Demon Slayer: Kimetsu No Yaiba – To the Hashira Training – Recenzie

O ecranizare bună a seriei celebre

0
358
Ascultă acest articol


Una din piesele centrale ale culturii Japoneze curente sunt „anime-urile”, filme sau seriale animate într-un stil inconfundabil ce spun diferite povești menite să evoce anumite sentimente. De-a lungul anilor am avut contact cu multe seriale și filme ale acestui gen, iar unele din cele mai cunoscute la nivel global sunt animațiile lui Hayao Miyazaki (studiol Ghibli) , ale lui Akira Toriyama (seria Dragon Ball) sau chiar Naoko Takeuchi (seria Sailor Moon). În anii 2000 acest fenomen a trecut printr-o evoluție cauzată de globalizare și mișcarea liberă a produselor între state, evoluție ce a cauzat apariția celor „3 Mari”.

Termenul de „3 Mari” se referă la 3 manga-uri din perioada de aur a JUMP (o revistă săptămânală cu manga-uri de la diferiți arțisti), o perioadă ce a durat din 2001 până în 2014. Elementul cheie ce a definit cele 3 manga-uri a fost popularitatea lor la nivel mondial și faptul că au pornit curentul benzilor desenate japoneze în Occident. Cele 3 manga-uri la care se referă termenul sunt Naruto, Bleach și One Piece. De la terminarea poveștii la 2 (Naruto și Bleach) din cele 3 a rămas un „gol” în cultura benzilor desenate și a animațiilor japoneze. De-a lungul anilor au apărut diverse propuneri privind următoarea generație de 3, iar pentru generația curentă propunerile pentru această categorie sunt Jujutsu Kaisein (autorul este Gege Akutami iar studiol care a animat este MAPPA), My Hero Academia (autorul este Kohei Horikoshi iar studiol care a animat este bones inc.) și Demon Slayer (Koyoharu Gotouge și animat de ufotable).

Din cele 3 propuse, în România și-au făcut prezența simțită 2 din cele 3. Jujutsu Kaisen, care ne-a încântat în cinematografe cu filmul Jujutsu Kaisen 0 în 2022 și Demon Slayer, ce a avut 2 filme în cinematografele din România – To the Swordsmith Village (2023) și To the Hashira Training (2024). Dacă în cazul la Jujutsu Kaisen 0 putem vorbi despre un film animat, pentru Demon Slayer putem discuta doar despre o premieră a episoadelor serialului în cadrul cinema-ului.

Povestea din Demon Slayer îl are în rolul principal pe Tanjiro Kamado (Natsuki Hanae), un tânăr ce se alătură unei grupări secrete ce vânează Oni (demoni) în perioada Taishō (1912-1926) a Japoniei. Acesta se alătură grupării de ucigași de oni pentru a găsi un leac surorii sale, Nezuko (Akari Kito), ce a fost transformată într-un demon de către Muzan Kibutsuji (Toshiki Seki).

To the Hashira Training are aceeași abordare pe care a avut-o și To the Swordsmith Village iar aceasta acționează împotriva „filmului”. Cele 2 filme sunt o combinație de ultimul episod din sezonul curent și primul episod (sau episoade) din cel ce urmează. Ambele filme încep cu o scurtă recapitulare a evenimentelor din sezoanele trecute, recapitulare efectuată prin prezentarea unui montaj video a unor momente importante, însă nu se face o introducere a personajelor și nu ni se explică povestea, care sunt scopurile personajelor sau relațiile dintre aceștia. Filmul începe cu finalul sezonului 3, iar din start suntem aruncați în mijlocul acțiunii. Față de serial, echipa de la ufotable a făcut mici corecții la animație, deoarece sezonul 3 a fost criticat de către mulți că se asemăna mai degrabă cu o prezentare powerpoint decât cu un anime. Astfel, lupta finală cu Hatengu este fluidă, dar scenele și dialogul rămân aceleași. Marea problemă a primei jumătăți din film este traducerea, care a ales să traducă aproape toți termenii folosiți de personaje în română. Pe alocuri sunt folosite expresii și cuvinte arhaice iar impactul emoțional al scenei cu Nezuko își pierde din putere datorită acesteia. În loc să am lacrimi de emoție am avut lacrimi de râs datorită traducerii și probabil voi mai râde o perioadă când îmi aduc aminte de traducerea atacului cu care Tanjiro l-a răpus pe Hatengu, care din Waltz Slash a devenit DANSUL TUNETULUI.

