Când un talentat scenarist descoperă că are veleități de regizor ambițios, concepte precum dragostea, drama și războiul par să se potrivească. E adevărat însă că este o misiune dificilă să creezi o poveste de dragoste care se petrece pe timp de război care să și concureze pentru premiile Academiei. Aici stă măiestria lui Anthony Minghella care a triumfat în fața unui clișeu, demonstrând sferei de critici că tehnicile rafinate, o gradare bună a emoției, recuzita și cadrele bine alese pot câștiga numeroase Oscaruri. Telespectatorii pot urmări pe Paramount Channel două titluri reprezentative pentru cariera regizorului, The English Patient (noiembrie 28, ora 20:50) și Cold Mountain (Noiembrie 28, ora 00:00).

În Pacientul Englez, suntem introduși într-o lume de transformări permanente, o lume în care dragostea apare neașteptat. Construit pe tehnica flashback-urilor, filmul spune povestea Contelui Laszlo de Almasy (Ralph Fiennes), un pacient englez rănit grav, care aflat sub vraja unei asistente încăpățânate, dar grijulii (Juliette Binoche), rememorează porțiuni mici din viața lui, amintiri legate de iubirea pentru o femeie măritată, amintiri ale unui bărbat gata să riște totul pentru a-și împlini pasiunea și dorința. Filmul reușește să-și aducă publicul într-o stare de admirație și poate chiar de mâhnire adâncă, pentru că “Anthony Minghella crede în fantome – și îl face pe spectator să creadă în ele.” (Michael Sragow, New Times). Filmul a câștigat 9 Oscaruri, incluzând cel mai bun regizor, cea mai bună imagine, cea mai bună actriță într-un rol secundar și cea mai bună cinematografie.

În Cold Mountain, Inman (Jude Law) dezertează și pornește într-o călătorie ambiguă înapoi la iubita lui, Ada (Nicole Kidman). Aducând o poveste de dragoste desfășurată în vremurile grele și crude ale Războiului Civil, filmul a fost nominalizat de șapte ori la Oscar, iar Renée Zellweger a primit o statuetă pentru Cea Mai Bună Actriță într-un Rol Secundar, și pentru aceeași categorie și un Glob de Aur alături de alte 7 nominalizări în cadrul competiției.

Modul elegant de a da naștere emoțiilor prin imagini a lui Anthony Minghella va dăinui, croindu-și un drum într-o industrie cinematografică dominată de blockbustere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.