dual-Sense și fiecare mașină în parte (în funcție și ce modificări aduci pe ea) contribuie la controlul ei. De la călcatul pedalei de accelerație (adaptive triggers) și până la solul pe care conduci, vibrațiile motorului și nelipsitul impact cu adversarul sau obstacolele – toate se simt foarte mișto pe controller-ul PS5.

Efectele vizuale și cele audio sunt foarte minuțios implementate, atenția la detalii fiind destul de observabilă. De la sunetul motorului, la schimbarea treptelor de viteză și condusul pe diferite suprafețe – totul este foarte bine redat auditiv, cât despre partea vizuală, engine-ul Dunia contribuie enorm la atmosfera jocului, în primul rând, grafica fiind de cea mai bună calitate. Zilele însorite, ploioase sau nopțile în O’ahu fiind redate excelent, să nu mai vorbim despre mașini – toate fiind randate la cel mai mic și frumos pixel posibil.

Având multe ore în Forza Horizon 5 pe PC și apoi trecând pe PS5 pe Motorfest similaritățile sunt pretutindeni, diferențele fiind făcute prin faptul că în titlul celor de la Ubisoft, are mai multe tipuri de vehicule pe care le poți conduce și moduri aranjate parcă altfel, dar cu același menire. Nu e aceeași mărie cu altă pălărie, dar la ceva se asortează ele.

Motorfest păstrează elemente din seria The Crew și o face bine, iar alegerea Ubisoft de a-l lansa ca entitate nouă, nu ca DLC, plus faptul că poți importa colecția ta din The Crew 2, face să existe o continuetate și de ce nu, poate va exista și un sequel pentru că jocul merită. Însă nu e grabă cu sequel-ul căci dacă Ubisoft se ține de cuvânt și adaugă conținut în permanență, Motorfest va dăinui ceva vreme de-acum încolo.

The Crew Motorfest este disponibil acum pe PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox One, Xbox One Series S|X, Microsoft Windows PC.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.