21 noiembrie este o dată care trebuie pusă ca “reminder” în caledarul de vizionat la TV sau pe device-urile mobile, pentru că atunci va debuta în aplicația Focus Sat serialul din 2019 „Sanctuarul” / Sanctuary / Himmelsdalen, care promite 8 episoade pline de suspans. Este un thriller psihologic care abordează probleme umane legate de supraviețuire, identitate, încredere și trădare într-o poveste care ne pune întrebarea:
În cine te-ai putea transforma pentru a supraviețui?
Sanctuary are la bază cartea omonimă, The Devil’s Sanctuary, scrisă de Marie Hermanson (din 2011) și spune povestea lui Helena (Josefin Asplund) care își vizitează sora geamănă – Siri (aceeași Josefin Asplund) – la un sanatoriu din Alpii italieni, unde aceasta se tratează de dependență. Ceea ce-l face și mai interesant este apariția în distribuție a actorului de origine română Marius Bizău.
La regie Enrico Maria Artale (sezonul 2 din Solo și documentarul Saro) și Óskar Thór Axelsson (Trapped, Trapped 2) împart serialul cu câte 4 episoade fiecare, iar Rachel Flowerday (Father Brown, The Moonstone), Charlie Fletcher (autorul trilogiei Stoneheart) sunt co-scenariști. De producție se ocupă Marianne Gray (Donnie Brasco, Homicide: Life on the Street, A Cool, Dry Place), iar de imagine – Jakob Ingimundarson (I Remember You). Production Designer este Francesco Bronzi (The Star Maker). Laude vor merge, după părerea mea, și la Mokadelic (Django, Gommora), care s-a ocupat de muzica seriei, cea de pe generic fiind foarte reușită – cu tonuri misterioase și secvențe care aduc suspanul atunci când imaginea o cere.
Distribuția este condusă de excelenta Josefin Asplund care a debutat pe marele ecran alături de Daniel Craig, în rolul fiicei acestuia, în “The Girl with the Dragon Tattoo” în regia lui David Fincher și am putut să o mai vedem în filmul “The Circle”, dar și în seria “Vikings”. Asplund are nu un rol ci două, pentru că intepretează gemenele Siri și Helen – două personalități complet diferite. Din casting mai fac parte, pe lângă Bizău (Bruno) și Agnieszka Grochowska (Dr. Kowalska), Lorenzo Richelmy (Enzo), Barbara Marten, care face un rol foarte bun- Margot.Sigur îl vom recunoaște pe Matthew Modine (Dr. Fisher) pe care l-am văzut în sequel-ul Sicario, Soldado, alături de Benicio Del Toro și Josh Brolin și 47 Meters Down și care a fost nominalizat la două Emmy-uri (And the Band Played On – HBO și What the Deaf Man Heard – CBS) și trei Golden Globes – dintre care a câștigat unul (Altman’s, Short Cuts). Lista este mai lungă și trebuie să completez aici că probabil vă mai amintiți de rolul său ca Private Joker din excelentul proiect Stanley Kubrick, Full Metal Jacket.
Mulțumită Focus Sat, MovieNews.ro a primit anticipat acces la primele două episoade despre care vă vom spune câteva cuvinte, pentru a ști la ce să vă așteptați.
Pe un fundal muzical cu note de suspans și elemente întunecate, unde Mokadelic se descurcă excelent, pe fum și foc în prima scenă, primul episod debutează cu Siri într-un sanatoriu unde este salvată de doi asistenți care erau… să zicem, la muncă. Apoi revenim la prezentul care ne arată rutina de zi cu zi a vieții lui Helen (Josefin Asplund) – aflată sub presiune, dar și plictisită, aspect care scoate în evidență calmul și stăpânirea ei de sine.. Lui Josefin pare că îi este ușor să contureze acest personaj și telespectatorii vor empatiza rapid cu ea.
Sosirea unei scrisori de la sora sa Siri, internată în acel sanatoriu de la debutul episodului, o îndeamnă să o viziteze după o perioadă foarte mare de când nu s-au mai văzut ca urmare a unei tragedii în familie – pe parcursul episoadelor în flashback-uri ni se vor prezenta aspecte din trecutul celor două. Helen rezolvă problemele din viața de zi cu zi, își ia geanta și pleacă în Italia, la sanatoriul din Trentino s-o viziteze pe Siri – iar odată ajunsă acolo e surprinsă de poziționarea acestuia într-o zonă retrasă din munți, unde se ajunge numai cu telecabina.
