Pe treabă? La școală? Pe fugă? Sunteți gata să-ncepeți ziua alături de nelipsitul companion mobil fără-de-care nu putem trăi?

Pe locuri, fiți gata, Go!

Da, ne referim la seria Swit Go de la Acer concepută special să fie gata de luat cu tine oriunde pentru a-ți face treaba, fie vorba de hobby, muncă sau școală. În acest articol, vom vorbi așdar despre Acer Swift Go 14 (SFG14-71).

Pachet

Seria Swift Go este o serie cu dimensiuni și greutate redusă fiind adaptate pe cât posibil la mobilitate, însă vom descoperi pe parcurs că nu face rabat la calitate și la performanțe tehnice.

Cutia de carton reciclabil este micuță și are inscripționată pe ea logo-ul Acer și denumirea seriei, dar și pictogramă cu Intel Inside – pentru că include un procesor Intel, iar pe laturile llungi are aplicate stickere cu câteva dintre specificațiile tehnice, codurile de bare și denumirea modelului.

Deschidem cutia și înăuntru avem, între două cartoane de protecție, laptopul, un ghid rapid și alimentatorul cu cabluri pentru alimentare pentru UK respectiv EU.

Aspect

Lansat în ianuarie alături de variantele Go 14 și 16 și X 14, Acer aduce la un nou nivel conceptul de portabilitate într-o carcasă elegantă, ușoară – din aluminiu și în variante de culori atrăgătoare precum Sunshiny Gold.

Design-ul e simplu dar elegant cu coțuri ascuțite și o grosime redusă. Pe capac avem sigla Acer argintie, poziționată în partea de sus, iar în partea de jos se observă două piciorușe de cauciuc chiar lângă balama – piciorușe pe care se sprijină display-ul atunci când laptop-ul este deschis.

În partea de jos, avem nelipsitele piciorușe de susținere, sticker-ul cu detalii și codurile de bare, zone pentru aerisire, iar în partea din față se observă două difuzoare.

Pe latura stânga avem două porturi USB Type-C cu suport pentru alimentare, port HDMI și un port USB A cu suport de alimentare, de asemenea, iar pe latura din dreapta avem Kesington Lock-ul, port USB A, jack-ul audio pentru căști și microfon, cititor de carduri MicroSD și două LED-uri de stare pentru baterie și activitate.

Ridicăm display-ul și într-o ramă neagră subțire (bezel) avem display-ul de 14 inci în partea de sus cu camera web și microfon, iar în partea de jos sigla Acer, argintie. Între display – care se unește cu partea de interacțiune prin două balamale, se observă, în partea dreaptă o zonă de aerisire, iar odată ce trecem în zona cu tastatura se observă în partea dreaptă sigla DTS, iar mai jos, sub tastatură avem și sigla Swift.

Zona unde se află tastatura este ușor adâncită, tastele fiind negre și iluminate, fără NumPad și se observă săgețile de direcție sus/jos foarte micuțe. Sub tastatură avem centrat TouchPad-ul OceanGlass.

Nu are cum să nu-ți placă simplitatea și eleganța Swift Go și să nu te impresioneze dimensiunile reduse și cât de subțire e.

Tehnic

14.90 x 312.9 x 217.9 mm sunt dimensiunile Swift Go 14 și cântărește numai 1.25 kg, cu o carcasă de aluminiu în care puterea de procesare nu face abstracție și integrează un CPU Intel Core i7 13700H din cenerația a 13-a (certificat Intel Evo), GPU Iris Xe, 16GB RAM DDR5, 1TB SSD NVMe și nu ne facem griji că se va încinge treaba pentru că cele două ventilatoare TwinAir se ocupă să nu se întâmple așa ceva.

Display-ul de 14 inch este OLED cu rezoluția de 2,8 K (2880 x 1800) la 90hz, cu certificare Rheinland Eyesafe și DisplayHDR (negru intens 500, Contrast de 1.000.000:1).

Tastatura este QUERTY, este iluminată, iar TouchPad-ul este OceanGlass și laptopul dispune de Intel Unison – care ușurează conexiunea și interacțiunea cu mobilele. Camera este QHD 1440p cu Temporal Noise Reduction (TNR) și PurifiedView și Acer PurifiedVoice pentru microfon cu AI Noise Reduction și dispune de difuzoare stereo cu DTS.

La conectivitate avem 2 porturi USB Type C (Thunderbolt 4/USB 4), 2 porturi USB 3.2 Gen 1 de tip A, HDMI 2.1, Bluetooth 5.1 și Wi-Fi 6E și slot MicroSD, iar bateria este Li-Ion de 50 Wh capabilă de 8 ore de funcționare, conform Acer.

Testare

Laptopurile ca cele din seria Swift Go sunt exact ultraportabilele de care au nevoie elevii – pentru școală și distracție, sau cei care lucrează în regim Office pentru la birou. Sunt genul pe care le-ai luat, le-ai pus în geantă, lângă alimentatorul de dimensiuni și greutate redusă și ai fugit cu el să-ți faci treaba la distanță. Baterie mare, design atrăgător, funcționalitate perfectă și specificații tehnice bune, de ce ai avea nevoie mai mult de atât?

