“Povestea e simplă și ne introduce în lumea lui Davis Okoye și a lui George, o primată albinoasă, salvată de Davis cu ani în urmă din mâinile unor braconieri și adusă in San Diego, într-un adăpost pentru primate. Până aici toate lucrurile sunt frumoase. Atunci când un experiment genetic dă greş, blândul animal se transformă într-o imensă bestie violentă.”
Regizor: Brad Peyton
Scenariu: Ryan Engle, Carlton Cuse
Gen: Acțiune, Aventură, Sci-Fi
Lansare: 13 aprilie
Durata: 1h 47min
Studio: Warner Bros.
Distribuitor: Vertical Entertainment
Clasificare: A.P.13
Actori:
Dwayne Johnson … Davis Okoye
Naomie Harris … Dr. Kate Caldwell
Malin Akerman … Claire Wyden
Jeffrey Dean Morgan … Harvey Russell
Joe Manganiello … Burke
Sinopsis:
Megastarul internaţional Dwayne Johnson interpretează rolul unui primatolog care şi-a făcut un obicei din a ţine oamenii la distanţă. Singura legătură specială a lui Davis Okoye (Dwayne Johnson) este cea pe care o are cu George, o gorilă extrem de inteligentă, de care a avut grijă încă de când s-a născut. Atunci când un experiment genetic dă greş, blândul animal se transformă într-o imensă bestie violentă. Situaţia devine într-adevăr dramatică atunci când sunt descoperite şi alte animale care au suferit mutaţii similare. Pe măsură ce Nordul Americii este distrus de aceşti noi predatori, Okoye face echipă cu un inginer genetic discreditat pentru a găsi un antidot, în timp ce încearcă să evite o catastrofă globală şi să salveze creatura care cândva i-a fost prietenă.
Recenzie
Salutare ”tovarăși cinefili!”
Se pare că Hollywood-ul a intrat în febra adaptărilor cinematografice după jocuri. Așa cum s-a întâmplat cu Tomb Rider, așa se întâmplă și cu acest film ce are la bază o serie de jocuri Arcade de prin 1986, joc ce poartă același nume. Creatorii sunt Brian Colin și Jeff Nauman, iar Bally Midway publisher-ul. Genul ăsta de joc îl găseai prin celebrele săli de joc de pe teritoriul Statelor Unite ale Americii (dacă vă aduceți aminte de scena celebră din Terminator 2?!).
Undeva prin noiembrie 2011 cei de la New Line Cinema anunțau că au în proiect o adaptare cinematografică după acest joc și propunându-l ca regizor pe John Rickard la vremea respectivă. De atunci și până acum, la momentul premierei, lucrurile s-au mai schimbat. A fost adus un nou regizor, în persoana lui Brad Peyton, iar în rolul principal a fost anunțat Dwayne Johnson. Așadar am putea spune că avem premizele unui nou blockbuster pe marile ecrane din toată lumea.
Aș fi cârcotaș dacă aș spune că nu prea o să aibă șanse având în vedere că mai e puțin până la lansarea noului film din seria Avengers? Sper să nu, dar au cam avut proasta inspirație cei de la New Line Cinema de a-l lansa tocmai acum. Asta nu înseamnă că filmul nu e bun, ținând cont de targetul pe care și l-a propus, cel comercial și cei nostalgici după jocul arcade Rampage.
Brad Peyton împreună cu scenariștii Ryan Engle și Carlton Cuse s-au pus pe treabă și au reușit să creioneze o poveste interesantă, bineînțeles înțesată de acțiune, conspirații și monștrii pe măsura numelui. Povestea e simplă și ne introduce în lumea lui Davis Okoye și a lui George, o primată albinoasă, salvată de Davis cu ani în urmă din mâinile unor braconieri și adusă in San Diego, într-un adăpost pentru primate. Până aici toate lucrurile sunt frumoase. Atunci când un experiment genetic dă greş, blândul animal se transformă într-o imensă bestie violentă. Situaţia devine într-adevăr dramatică atunci când sunt descoperite şi alte animale care au suferit mutaţii similare, un lup și un aligator. Pe măsură ce Nordul Americii este distrus de aceşti noi predatori, Okoye face echipă cu un inginer genetic discreditat, Dr. Kate Caldwell, interpretată de Naomie Harris, pentru a găsi un antidot, în timp ce încearcă să evite o catastrofă globală şi să salveze creatura care i-a fost cândva prietenă.
Prima parte a filmului încearcă să ne sensibilizeze prin legătura dintre Davis și George, pe alocuri plină de amuzament și poante aproape inteligente. El, Davis, fost luptător în trupele speciale, apoi luptător împotriva braconierilor și transformat mai apoi în primatolog, și George, o primată albinoasă cu ceva personalitate și bun cunoscător al limbajului semnelor.
Așa cum vă spuneam, lucrurile se schimbă în partea a doua când din primata blândă și plină de poante, George se transformă într-o versiune a lui King Kong, dar pusă pe distrugeri, și asta nu pentru că așa i s-a năzărit ci datorită unui element din virusul patologic care îi scoate la lumină partea distructivă. Și asta nu doar în cazul lui George, ci și la celelalte două personaje-monștrii, Ralph, lupul și Lizzie, giganticul aligator.
Filmul abundă în efecte vizuale, iar scenele de acțiune sunt bine conturate, ca în orice film cu monștrii, dar, din păcate nu te face să empatizezi cu niciunul din personaje atât cât ar trebui. Ba aș putea spune că în ceea ce privește restul personajelor, umane, parcă ele ar fi fost create cu ajutorul CGI-ului și nu imensele animale. George pare, în prima parte, mai uman decât celelalte personaje ce apar în film. Unele dialoguri, de exemplu dintre Davis și agentul guvernamental Harvey Russell, interpretat de Jeffrey Dean Morgan, parcă sunt scrise de un novice, sunt fără consistență și aproape plictisitoare.
Este clar targetul comercial al acestui film, dar, parcă, totuși dialogurile ar fi putut fi mult mai cizelate și, hai să spunem, mai realiste. Dar nu, nu sunt.
Toată partea a doua a filmului este un șir de evenimente de acțiune, în care monștrii fac ceea ce trebuie să facă un monstru, și anume să distrugă, iar ceilalți ori fug mâncând pământul, ori încearcă, fără succes, să distrugă creaturile. Și ca orice film de acest gen, finalul este unul optimist și cu happy-end.
Rămâne, așadar, să mergeți să-l vedeți și să decideți singuri dacă vă este pe plac sau nu și vă așteptăm să discutăm despre el. Rampage / “Rampage: Scăpați de sub control” rulează la cinema și IMAX în 3D din 13 aprilie și este distribuit în România de Vertical Entertainment.
Poster:
Trailer: