The New Mutants – Recenzie

Aşteptarea a luat sfârşit şi Noii Mutanţi au ajuns, după o îndelungată şi dificilă perioadă, la cinematografe!

0
2090
Ascultă acest articol

“Ca film, The New Mutants combină foarte interesant elemente din universul X-Men/Marvel cu genul de groază.”

Regizor: Josh Boone

Scenariu: Josh Boone, Knate Lee

Gen: Acțiune, Horror, Sci-Fi

Lansare: 25.09.2020

Durata: 1h 34min

Studio: 20th Century Studios

Distribuitor: Forum Film

Clasificare: A.P.13

Actori:

Maisie Williams … Rahne Sinclair
Anya Taylor-Joy … Illyana Rasputin
Charlie Heaton Charlie Heaton … Sam Guthrie
Marilyn Manson … Vocea lui “Smiling Man”
Alice Braga … Dr. Reyes

Sinopsis:

5 adolescenți cu superputeri sunt închiși într-un spital de psihiatrie, un loc unde au loc tot felul de evenimente neobișnuite. Noile abilități ale tinerilor, dar și prietenia lor este pusă la încercare, în timp ce se chinuie să rămână în viață. La început, protagoniștii sunt niște adolescenți confuzi și fragili, însă până la sfârșit, devin niște adevărați mutanți, conștienți și stăpâni pe puterile pe care le dețin.

Recenzie:

Aşteptarea a luat sfârşit şi Noii Mutanţi au ajuns, după o îndelungată şi dificilă perioadă, la cinematografe. Şi eu întreb, a meritat aşteptarea de 3, aproape 4 ani, de când a fost anunţat acest film? Nu, dar nici nu ajunge să se compare cu ceva “mainstream”, cum ar fi unul dintre filmele noi X-Men mai noi (excepție făcând Dark Phoenix).

The New Mutants/”Noii Mutanţi” începe cu povestea unei mutante mai puţin cunoscute pentru cei care nu au citit comics-urile, Danielle Moonstar, în timp ce toată rezervaţia ei este distrusă de ceva nevăzut. Tatăl ei încearcă să o salveze, dar moare şi ea este urmărită în continuare prin pădure de ceva, până cade şi se loveşte la cap. Se trezeşte într-un spital şi este întâmpinată de Dr. Reyes (Alice Braga, Queen Of The South), într-un centru în care mai sunt alţi mutanţi că ea. Lucruri stranii încep să se întâmple în centrul unde se află mai mulți tineri mutanţi, iar Danielle pare a fi piesa principală a ceva important.

E neobişnuit să vedem un film cu supereroi prin prisma unui film de groaza cu şi pentru adolescenţi. Este o distribuţie restrânsă de actori, cam 6 la număr și nu lipsesc câteva, să le spunem cameo-uri. Nu poate fi tratat ca un origin story pentru un personaj sau două, ci ca un origin team-up pentru un întreg grup de noi X-Men. Distribuția, separat de actriţa Alice Braga, are o evoluţie progresivă a personajelor pe ecran. Ce încerc să spun cu asta e că nu tot timpul au importanţă aceste personaje deşi pentru actorul Charlie Heaton avem un backstory, importanţa lui în film, sau mă rog, momentul strălucirii apare mai târziu. Avem backstory-uri pentru fiecare dintre ei, dar ce face ca personajele să fie interesate este chimia dintre actori. Blu Hunt (The Originals) care o interpretează pe Danielle funcţionează mai mult ca ochii prin care privim filmul, în timp ce Maisie Williams (Game Of Thrones) funcţionează ca un ghid pentru universul care urmează să fie stabilit. Chimia dintre cele două deşi este bună câteodată pare forţat de dragul de a lungii filmul. Anya Taylor Joy este spectaculoasă în rolul Illyanei Rasputin şi deşi pare un personaj negativ sau antagonic, se dovedeşte a fi antieroul perfect pentru acest team-up neobişnuit. Charlie Heaton (Stranger Things) şi Henry Zaga (13 Reasons Why) sunt şi ei spre sfârşit aliaţi de nădejde însă cu roluri parcă mai puţin importante pe parcursul filmului, lăsând loc fetelor să strălucească.

Cât despre film, este clar că nu încearcă să reinventeze roata sau să fie următorul X-Men: First Class. Dacă cineva avea încredere în filmul ăsta ca o să fie următorul First Class nu aşteptam aşa mult să îl vedem. Dar ca film, se combină foarte interesant elemente din universul X-Men/Marvel cu genul de groază. Nu este cine ştie ce groază, dar este un film destul de sumbru în care sunt implicate lucruri destul de “adulte”. Moarte, tragedie şi experimentele pe copii sunt subiecte ridicate de dialogul filmul, dar nu tot timpul duse până la capăt. Menţine o logică de comics cumva şi asta probabil iartă “the loose ends”. Mi-a plăcut faptul că a fost destul de scurt, nu a stat prea mult până să înceapă ceva şi ritmic vorbind este un film foarte “basic”. Se putea face mai mult? Cu siguranţă. E OK ce s-a făcut? Din punctul meu de vedere da. Şi sunt sigur sau ştiu sigur că nu toată lumea o să fie de acord cu acest punct de vedere, dar merită văzut doar de dragul că s-au redeschis cinematografele şi cum mai mult ca sigur nimeni nu a văzut After We Collided şi toată lumea s-a îngrămădit la Tenet acum tot ce rămâne sunt Noii Mutanţi până la sosirea lui Mulan.

Deşi nu e acolo sus cu First Class și de Logan nici nu se atinge – dar am văzut dezastre cu buget precum X-Men 3 The Last Stand – The New Mutants rămâne undeva la mijloc între ceva bun, cel puţin pentru mine, sau ceva mediocru, pentru multă lume. M-am bucurat de actori, de personaje şi de plot-ul “horror” care a fost gură de aer proaspăt pentru un film de acest gen şi din aceste motive Noii Mutanţi a meritat şi merită toată atenţia.

Rămâne, așadar, să mergeți să-l vedeți și să decideți singuri dacă vă este pe plac sau nu și vă așteptăm să discutăm despre el. The New Mutants/”Noii mutanți” rulează la cinema din 18 septembrie și este distribuit în România de Forum Film.

Poster:

Trailer:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.