Cel mai așteptat film al anului, „Hobbitul: Bătălia celor cinci oștiri”, aduce pe marile ecrane o încheiere de proporții epice pentru aventurile lui Bilbo Baggins, Thorin Oakenshield și compania Piticilor.

Hobbit-4Ultimul capitol al trilogiei vine la pachet cu mai multă acțiune și mai multe efecte speciale decât primele două filme ale seriei lui Peter Jackson, „cerându-se” văzut în format IMAX, tehnologie care intensifică experiența cinematografică, de la imagine, până la sunet. Actorii filmului povestesc într-un featurette spectaculos, redat mai jos, ca s-au simțit în mijlocul acțiunii pe tot parcursul filmului, datorită tehnologiei IMAX, în care este proiectat.

În România, singurul cinematograf unde „Hobbitul” se poate vedea în format IMAX este Cinema City Cotroceni, sala T IMAX. „Hobbitul: Bătălia celor cinci oștiri” a avut aseară avanpremiera la Cinema City, eveniment la care au participat vedete precum Teo Trandafir, Mircea Zara, Maria Radu, Adina Galupa, Adela Popescu si Radu Valcan, jurnaliști bloggeri și oameni din lumea filmului.

Super-computerul din spatele imaginii de cea mai bună calitate

Mai jos, vă oferim cel puțin 3 motive pentru care „Hobbitul: Bătălia celor cinci oștiri” ar trebui văzut în format IMAX:

  1. Mai multe scene de acțiune. În ultimul capitol al seriei „The Hobbit” se dau mai multe bătălii ca niciodată, scenele de acțiune sunt mai elaborate și într-un număr mai mare decât în primele două filme, iar efectele speciale țin spectatorii în suspans pe tot parcursul filmului. Piticii din Erebor și-au recâștigat bogăția vastă a țării, dar acum trebuie să suporte consecințele de a-l fi dezlănțuit pe teribilul Dragon Smaug asupra bărbaților, femeilor și copiilor fără apărare din Orașul de pe Lac. Protagonistul Bilbo este nevoit să facă o alegere disperată și va trece prin pericole neașteptate. Criticii din străinătate au scris că „dacă celelalte două filme ale seriei v-au plăcut, ultimul va fi o adevărate desfătare a simțurilor”.

Povestea și acțiunea sunt potențate de formatul IMAX: într-o sală de cinema de tip IMAX, publicul nu este un simplu spectactor al acțiunii, ci participant al acesteia, lucru recunoscut și de celebrii actori ai filmului în featurette–ul următor:

„Ceea ce îmi place foarte mult la IMAX este imersia în film” (Lee Pace-Thranduil) sau „Unele filme sunt născute pentru IMAX” (Luke Evans – Bard) sunt review-urile protagoniștilor după experiența vizionării filmului.

În format IMAX, totul, de la sistemul de proiecție, până la designul sălii au fost concepute să facă publicul să simtă că este parte din film. Într-o sală IMAX, fiecare sistem de proiecție este echipat cu un amplificator de imagine, un super computer care are puterea a 100 de desktop-uri, dotat cu un sensor care monitorizează ecranul în același mod ca ochiul uman. Cele două proiectoare trimit imagini separate pentru ochiul stâng și cel drept, rezultând astfel o imagine cu o claritate de cristal, cu 60% mai multă luminozitate și un contrast cu 40% mai mare decât într-o sală obișnuită.

Oriunde ai fi așezat, vezi și auzi Hobbitul la fel de bine

  1. Coloană sonoră impresionantă. Howard Shore dă valoare filmului „Hobbitul: Bătălia celor cinci oștiri” printr-o coloană sonoră complexă, care îmbină armonios diferite tipuri de sunete, de la cântece celtice lente, până la sunete de bas percutante. Sunetul însuși este mare parte din experiența IMAX, datorită sistemului de tip surround, care îi face pe spectactori nu doar să audă pur și simplu sunetele, ci să le simtă „până la oase”. În plus, sunetul de tip IMAX are o acuratețe atât de mare încât poate fi localizat de la o distanță de până la 30 de metri.
  2. Peisaje impresionante și efecte speciale. Peisajele și decorurile nu au fost niciodată mai spectaculoase ca în „Hobbitul: Bătălia celor cinci oștiri”. Locul de desfășurare a acțiunii este mai întunecat și mai ostil în ultimul film al seriei decât în celelalte două producții la un loc, un motiv în plus pentru a fi văzut în format IMAX. Sala T IMAX, de la Cinema City AFI Palace Cotroceni, este dotată cu cel mai mare ecran de cinema din țară, care pornește din podea până în tavan, dintr-un capăt al pereților până în celălalt, livrând o imagine mai dinamică decât într-o sală obișnuită de cinematograf.

În plus, datorită design-ului special al sălii și curbării ecranului, vizibilitatea este la fel de bună, indiferent de locul ocupat în sală. Toate cinematografele de tip IMAX sunt monitorizate 24/24 de ore de la un centru de operațiuni internațional, care colectează în timp real date și corectează potențialele erori înainte de a afecta producția.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.