Ajunsă la sanatoriul Himmelstal (descris ca o “Heavenly Valley” pe bună dreptate cu imagini pitorești, zonă naturală pură, curată, păsărele, armonie și culori) încă de la primele contacte cu asistenții medicali, atmosfera este ciudată, tensionată… iar cu cât vom cunoaște mai multe personaje (inclusiv un vânător pe care “nimeni nu-l place”) cu atât ne adâncim în acea senzație de “toată lumea e suspectă de ceva”, iar comportamentul acestora, felul cum vorbesc și secretele lor clar vor ridica sprânceana telespectatorilor. Să mai precizăm și despre supravegherea cu camere și drone și interzicerea telefoanelor mobile?
Siri și Helen – fata bună și fata rea
Siri și Helen – sunt un fel de fata bună și fata rea.Camera se mută alternativ de pe una pe cealaltă. Josefin o intepretează pe Siri complet diferit de Helen și o face foarte bine. M-a dus puțin cu gândul la intepretarea mirifică a lui Tatiana Maslany (o canadiancă de origine română) din serialul Orphan Black – pentru care a fost și premiată pentru interpretarea nu a unui rol, nu a două, nu a trei, ci… a 17 personaje! Siri e complet la pol opus de Helen, e agitată, distrată, ciudată, se îmbracă și se comportă diferit – evidențiând diferența dintre cele două.
După ce cercetăm împrejurimile sanctuarului și întâlnim alți locatari ai acestuia, dar și membrii ai personalului, aflăm că un anume Dr. Fisher este responsabil de “minune”. Aflăm și că Siri are un motiv ciudat pentru care vrea să scape de acolo, iar Helen s-o înlocuiască. Camera este ușor tremurândă în captarea cadrelor, iar muzica în note “dark” știe întotdeauna să capteze atenția telespectatorilor. Chimia dintre cele două personaje este foarte bună, însă personalitățile lor sunt ca apa și uleiul. Simțim că e vorba de familie și devin evidente compasiunea lui Helen, dar și viclenia și intențiile ascunse ale lui Siri.
Siri reușește să-și pună în joc planul, pleacă, iar pe nepusă masă, Helen se trezește că este captivă într-un loc ciudat și necunoscut, încercând să rezolve cumva acest puzzle, dar cu cât se străduiește mai mult cu atât Sanctuarul i se împotrivește.
Episodul al doilea ni-l dezvăluie pe Dr. Fisher, iar insistența lui Helen aflată în această postură inedită nu face decât să-i fie și mai rău. Nici urmă de Siri, însă lucruri care se leagă de ea o surprind pe Helen și o transformă într-un fel de detectiv care încearcă să deslușească o poveste bizară, iar secrete întunecate ies la inveală peste tot. Când se ajunge la un punct de cotitură apare în scenă un “nou venit”, Dr. Kowalska care se va ocupa de cazul lui Helen. Insistența lui Helen că ea nu e de fapt Siri o adâncește și mai mult în probleme dar este pornită, după cum vă spuneam, să rezolve această problemă odată pentru totdeauna.
Ei bine atât am primit în avanpremieră, primele două episoade – primul chiar dacă este mai slow pacedare un scop bine întemeiat pentru a ne face să înțelegem cadrul și personajele, iar din episodul al doilea se întoarce o carte de jucat care începe să contureze subiectul principal, nevoia de supraviețuire a lui Helen, dar o linie epică cu note “detective” care ne adâncește parcă din ce în ce mai mult în suspans și descoperiri deloc plăcute.
The Sanctuary e un serial promițător, original, cu un iz de Twin Peaks, unde accentul se pune pe povestea a două surori gemene, trecutul lor și prezentul întortocheat și dificil. Elementul de supraviețuire se instalează treptat, misterul și suspansul fiind alături de telespectatori în fiecare minut din, cel puțin, primele două episoade. Muzica nu face decât să accentueze foarte bine aceste stări, iar personajele care mai de care mai ciudate și suspecte conturează bine povestea.
„Sanctuarul” / Sanctuary / Himmelsdalen debutează pe 21 noiembrie în aplicația Focus Sat și este programat spre difuzare în serii de câte 2 episoade, de luni până joi. Ultimele episoade vor fi difuzate pe 27 noiembrie.