Trăim într-o perioadă gameristică superbă când jocurile-ncing RIG-urile cu titluri AAA, jocuri competitive, RPG-uri și câte și mai câte. Se-ncing spiritele gamerilor din toate lumea la cele mai încinse competiții și gameplay-uri care mai de care mai pretențioase din punct de vedere tehnologic. Ne-ntoarcem de la școală/muncă, soarele apune, draperiile se trag și o ardem pă joacă până ne uită și Batman și ne prinde dimineața.
Ați observat, probabil, termenii “de foc” care, da, au fost intenționați utilizați pentru că astăzi și în acest articol vom turna apă rece și gheață peste elementul cel mai fierbinte din carcasele RIG-urilor noastre: procesorul! Focul arde fără să ierte pe nimeni când un joc are nevoie de resurse, iar acestea-și ating “boiling point-ul” și e nevoie de ceva să potolească “focul interior”: COOLER-ul!
Procesorul (unui gamer, în mod special) are nevoie de un cooler capabil care să-l răcească, un sistem de răcire bine pus de punct fiind nevoie și în carcasa RIG-ului, însă astăzi vom vorbi despre MSI MAG CoreLiquid E360 – un cooler 360 pe răcire lichidă care promite să ne ofere temperaturi scăzute în jocurile noastre preferate pe care le jucăm în 4K cu grafică “dată la maxim”, nu?
CoreLiquid E360 vine-n două “arome” – pă negru – culoarea gamerului de zi cu zi și alb, pentru gamerii-fani Frozen. Noi am primit la teste, bineînțeles, pe cea neagră-Vader și abia aștept să vă zic ce-și-cum despre el.
CoreLiquid E360 vine-ntr-o cutie măricică și grea, cartoanele fiind pictate foarte mișto într-un stil tipic device-urilor și accesoriilor de gaming. MSI MAG este un model de-armată, care pune accent pe armură, platoșă, oțel, protecție – știți voi ce vreau să zic, iar acest lucru se reflectă în produs și duce ideea de protecție acolo unde trebuie – aflați imediat. Pe cutie avem informații prețioase și imagini eye-candy cu produsul. Logo-ul MSI e acolo, culorile negru și verde-neon predomină, iar pe partea din spate avem informații despre specificațiile tehnice, compatibilitate (Intel și AMD) și se laudă cum că acest produs vine însoțit de tot ce ai nevoie pentru a fi montat pe (aproape) orice inimă de foc (CPU) din pieptul oricărui soldat adevărat (placa de bază).
Pătrundem în armura cutiei și, compartimentate atent și grupate pe categorii, fiecare în punguțele sale, totul într-un cofraj de protecție avem, pompa și cele două furtunuri atașate la un uriaș radiator de 360mm (protejat într-o cutie), un manual și multe punguțe cu șurubele, cleme, adaptaore, cabluri și nebunii. Separate, fiecare-n punguța sa, sunt și cele trei coolere de 120mm. Mai exact în punguțelele alea (numerotate pentru a fi ușor de utilizat cu ghidul în față) se află un cablu 1 – 3 Fan PWM, 1 x cablu Molex 4-Pin – 4-Pin pentru cooler, 1 x cablu-adaptor low noise și o mică siringuță cu pastă.
În ceea ce privește detalii tehnice ale CoreLiquid E360 avem așa: radiatorul de aluminiu are dimensiunile 394 x 119.2 x 27mm, pe care vin prinse cele 3x coolere 120 x 120 x 25mm cu ARGB (se sincronizează prin MSI Mystic Light) și conectori pe 4-Pini (și Fluid Dynamic Bearing (FDB)), tuburile pompei fiind din cauciuc negru.
Materialul Cold Plate-ul care vine pe procesor e din cupru, iar pompa are 3000 RPM și nu este zgomotoasă (20 dBA) cu o durată de viață, conform producătorului, de 200.000 de ore de utilizare în mod standard. Că tot ziceam de durata de viață, aceasta este de 50.000 ore @ 40℃ în cazul coolerelor. Cold Plate-ul are blockhead-ul rotabil (270 de grade) – pentru a-l poziționa cum vrei,
Compatibiliatea? Da, da, CoreLiqud E360 este compatibil cu AM5/AM4/TR4/sTRx4 (AMD Socket), LGA 1150/1151/1155/1156/1200/1700/1851 (Intel Socket) și țin să vă amintesc că sistemul are și câteva premii/onorarii în palmares (IF Design Award 2024, CES Innovation Awards) printe altele. Să mai punem și că eclipsa solară a fost folosită ca inspirație pentru forma “răcitorului” care vine pe CPU, reprezentând, citez,
“cyclical nature of time and the continuous flow of energy.”
Scurt/2 MSI MAG CoreLiquid E360 se prezintă așa:
- Suprafața bazei de cupru mărită ajută la realizarea unui schimb termic optim cu ultima generație de procesoare.
