Un tânăr ce campa într-o pădure ajută la salvarea preşedintelui Statelor Unite când avionul său personal este lovit şi se prăbuşeşte în apropierea taberei băiatului.

RegizorJalmari Helander

Scenariu :  Jalmari Helander

Gen: AcţiuneAventură

Lansare : 27 martie 2015

Durata : 110 min

Studio :  Subzero Film EntertainmentAltitude Film Entertainment LtdmEgoli Tossell Film GmbHWaterstone Entertainment

Distribuitor RoImage 2000

Clasificare :  N.15

Actori :

Samuel L. Jackson     …    President
Onni Tommila     …     Oskari
Ray Stevenson    …    Morris
Victor Garber    …     Vice president
Mehmet Kurtulus   …     Hazar

Sinopsis: Oskari e un băiat timid de 13 ani care își urmează temător soarta. Tradiția poporului său spune că a venit timpul ca băiatul, la fel ca strămoșii lui, să petreacă o zi și o noapte singur în sălbăticie. Înarmat doar cu un arc cu săgeți, el trebuie să se întoarcă din pădure cu un trofeu care să fie dovada că a devenit bărbat. Singur și înspăimântat, băiatul rătăcește printr-o pădure imensă când aude un zgomot asurzitor. Grăbindu-se să vadă ce se întâmplă, Oskari descoperă o capsulă de salvare, dar și că aparține avionului care transportă cel mai puternic om al lumii – Air Force One, iar înăuntru se află un om grav lovit… E însuși președintele Statelor Unite! Teroriștii care au provocat prăbușirea avionului împânzesc cerul pentru a-l repera pe președinte, hotărâți să-l răpească. Acum, soarta celui mai puternic om din lume stă în mâinile unui băiat de 13 ani. Angrenați într-un joc de-a șoarecele și pisica, Oskari și președintele fac echipă pentru a putea supraviețui celei mai terifiante nopți din viața amândurora.

RECENZIE: 

Jalmari Helander aducea în anul 2010 pe marile ecrane din Finlanda „Rare Exports”, un film horror care explora o poveste nebunească a lui Moş Crăciun. Primit cu aplauze de către public, acesta a dobândit 12 premii la diferite festivaluri de film. Regizorul îl aduce, din nou, în centrul atenţiei pe puştiul Onni Tommila – care a avut un rol important în „Rare Exports”. De această dată, Onni joacă alături de veteranul filmelor de acţiune, Samuel L. Jackson.

big game [800x600]Scris şi regizat de către Helander, „Big Game” are anumite elemente asemănătoare cu „Rare Exports”. Tradiţiile finlandeze sunt evidenţiate în egală măsură ca-n penultimul proiect. Vănătoarea reprezintă un punct de atracţie pentru acesta, căreia îi atribuie o atenţie deosebită. În „Big Game”, Onni Tommila intră iarăşi în postura tânărului vânător – Oskari. Tradiţia spune că trebuie să stai o zi şi-o noapte în sălbăticie şi să aduci „trofeul” în comunitatea de vânători, pentru a deveni un bărbat în toată firea. Explorând pădurea de unul singur, Oskari aude zgomote ciudate. După ce caută mai bine, acesta dă peste o capsulă de salvare. În ea se află însuşi preşedintele Statelor Unite – jucat de Samuel L. Jackson, avionul său Air Force One fiind doborât de o rachetă trasă de un psihopat. Acum, soarta şi viaţa preşedintelui se află în mâinile micului vânător curajos care își asumă răspunderea de a-l proteja. Pe parcursul unei nopți în care încearcă să afle răspunsuri și să supravieţuiască, cei doi împart experienţe pe care nu le vor uita.

Samuel L. Jackson se simte comod în rolul preşedintelui, un rol care nu a fost și nu a intenționat să fie unul big game 1 [800x600]serios. De această dată nu mai este un sâsâit şi un psihopat ca-n „Kingsman: The Secret Service”, ci un om înţelept, dar fricos. Îşi lasă propria viaţă în mâinile vânătorului, acesta cunoscând pădurea mai bine ca oricine. Onni Tommila, cu un chip afectat de maturizarea forţată obligată de comunitate, reuşeşte din nou să interpreteze splendid ca-n „Rare Exports”. Cei doi sunt vânaţi la propriu, de o mică grupare teroristă care vor să-l ucidă pe preşedinte, coordonată din umbră de agentul Serviciilor Secrete – Morris (jucat de Ray Stevenson „Divergent”, „Insurgent”, „Thor”). Ray Stevenson este încrezător, intrând în pielea antagonistului dornic de a se juca cu soarta celei mai puternice ţări. Iniţial, rolul preşedintelui trebuia să îi revină lui Mel Gibson, aşa şi-a dorit Jalmari Helander. Cu Gibson în frunte, probabil proiectul ar fi fost unul dezamăgitor, dar cu Jackson este unul nostim şi primit cu entuziasm. „Big Game” a avut un buget de 8,5 millioane de euro, devenind astfel cel mai costisitor film finlandez făcut vreodată. Cadrele surprinse de Helander sunt unele panoramice, focusându-se pe munţii înalţi din Alpi, nu din Laponia, cum este prezentat în film. Oricum, acestea sunt de o splendoare cuceritoare. Cu o distribuţie formată în totalitate din bărbaţi, este aruncat şi un mic rol unei femei.

„Big Game” livrează audienţei ceea ce vrea: împuşcături, adrenalină, bubuituri şi scene amuzante. Filmul nu s-a dorit a fi unul serios, ci mai degrabă un pamflet, rezultatul fiind chiar mai bun decât ne-am fi așteptat. Cu un amestec între comedie şi acţiune, şi-un scenariu previzibil, „Big Game” te binedispune și surprinde într-un mod plăcut.

Postere:

Big Game

Trailere: 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.