În mână, Go 14 este ca o bijuterie pentru că, până și culorile justifică asta – Argintiu și Auriu (Sunshiny Gold) și este foarte subțire și nu e deloc greu. Are colțurile ascuțite, este destul de abstract dar totodată atrăgător la design și arată foarte bine și cu display-ul ridicat. Odată ridicat, întregul ultraportabil se sprijină pe piciorușele special pentru așa ceva, din partea de jos a display-ului și nu se lasă foarte pe spate.

Pe birou e stabil, dar poți să-l pui și-n poală, însă nu uita de soluția de aerisire TwinAir  care este exact pe burta ultraportabilului, aerul eliberându-se în partea dreaptă din spate și chiar dacă nu se încinge în zona tastelor și a touchpad-ului, în partea de jos are nevoie de spațiu.

Display-ul se dă ușor pe spate și are o balama care ține ușor unghiul ales de tine, cât despre display în sine, OLED @ 90Hz spune cam tot. Claritate excelentă cu o rație de contrast destul de bună, culori frumoase și un negru “adânc”, plus viteza de 90Hz face nu numai experiența de vizionare a filmelor sau a jocurilor casual plăcută, dar și utilizarea de zi cu zi a lui. Prietenos cu ochii și vizibil chiar și în lumină directă, display-ul este unul dintre cele mai plăcute elemente ale acestui ultraportabil.

display-ul este unul dintre cele mai plăcute elemente ale acestui ultraportabil

Filmele, clipurile și jocurile casual se văd excelent pe OLED-ul Swift Go 14, conținutul video de pe serviciile de streaming Netflix, HBO MAX, Prime Video, Disney+, SkyShowtime și de pe YouTube este o plăcere de urmărit, și poți să te bazezi și pe jocurile din magazinul Windows sau Acer App Explorer chiar și cele mai puțin pretențioase la resurse tehnice de pe GOG, Steam și orice alt magazin de jocuri. Ca să poți juca titluri AAA poți apela la NVIDIA GeForce NOW Ultimate pentru că jocurile de acolo merg excelent pe ultraportabil.

La conectivitate ai Wi-Fi6e, care contează mult pentru streaming-ul de video și jocuri, și-și face treaba foarte bine, și avem și-un test rapid care dovedește asta, pe un router cu net de 1GB și WiFi6 la o distanță de aproximativ 2 metri de acesta:

Tastatura iluminată este exact ce ai nevoie, dacă lucrezi pe timp de noapte, și nu este nici gălăgioasă. Tastele se apasă plăcut și au distanța portrivită cât să poți tasta rapid și fără greșeli, iar TouchPad-ului generos din sticlă nu ai ce să-i reproșezi: e mare, e rece, e responsive!

O experiență, de asemenea plăcută, vei avea în videoconferințe pentru că Swift Go 14 are o cameră și microfon foarte bune, cu o rezoluție bunicică și o claritate video/audio clar peste medie. Prin Zoom, Teams, Messenger și WhatsApp se descurcă foarte bine. Difuzoarele nu se aud ele foarte tare dar se aud clar, însă dacă montezi niște căști mai bune sau un sistem audio fie prin jack-ul de 3.5mm, fie prin Bluetooth, situația se schimbă mult în bine.

Windows 11 rulează foarte bine pe ultraportabil, aici contând, pe lângă procesorul rapid și cantitatea de RAM dar și SSD-ul rapid și cu un spațiu de 1TB pentru date, iar din aplicația Acer Care Center poți afla detalii despre sistem. Browsing-ul și aplicațiile de socializare, sau cele de editare foto/video/audio merg bine însă atențe la cele profesionale căci au nevoie de accelerare video.

Mai multe informații despre sistem aflați mai jos:

De asemenea, am făcut rapid și câteva teste de tip benchmarking ca să vă faceți o idee despre performanțe:

Pe parcursul acestor teste am fost cu ochii pe nivelul bateriei, care, după cum știți, este influențat de mai multe elemente precum luminozitate, ce anume faci și cât timp utilizezi laptopul și multe altele și în funcție de asta poți seta la Windows modul de lucru preferat (Performanță, Balansat etc). O încărcare completă se face în aproximativ o oră, iar în modul Balanced, Windows-ul afișează 8 ore de baterie.

După cum am spus, cred că Acer Swift Go 14 este ultraportabilul perfect pentru oricine își dorește să facă orice pe el, excepție făcând probabil gaming-ul pretențios, dar chiar și aici ajută un serviciu de streaming de gaming.

Concluzie

Swift Go 14 strălucește frumos în al său Sunshiny Gold și clar este atrăgător prin simplitatea și design-ul său, însă nu este numai frumusețea de capul lui, căci din punct de vedere tehnic are tot ce are nevoie orice tip de utilizator: portabilitate prin baterie decentă, dimensiuni și greutate redusă, un display superb OLED și performanțe bune care să completeze totul.

Acer Swift Go 14 (SFG14-71) este disponibil la un preț de aproximativ 3000 lei și se modifică în funcție de configurația aleasă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.