A doua parte a filmului a avut parte de o traducere net superioară primei părți. Echipa care s-a ocupat de subtitrări a păstrat numele atacurilor și titlurile personajelor, dar acest lucru creează o disonanță între cele două părți. A doua jumătate a filmului începe cu o scenă nouă ce nu se află în manga, iar această scenă ne ajută cu prezentarea și caracterizarea a două personaje cheie pentru sezonul 4, Sanemi Shinazugawa și Obanai Iguro, 2 dintre cei 9 Hashira (luptători de cel mai înalt rang a organizației vânătorilor de oni). Scena nouă conține și majoritatea acțiunii din primul episod al noului sezon, iar luptele la care iau parte cei doi Hashira sunt animate într-un mod care garantat va tăia respirația. Acțiunea și animația sunt complimentate de interpretarea dată personajelor de actori, ce reușesc să aducă la viață personajele într-un mod credibil. Povestea din a doua jumătate a filmului acoperă capitolele 128-131, iar cu excepția scenelor extra, este o adaptare perfectă a manga-ului.

Pentru persoanele care au primul contact cu lumea din Demon Slayer, filmul va crea confuzie și nu va explica nimic propriu zis, iar scenele încărcate emoțional nu vor avea același impact pe care îl au pentru cei care au vizionat serialul. Acesta este un detriment al abordării filmului, dar acest lucru se datorează faptului că nu este un film propriu zis. Pelicula ar fi beneficiat mai bine doar de prezentarea episoadelor noi decât de combinarea sfârșitului sezonului 3 cu începutul sezonului 4, deși acest lucru ar fi creat o durată a filmului infimă de 50 de minute. Problema duratei mici ar fi putut fi rezolvată prin prezentarea următorului episod din sezonul 4, deoarece cel arătat nu reușește decât să ne pregătească pentru restul serialului.

Deși filmul este un deliciu atât din punct de vedere vizual cât și din punct de vedere al muzicii și interpretării, nu pot să îl recomand decât fanilor seriei care sunt la zi cu evenimentele din serial sau care au citit manga-ul până la a capitolul 127.

Demon Slayer: Kimetsu No Yaiba – To the Hashira Training se lansează în cinematografele din România pe 23 februarie 2024 și este distribuit de InterComFilm.

Regizor: Haruo Sotozaki

Scenariu: Koyoharu Gotouge

Gen: Animație, Fantastic, Acțiune

Lansare: 23.02.2024

Durata: 1 oră 44 minute

Studio: Shueisha, Aniplex si Ufotable

Clasificare: N15 – nerecomandat minorilor sub 15 ani.

Distribuitor: InterComFilm

Actori:

Natsuki Hanae … Tanjiro Kamado (voce)

Kengo Kawanishi … Muichiro Tokito (voce)

Akari Kito … Nezuko  Kamado (voce)

Yoshitsugu Matsuoka … Inosuke Hashibira (voce)

Hiro Shimono… Zenitsu Agatsuma (voce)

Sinopsis:

Demon Slayer: Kimetsu No Yaiba – To the Hashira Training spune povestea lui Tanjiro, care se supune unui antrenament riguros cu Himejima, Hashira de piatră, în încercarea sa de a deveni el însuși un Hashira. Între timp, Muzan continuă să îi caute pe Nezuko și Ubuyashiki.”- InterComFilm

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.