Ascultă acest articol

“Două Lozuri” spune povestea comică a trei bărbați dintr-un mic orășel de provincie care câștigă marele premiu la loto, însă nu după mult timp, biletul câștigător nu mai e de găsit, așa că cei trei sunt nevoiți să pornească într-o călătorie ca să-l recupereze.

Regizor: Paul Negoescu

Scenariu: Paul Negoescu

Gen: Comedie

Lansare: 07 octombrie

Durata: 1h 26min

Studio: Actorie de film

Distribuitor: RO Image

Clasificare: AP.15

Actori:

Dorian Boguță
Dragoș Bucur
Alexandru Papadopol
Andi Vasluianu
Șerban Pavlu

Sinopsis:

“Două Lozuri” spune povestea comică a trei bărbați dintr-un mic orășel de provincie care câștigă marele premiu la loto, însă nu după mult timp, biletul câștigător nu mai e de găsit, așa că cei trei sunt nevoiți să pornească într-o călătorie ca să-l recupereze. Inspirat de nuvela lui I. L. Caragiale, “Două Lozuri”.

Recenzie:

Salutare ”tovarăși cinefili”!

Cinematografia românească încearcă de ceva vreme să renască din propria-i cenușă ca pasărea Phoenix, și în anumite cazuri chiar reușește acest lucru cu destul de mult succes. Oare să fie cazul și cu noul film Două Lozuri? Descoperim împreună în rândurile ce urmează.

doua-lozuri-1Tânărul regizor Paul Negoescu ne propune un scenariu adaptat după celebra nuvelă a lui Ion Luca Caragiale, Două Lozuri. Ideea mi sa părut bună, ba mai mult atunci când am aflat și cine sunt actorii din film, am zis că va fi un succes. Vorbim aici de Dragoș Bucur, pe care îl putem vedea într-un alt film de casă, și anume Câini, film cotat, în categoria sa, ca fiind unul din cele mai bune filme românești ale momentului. Vorbim de Alexandru Papadobol și de Dorian Boguța, o echipă de actori care și-au mai demonstrat de-a lungul timpului calitățile de actori buni.

Toată această treime, Bucur, Papdopol și Boguța, ne propun prin acest film trei personaje, care mai de care mai pitorești, din societatea contemporană românească. Unul, Sile (Bucur), jucător înrăit la loto și pariuri, care ar fi în stare să o joace și pe mă-sa pentru un câștig ușor și rapid, un altul, Dinel Petre (Boguța), tâmp, uneori chiar imbecil, mecanic, cică, disperat să strângă bani ca să-și aducă acasă soția, plecată la muncă în Italia și ținută acolo de un șmecher, și un altul, Pompiliu Borș (Papadopol), un maniaco-depresiv cu tendințe paranoice, la care totul este o conspirație și nimic din ce se întâmplă nu se întâmplă decât din vina agenturilor străine și nu numai.

Astea trei personaje sunt, dacă vreți, esența societății în care ne bălăcim de aproape 26 de ani, de la revoluție încoace, și reușesc toți trei să ne arate comic, dar și tragic pe alocuri, cutumele, tarele, mediocritatea și impotența societății în a ieși dintr-o astfel de cloacă. Totul începe să o ia razna, când forțat de prietenul Sile, Dinel joacă la loto și, culmea, chiar câștigă marele premiu, 6 milioane de euro.

doua-lozuri-2Problema este că mecanicul nostru tâmp pierde biletul câștigător în urma unei întâlniri cu doi gealați, veniți în orășelul lor mediocru, tocmai de la București. Unul dintre cei doi șmecherași este interpretat de Costin Maticiuc, o altă vedetă creată de societatea cutumată românească în care trăim. În dorința de a încasa banii și de a recupera biletul câștigător cei trei decid să plece în căutarea celor doi și ajung până la București, unde cu greu, reușesc să dea de ei și să-și recupereze sau nu (asta vă lăsăm pe voi să descoperiți), biletul de la loto.

Dialogurile imaginate de Negoescu, nu sunt geniale, dar ideea e că asta s-a și dorit, nimic genial, totul cât se poate de banal și comun, dar care să genereze momente de umor, că până la urmă filmul se dorește a fi o comedie. Cum spuneam, dialogurile reușesc să scoată în evidență prostia celor trei personaje puse în diferite ipostaze, de la discuțiile cu agenții de poliție (și aici avem parte de unul din cele mai bune momente de comedie), și până la dialogurile cu vecinii din bloc în periplul lor de afla detalii despre cei doi necunoscuți de la București.

Filmul are momente bune de comedie care-ți aduc și zîmbete pe buze și momente în care se râde cu gura până la urechi, dar trebuie să recunosc, îți rămâne întipărit pe retină și în memorie. Mai ales scena cu polițistul în București și cu celebra Dacie albă.

Dragoș Bucur, Alex Papadopol și Dorian Boguța au propus un altfel de comedie cu lansarea acestui film, comedie ce poate sta bine în box-office, dacă este gustată cum trebuie de public. Dar cum publicul românesc a uitat ce înseamnă comedia românească de bună calitate, vezi cazul Selfie69, s-ar putea să se chinuie puțin în a ajunge cu adevărat la el… publicul.

doua-lozuri-3

Va recomandăm să mergeți să vedeți filmul și după, dacă vreți, să vă întoarceți la recenzia noastră și să vă spuneți părerea.

Acestea fiind zise, vă salut “tovarăși cinefili”, să vă curgă filme bune prin fața ochilor și ne auzim, în fiecare dimineață, de luni până vineri, de la 07:30, la Radio 1 România.

Cu aceste gânduri și rânduri vă invit în cinematografe să vedeți Două lozuri, o producție Actorie de film, distribuit de Ro Image.

Poster:

DOUA LOZURI

Trailer:

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.