Star Trek Beyond confruntă, mărunțește, reduce (cam slab, ce-i drept) filosofia și normele Federației la simple poante sau proverbe anoste, ca mai apoi să prevaleze prin unitatea și justiția unui echipaj renumit pentru imaginea sa eclectică, prietenia ce îi raliază și loialitatea față de valorile pentru care luptă.
Regizor: Justin Lin
Scenariu: Simon Pegg, Doug Jung
Lansare: 22 iulie
Durata: 2h
Studio: Paramount Pictures, Bad Robot
Distribuitor: Ro Image
Clasificare: AP.13
Actori:
Chris Pine … Captain James T. Kirk
Zachary Quinto … Commander Spock
Karl Urban … Doctor ‘Bones’ McCoy
Zoe Saldana … Lieutenant Uhura
Simon Pegg … Montgomery ‘Scotty’ Scott
John Cho … Sulu
Anton Yelchin … Chekov
Idris Elba … Krall
Sofia Boutella … Jaylah
Sinopsis:
De data aceasta echipajul navei Enterprise are de înfruntat inamici noi în vastul spațiu cosmic încă neexplorat. În această nouă aventură echipajul va ajunge “acolo unde nu a mai ajuns nimeni, în căutarea lumilor noi și a noilor civilizații”, dincolo de orice Univers cunoscut, în binecunoscutul spirit al francizei Star Trek!
Recenzie:
Pelicula își ia avânt cu aceeași combinație dintre zel și umor cu care ne-a obișnuit deja: echipajul este, ca de fiecare dată, în mijlocul unei misiuni și câteva hohote mai târziu ajung la noua lor ”bază”, adică Yorktown, cea mai modernă de până acum – joaca cu CGI-ul va oferi dovezi părtinitoare care să-mi susțină afirmația. Și nu ajung oricum, ci cu inima frântă a locotenentului Uhura, dorința de a renunța la titlul său a lui Kirk, cu o piesă de puzzle a trecutului și viitorului lui Spock în vânt și înjurăturile lui Bones. Au nevoie de o misiune, imploră de dragul ei și vorba aia, ai grijă ce-ți dorești că…
De-aici totul e istorie. Regizorii se schimbă, însă JJ Abrams a comutat taberele și sufixul, teleportându-l astfel în scaunul căpitanului pe nimeni altul decât Justin Lin, omul de la cârma seriei Fast & Furious. Ochii albaștri al lui Chris Pine, față de care ne-am tot minunat în noile capturi din noua bucată de DC pulp, Wonder Woman, sunt înnorați de șovăială și insecurități – care este cu adevărat rolul său în schema tuturor lucrurilor? Oare urmează îndeaproape pașii tatălui său, chiar și fără să vrea – încălecând o motocicletă, una asemănătoare cu cea de care se bucurau el și părintele său în copilărie? Oare zilele sale ca parte integrantă a Starfleet au apus? Spoiler major: are nevoie de un întreg film ca să-i reveleze faptul că nu, nu au apus, căci aventura i s-a închegat în sânge.
Unul din punctele ce fac din Beyond un film vibrant este explorarea relațiilor dintre personaje precum și cotloanele minților personajelor căpitanului și comandantului, fapt pentru care le putem mulțumi lui Simon Pegg (eternul Scotty) și lui Doug Jung, cei care s-au ocupat de scenariu. Spock se ține scai de Bones (pun-intended) și-i încredințează secrete înainte să i-o facă lui Kirk, iar tânărul Yelchin ajunge dreapta lui căpitanului. Venind deci de la omul pus pe hartă pentru Shaun of the Dead și Hot Fuzz, secvențele umoristice se țes din one-liners ce fac referire ba la băutura preferată de Chekov, ba la Shakespeare sau din comicul de situație – inginerul lui Pegg ridică o piatră pe care intenționează s-o folosească drept armă.
aceeași combinație dintre zel și umor
Și ca să fie popcorn movie până la capăt, americanii Beastie Boys și Public Enemy oferă cele mai savuroase secvențe din întreg filmul, cu Evrika!-uri lipsite de rigoare care vin exact când sunt cerute, pigmentate cu acțiune din plin, cu Stephen Windon de la cinematografie și oamenii de la montaj creând un adevărat spectacol – artificii cu iz de last hurrah pentru două figuri proeminente ce ofereau farmec seriei – Leonard Nimoy, comemorat elegant prin replicile livrate cu emoție de Zachary Quinto, care spune că vrea să fie asemeni lui, un om ce a adus atâtea lumi (reale, cât și fictive) împreună; lui Anton Yelchin – la fel de energic în rolul ofițerului, inginerului și locotenentului ce-l ajungea pe Spock în inteligență. Pe Idris Elba îl recunoaștem cu greu sub munca lăudabilă a echipei de machiaj, dar antagonistul său abia este schițat și nu se prezintă nici ca un motiv viabil de evoluție a personajelor.
Atunci cum funcționează al treilea film din seria reboot-urilor Star Trek? Mergând unde au mai fost înainte. Cu chapeaux-uri față de The Next Generation sau Enterprise (puncte bonus pentru uzitarea unui vechi model NX) sau adăugând 50 de specii noi de extratereștri în Starfleetdex, Star Trek Beyond confruntă, mărunțește, reduce (cam slab, ce-i drept) filosofia și normele Federației la simple poante sau proverbe anoste, ca mai apoi să prevaleze prin unitatea și justiția unui echipaj renumit pentru imaginea sa eclectică, prietenia ce îi raliază și loialitatea față de valorile pentru care luptă.
Câteva cuvinte despre film s-au spus și la matinalul de pe Radio 1.
Star Trek Beyond/”Star Trek Dincolo de infinit”, este adus în România de Ro Image, și va rula în cinematografe din 22 iulie în 3D și IMAX 3D.
Poster:
Trailere: