Horizon Zero Dawn pe PlayStation 4, ca exclusivitate, a fost (și rămâne) unul dintre cele mai frumoase titluri de aventură din palmaresul Sony și a fost jocul care a arătat într-adevăr puterea consolei PlayStation 4 și bineînțeles Pro.
Jocului pur și simplu nu ai ce să-i reproșezi pentru că Guerrilla Games și Sony Interactive Entertainment au creat o capodoperă cam din toate punctele de vedere – poveste, gameplay, grafică și sunet… tot. Povestea jocului de bază duce jucătorii într-o lume post-apocaliptică unde natura a revendicat ruinele unei civilizații uitate, mici grupuri de oameni trăiesc în triburi de vânători și fermieri. Dominația asupra sălbăticiei a fost uzurpată de mașinării – creaturi mecanice feroce cu origine necunoscută. Aloy, o tânără vânătoare în căutarea destinului ei printre rămășițele trecutului antic. Alungată de la naștere de propriul trib, Aloy a învățat să își valorifice agilitatea, viclenia și puterea de a ținti pentru a se apăra de mașinării, de triburile rivale și de sălbăticia nemiloasă, iar în The Frozen Wilds – un expansion rezultat datorită succesului originalului, Aloy călătoreşte în zona mărginaşă a tribului supravieţuitor Banuk pentru a investiga ameninţarea unei noi maşini misterioase. Numai îndurând peisajul dur şi câştigând respectul tribului Banuk va reuşi Aloy să dobândească aliaţii, abilităţile şi cunoştinţele de care are nevoie pentru a descoperi un secret din trecut – şi a opri o ameninţare pentru viitor…
Sună bine, nu? Se și vede și joacă bine, de asemenea, iar o portare pe PC sub forma Horizon Zero Dawn Complete Edition (include și The Frozen Wilds) a venit ca ceva natural și chiar a fost o portare bine făcută completând astfel ca toată lumea să se bucure de joc fie pe consola PS4 și PS4 Pro, dar și pe PC.
Multitudinea de premii acumulate de către franciza Horizon Zero Dawn a adus la nașterea unui alt expansion, bine primit și acesta, Horizon Forbidden West (care a avut și el parte de un Complete Edition), un spin-off Horizon Call of the Mountain, făcându-și și el apariția și mai mult de atât, o supriză plăcută pentru fanii Lego, apare Lego Horizon Adventures.
O dată cu lansarea noului PlayStation 5 Pro, SIE decide că e momentul să aducă primul joc, Horizon Zero Dawn pe noua consolă (dar și pe PC) cu titulatura de “remastered”, cu posibilitatea de upgrade (preț mai mic) și suport pentru importarea salvărilor din varianta de PS4/PS4 Pro.
Remastered aduce, pe lângă includerea expansion-ului The Frozen Wilds, și câteva obiecte in game precum Carja Storm Ranger Outfit & Bow, Banuk Trailblazer Outfit & Bow, Banuk Traveller Pack, Nora Keeper Pack, Carja Trader Pack și un Digital art book care se instalează separat și funcționează ca un fel de player de imagini, aranjat pe categorii, unde poți admira creații superb desenate din culise.
De asmenea Remastered, gândit, bineînțeles de a aduce jocul cu tehnologiile la zi și suport pentru tot ce poate oferi consola PS5 și Pro, include suport pentru 3D Audio și tehnologia Tempest 3D AudioTech, timpi de încărcare foarte rapizi, mulțumită SSD-ului noi console, suport pentru rezoluția 4K cu posibilitatea de a juca în Quality Mode în 4K/30fps, Performance Mode în 4K/60fps sau Balanced Mode în 4K/40fps.
Nu, n-am uitat de unul dintre cele mai frumoase adiții ale consolei PS5, DualSense Wireless Controller, Remastered are suport și pentru acesta, mai exact pentru Adaptive Triggers respectiv Haptic Feedback, dar și o suită de setări de accesibilitate care include setări configurabile pentru video, audio, control, gameplay și altele.
Poate că în teorie, nu pare rea existența acestui Remaster, dar hai să vedem ce spune practica, astfel am inițiat o sesiune de hands on pentru a vedea “pe viu” despre ce este vorba. Întâi de toate, cea mai bună impresie ți-o faci printr-o sesiune de gameplay și de acceea am înregistrat prima jumătate de oră de joc cu tot cu cinematicuri și meniu, pentru a vă lăsa pe voi să trageți concluziile. Pentru sesiunea de gameplay de pe PS5 am folosit Quality Mode în 4K/30fps cu HDR și testul l-am făcut pe un TV Philips cu suport pentru gaming, 120Hz și VRR.
Comparativ cu varianta Complete Edition, unde aveți și acolo un video de gameplay, Remastered în Quality Mode nu mi se pare tocmai fluent, culorile fiind cele care, într-adevăr, aduc și mai multă viață în joc, decât o avea variante de PS4/PC anterioară. Da, contează și rezoluția 4K pentru că aduce și mai multă claritate. Din punct de vedere grafic oricum jocul arăta superb și în varianta sa originală, diferențele fiind aproape insesizabile, lucru valabil și pe partea de audio care, în Remastered, se aude mai mișto dacă ai un sistem audio (căști) cu suport pentru Tempest 3D AudioTech.
Diferența cea mai mare dintre Remastered și original rămâne însă controller-ul, funcțiile noi ale DualSense-ului făcând-o acele Adaptive Triggers și Haptic Feedback, dar sincer, nu se compară, spre exemplu cu implementarea acestora în jocurile Marvel’s Spider-Man (PS5) sau God of War (PS5). Implementarea în cazul Remastered mi se pare mai light, cu opțiuni mai limitate, dar trasul cu arcul aici, chiar e o adevărată plăcere.
Includerea acelor Outfit-uri și arcuri sunt și ele, desigur, binevenite, și acum, dacă am face o sumă a tuturor adițiilor acestui Remastered, vin eu și vă întreb: Merită acei bani pentru upgrade? Nu era mai corect și eficient pur și simplu un update gratuit? Este necesar acest upgrade, caz în care oricum jocul original arăta și arată destul de bine chiar și acum?
Dacă ar fi să răspund, ar fi probabil că mai bine se mergea pe varianta unui update gratuit pentru a completa frumos această franciză și pentru a aduce o surpriză plăcută fanilor. Acum, rămâne la aprecierea fiecăruia.
Horizon Zero Dawn Remastered este disponibil din 31 octombrie 2024 pentru PlayStation 5, PlayStation 5 Pro și PC.