Ascultă acest articol

“Will Smith este credibil în ambele roluri, este emoţional şi calculat, uman şi în acelaşi timp o maşinărie de ucis.”

Regizor: Ang Lee

Scenariu: David Benioff, Billy Ray și Darren Lemke

Gen: SF, Thriller

Lansare: 11 octombrie

Durata: 1h 57min

Studio: Paramount Pictures

Distribuitor: Ro Image

Clasificare: A.P.13

Actori:

Mary Elizabeth Winstead … Danny Zakarweski
Will Smith … Henry Brogan / Junior
Clive Owen … Clay Verris

Sinopsis:

Will Smith e un asasin de elită care are pe urmele lui un inamic de două ori mai periculos decât el, pentru că este o clonă de-a lui, dar mult mai tânără.

Recenzie:

Nu am vrut să văd filmul ăsta. Sincer, nu am fost convins din trailer, iar în ciuda cast-ului, nimic nu m-ar fi convins să merg să îl văd într-o sală de cinema, în special în avanpremieră. Dar atunci s-a întâmplat un lucru neaşteptat. Filmul, în varianta 3D+, rula în HFR. Ce înseamnă HFR vă întrebați? Păi, în timp ce o peliculă normală este filmată în 24 de cadre, cu HFR vorbim de 120. Mă rog, am dubii, din cauza limitărilor tehnice ale proiectoarelor şi există posibilitatea ca filmul să fi fost proiectat în 60 de cade, oricum mult, mult peste media normală. Acest HFR face ca filmul, sau mă rog, filmele, să arate cam cum arată reclamele alea când te duci să cumperi un televizor nou cu o mişcare fluidă şi o imagine clară. Această “șmecherie” m-a făcut să merg la Gemini Man/”Gemini: Conspirația”.

În timp ce povestea este ceva ce-am mai văzut atât în filme cât şi în seriale şi probabil în alte medii de entertainment (precum jocuri), Gemini Man spune povestea lui Henry Brogan, un agent DIA care vrea să se pensioneze, însă agenţia pentru care lucra, împreună cu Gemini – un proiect secret în colaborare cu DIA, caută să îl elimine înainte să descopere un secret sumbru. Povestea este una standard, mediocră, însă încerci să nu o iei în seamă că eşti imediat furat de acţiune şi arma secretă este acea tehnologie, 3D+ HFR.

Cast-ul este unul excepţional, nu te-ai gândi că avându-l pe Will Smith în dublu rol, împreună cu Mary Elizabeth Winsted; Benedict Wong cu un rol semi amuzant şi Clive Owen în rolul tipului cel rău, ar putea vorba de un film nu tocmai grozav. Însă, în ciuda efortului de a-şi interpreta fiecare personajul încep să apară probleme cu scenariul. Will Smith este credibil în ambele roluri, este emoţional şi calculat, uman şi în acelaşi timp o maşinărie de ucis. Dar pe cealaltă parte restul personajelor devin unidimensionale, cu un pic de backstory care, să zicem, că le-ar da un pic de relief, însă nimic memorabil. Mary Elizabeth Winsted arată bine şi funcţionează aproape că un narator participant la acţiune în timp ce Bendict Wong este amuzant şi… ştie să zboare cu avioane. Mai rea este partea în care Clive Owen este doar rău şi… atât. Nu ştim de ce, de fapt mai confuz de atât, ni se spune pe parcursul filmului că se cunoşteau, el, Will Smith, Benedict Wong etc. Şi că şi pe atunci era rău…

Cu o distribuţie de top, regia nu este nici ea mai prejos. Nu mi-a prea păsat în trecut de Ang Lee şi ce a făcut, în afară de Crouching Tiger Hidden Dragon, nu mi-a plăcut Life Of Pi, nu mi-a păsat de Hulk, iar Brokeback Mountain pare excepţia de la regulă. Nu zic că ar fi filme rele însă nu mi-a păsat la un nivel la care să mă deranjeze ceva anume cât să comentez. Dar trebuie să recunosc că în Gemini Man, regia este remarcabilă de bună. Are nişte scene de acţiune, hilare câteodată, însă sunt atât de bine regizate că nu îţi pasă. Nu sunt cele mai memorabile, am mai văzut ceva în genul scenei cu motocicleta (care este și în trailer) în Taken și James Bond, însă felul în care sunt regizate şi cu ajutorul HFR-ului sunt spectaculoase. Se vede că s-a acordat un buget destul de mare pentru cascadorii şi efecte speciale care până la sfârşitul filmul aproape că nu dau greş, vizual vorbind, dar și pentru montaj, iar regia le completează.

Însă sunt două aspecte tehnice foarte pozitive pe care trebuie să le discut, în ciuda faptului că filmul, datorită scenariului, este unul slab, dar ambiţios. Ambițios pentru a folosi acea idee și tehnologie de întinerire CGI, pe care am întâlnit-o și în filmele Ant-Man (Michael Douglas), Avengers (Robert Downey Jr.), sau în curând în The Irisihman. Will Smith tânăr arată foarte realist și nu ai zice că este retuşat digital sub nici o formă, decât în câteva cadre în care trebuie să te uiţi foarte atent la sfârşitul filmului. Tehnologia clar a avansat la punctul în care putem avea actori în vârstă interpretând-și roluri ca tineri fără a avea un înlocuitor să le semene. Cel de-al doilea punct şi cel mai important este HFR-ul. Nu este prima dată când se apare un film în HFR la cinema însă pe celălalt l-am ratat, era vorba de Hobbit care era filmat în 48 de cadre în loc de standardul de 24, însă aia a fost acum mai mulţi ani în urmă şi acesta cred că este primul după perioadă foarte lungă. Este ciudat la început, în special în scenele în care avem dialog sau nu se întâmplă prea multe. Unde cu adevărat străluceşte şi a făcut ca Gemini Man să fie o experienţă mult mult mai plăcută decât calitatea plot-ului, este atunci când se îmbină HFR-ul cu acţiunea. Cu riscul câteodată de a părea un desen animat, în special în momentele mai încărcate cu CGI, restul timpul având efectele practice; bătăile sunt mâna la mână şi împuşcăturile şi exploziile vizibile și mă fac să-îmi doresc să văd mai multe filme în HFR pe viitor.

În ciuda distribuţiei şi regiei, care se ridică la un nivel mult peste un scenariu pasat dintr-o parte în alta, pană a ajuns în mâna a trei scriitori-scenarişti, Gemini Man rămâne doar un exerciţiu scump în cinematografie, care promite mult fără să pună pe masă nimic substanţial. Este zgomotos pe alocuri, excesiv, dar se trece cu vederea luând în calcul cât de bune sunt scenele de acţiune şi cât de bună este distribuţia. Se trece şi cu vederea peste momentele ridicole datorită încercării de a fi un film uşor stilizat şi nu unul de duzină. Personal rămâne o recomandare cu jumătate de gură, dar o recomandare completă dacă vrei să vezi ceva altfel la cinema în termeni de filmmaking.

Rămâne, așadar, să mergeți să-l vedeți și să decideți singuri dacă vă este pe plac sau nu și vă așteptăm să discutăm despre el. Gemini Man/”Gemini: Conspirația” rulează cinema din 11 octombrie și este distribuit în România de Ro Image.

Poster:

Trailer:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.