Ascultă acest articol


Se spune că sequel-urile sunt dovada business-ului care aduce mulți bani în ziua de astăzi, mai ales atunci când originalul se dovedește a fi un succes masiv. Vedem asta și în filme, seriale, imaginați-vă că acum suntem răsfățați an de an cu câte o serie sau o animație de tip Star Wars, pe vremuri stăteam câte 10-15 ani pentru un nou titlu.

La sequel-uri trebuie să fii foarte atent, să nu modifici prea mult universul, să nu-i creezi confuzie fanului, să-i respecți pașii, tocmai pentru a te bucura de un nou succes sau unul chiar și mai mare.

Pe această poziție se află și Horizon Forbbiden West, care se vrea o continuare a lui Horizon Zero Dawn, unde Aloy a reușit să afle răspuns la aproape toate întrebările lumii, dar mai ales de ce era atât de apropiată genetic de Doctor Elisabet Sobek.

Nimic revoluționar, doar încântător

Cei de la Guerilla Games au gândit să nu strice prea mult peisajele mirifice din acest open-world, practic, formula din Forbbiden West este aceeași, doar mai mare, cu roboți infestați care iau forma unor animale inexistente în prima parte. Da, pregătiți-vă de un joc mai lung, decât predecesorul, mai mulți roboți și mai diversificați, cu atacuri mult mai complexe și cel mai important, cu opțiuni de luptă noi, cu Resonator Blasts și sulița Valor care fac diferența.

Chiar și modul de traversare a fost îmbunătățit, cu un Shieldwing Glider sofisticat, care te ajută să ieși de oriunde, iar acel cârlig de luptă, Pullcaster, este util acum și la rezolvarea diferitelor puzzle-uri.

Luptele, la fel de strategice

La capitolul luptă, tensiunea plutește, ai nevoie de observare, de tactică, înainte de a ataca un inamic, poți pune capcane, doar că, inevitabil, de cele mai multe ori o dai parte în parte cu imenșii roboți supărați și nervoși. Adică, o mică greșeală, așa cum veți vedea și în video-ul de prezentare te pune la pământ și începi să filozofezi că omul e o trestie gânditoare, cogito ergo sum și din astea. În Forbbiden West, varianta completă, evident, de pe PC, vei explora multe peșteri, multe locuri cu secrete, puzzle-uri și momente narative, te vei simți ca-n basmele culese de Petre Ispirescu, excelent animate, doar că varianta apocalipsă. Iar mini-jocurile sunt mai inteligente, ba chiar unele se apropie de un fel de șah.

Optimizare, ca la carte

Ce șochează în varianta de PC? Portarea! Este absolut senzațională, este cel mai bun port din istoria gaming-ului, dovadă că se poate. Jocul nu se mișcă atât de fin nici pe PS5, deși a fost exclusiv pentru consola japonezilor. Opțiunile de modificare a graficii sunt excepționale și jocul se mișcă natural, de parcă ar fi fost o perfecțiune lucrată pentru PC, nicidecum pe consolă. Tot timpul s-au plâns oamenii de portări, dovadă și Dragon’s Dogma 2, care e dezastruos pe PC. Apa, copacii, natura, cerul, soarele, cu apus și răsărit, nopțile sunt adevărate minuni în grafica de pe PC, iar experiența este nouă, chiar dacă am terminat jocul pe PS5 și cunosc foarte bine povestea. Doar că pe PC îl platinez, fac absolut totul, rămân cu minutele să admir peisajele, tocmai pentru că Guerilla Games face o treabă senzațională. Parcă ți-ai luat primul TV Oled și îl ai în cameră și pe cel vechi și faci ca olteanul când a văzut girafa: Așa ceva nu există!

Ce șochează în varianta de PC? Portarea!

La portare, aflu că cei de la Nixxes Software au făcut treaba de nota 10 și bravo lor, aveți o bere și câți mici vreți voi, plus o lopată de muștar, că tot vin căldurile alea mari. Jocul merge de minune și pe sisteme normale, nu cu plăci video monstru sau DDR6 și mother fcuker John de calculator. Cred că am simțit o ușoară încetinire la DLC-ul Burning Shores, dar nimic revoltător sau deranjant. Adică am auzit că placa video i-a mai dat niște forjă.

Pentru disperații de grafică, înainte de a intra în joc există un meniu de lansare, iar de acolo ai toate testele, te poți juca așa cum vrei, vezi și ce impact are jocul asupra plăcii tale video etc. Adică aveți de toate, ca la piața Obor: DLSS, FSR, suport ultrawide, suport pentru trei monitoare, castraveți, roșii, măsline și ceapă verde. Orice! Nu are Ray Tracing, dar sincer, la cât de bine arată jocul, cred că este mult mai bine așa.

Și, totuși, e ceva nou

Revenind la joc, Forbbiden West ai fi spus c-a existat dintotdeauna, că unii spun că ar fi cel mai mare dlc posibil, însă povestea e superbă, la fel de bună ca și în Zero Dawn. Ai o grămadă de personaje pe care le vei întâlni și vei interacționa, ba chiar vei face misiuni alături de ei, iar firul narativ e foarte bine țesut, încât nu se deșiră niciodată. Poate că povestea nu e atât de solidă ca-n Zero Dawn, cred că aici suferă un pic, poate și pentru că e prinsă între primul joc și acest sequel, iar eroul negativ nu e unul deosebit și înfricoșător.

Dar Aloy este la fel de puternică, devii imediat un fan chiar dacă n-ai jucat primul joc, deși ar fi indicat să luați și Zero Dawn, care e o capodoperă. De data aceasta, veți vedea o Aloy mai matură, cu traume din tinerețe, suferite de pe urma luptei pe care a dus-o împotriva lui Hades. Și cu toate războaiele inter-triburi, te simți ca un puternic aliat în călătoria lui Aloy, fata rastafariană, cu lovitură ucigătoare.

Aloy, fata rastafariană, cu lovitură ucigătoare

Poate că după ce ai jucat Horizon Zero Dawn și intri imediat în Forbbiden West vei simți că seamănă, că faci același lucru, că te cațări pe roboții de tip girafă, pentru a descoperi harta, distrugi taberele bandiților, te lupți cu sute de roboți, îți upgradezi armele și zici că ești în primul joc.

Aloy, fata rastafariană, cu lovitură ucigătoare

În loc de concluzie…

Horizon Forbbiden West este un port fantastic pentru PC și merită toți banii, dovadă că aproape toate exclusivele de Playstation au fost foarte bine primite și pe desktopuri, vezi God of War, Death Stranding sau Days Gone, poate la The Last of Us s-a mai strâmbat din nas, din cauza performanțelor slabe. Dar Forbbiden West este polișat, finisat, aproape perfect pentru PC. Are mecanici robuste și vizual cred că este unul dintre cele mai frumoase jocuri din câte au apărut până în ziua de astăzi.

Horizon Forbidden West Complete Edition este disponibil din 21 martie pe Windows PC (Steam/Epic Games).

  • Gen: Action, Adventure
  • Lansare: 21.03.2024
  • Studio: Guerilla Games, Nixxes Software (Portare PC)
  • Distribuitor: Sony Interactive Entertainment
  • Platforme: Windows PC (Steam/Epic Games)
  • Clasificare: 16+
  • Sistem de Testare: PC, CPU: Ryzen 5900x/ GPU: Nvidia GeForce RTX/ 3080/ RAM: 32GB/ TV/Monitor: Samsung LC34G55T
  • Sinopsis: Străbate Horizon Forbidden West în totalitate, inclusiv conținut bonus și pachetul de expansiune Burning Shores.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.