- Maximizează micro-canalele pentru a disipa eficient căldura.
- Capac rotativ al blocului de apă pentru 270 de grade.
- Ventilatorul ARGB poate schimba iluminarea prin intermediul MSI Center.
- Performanța îmbunătățită a ventilatorului pentru a disipa rapid căldura.
- Motorul durabil cu trei faze al pompei generează vibrații minime pentru o funcționare de lungă durată.
- Calea divizată prin radiator disipează rapid căldura.
Scoți din cutie pompa cu radiatorul atașat, punguțele numerotate pentru a ști ce să desfaci și ce să folosești conform ghidului și cele 3 ventilatoare și ne pregătim de montare.
Primul pas la montare este prinderea coolereleor pe radiator. Ai punguța specifică cu șurubelele speciale pentru această operațiune și observi că găurelele de prindere de pe cooler au un fel de zonă cauciucată anti-vibrații și pentru a fixa bine șurubelele. Urmează prinderea de carcasă, în cazul nostru un AQIRYS ANTLIA care vine deja cu 3 coolere fixate în podea, deci automat am prins radiatorul pe tavanul carcasei – în partea de sus având găurele specific date pentru prinderea unui sistem de acest gen.
Placa de bază este MSI MAG X670E Tomahawk WiFi – tot seria MAG ca și CoreLiquid E360, iar fixarea acestuia l-am făcut-o cu poziționarea celor două furtunuri în partea dreaptă (pe lângă ele fiind și cablul ARGB respectiv cel de alimentare pentru placa de bază a Cold Plate-ului). Cu sistemul de prindere adecvat, prins în șuruburi de Cold Plate, am pregătit procesorul – un AMD Ryzen 5 8600G pe care l-am montat, apoi, am folosit siringuța cu pastă din pachetul CoreLiquid E360 care avea o consistență cam groasă și nu părea prea… fresh. Am reușit să întind pe toată suprafața “pastilei” CPU-ului și am fixat Cold Plate-ul cu cele două sisteme de prindere cu sistem pe înșurubare. Am legat coolerele între ele cu sistemul de prelungire și le-am alimentat pe placa de bază, respectiv am montat și cablul pentru ARGB-ul coolerelor. Și cam atât cu montajul. E bine de știut că coolerele le puteți prinde și pe HUB-ul ARGB al carcasei, dacă aceasta are așa ceva.
Controlul turațiilor și al ARGB-ului de pe Cold Plate și ventilatoare îl faceți prin aplicația MSI Center – de unde controlăm și aflăm informații și despre placa de bază, ambele fiind MSI. Din aplicație instalăm și MSI Mystic Light pentru sincronizarea ARGB-ului (unde intră și RAM-ul de pe sistem Kingston Renegade Fury DDR5 – 32GB). Avem, de asemenea, și câteva jocuri de lumini, lumină statică sau putem s-o scoatem de tot. Prin MSI Center apelăm, dacă dorim, și la susținerea AI – prezent și la placa de bază și la procesor), vedem informații despre temperatura sistemului, a procesorului, voltaje, turațiile ventilatoarelor și alte informații utile.
Să se consemneze și că sistemul a fost pus pe un Kingston Renegade Fury SSD (2TB). Bun. Cu o temperatură în regim normal la aproximativ 59°C, CPU CORE Voltage fiind în jur de 1.400V, iar în jocuri temperatura s-a învârtit în jur de 62°C, procesorul fiind folosit la un procent mai mic, aproape toată procesarea fiind preluată de placa video AORUS GeForce RTX 4070 Ti MASTER 12G. Luând în considerare că pe procesor avem sistemul CoreLiquid E360 cu 3 ventilatoare, placa video are și ea 3 ventilatoare, plus cele 6 ale carcasei – total 12 ventilatoare (nu punem și pe cea de la sursă), mi se pare totuși ridicată temperatura procesorului în utilizare normală. Nu-mi dau seama încă dacă totuși e una normală sau dacă pasta aia, nu știu, care nu mi-a plăcut (dar poate greșesc eu), are un cuvânt de spus.
Una peste alta, CoreLiquid E360, este un big boy, care nu face gălăgie, are un ARGB plăcut pe care-l poți sincroniza cu alte beculețe, vine la pachet cu toate șurubelele posiblile pentru conectări la diferite socket-uri, fie AMD fie Intel, și are un Cold Plate simpatic (și el iluminat ARGB) pe care-l poți roti să se alinieze cum vrei tu, în funcție de cum e poziționat în carcasă.
MSI MAG CoreLiquid E360 se comercializează la un preț de aproximativ 700 lei și vine-n două culori – Negru și Frozen Alb.
[…] MSI MAG CoreLiquid E360 – “The Colder, The Better!” […]