Peak-ul, Vârful, Flagship-ul, Marginea cea mai extremă… EDGE-ul Motorola a ajuns la 30 Pro, se prezintă foarte foarte bine și parcă Motorola ne spune că “Fruntea sus și mergem înainte!”
După ce ne-am bucurat de Edge 20, Edge 20 Pro și am despicat firul în 4 cu Ready For, fără s-o mai lungim trecem direct la acțiune și despachetăm, discutăm și aflăm mai multe despre Motorola Edge 30 Pro 5G, care a sosit cu aproximativ două săptămâni în urmă pe bancul nostru de test și ne-am făcut o impresie.
Pachet
Cutia aceea bleumarin închis, cu inscripții argintii ale logo-ului și modelului, este prezentă și la Edge 30 Pro, așa cum am văzut-o la Edge 20 Pro, iar pe cutie avem menționat atât suportul tehnologiei Ready For, cât și a 5G, iar pe un sticker lateral aflăm mai multe informații despre model, capacitatea de stoare, culoare și codurile de bare aferente.
Deschidem cutia, și avem un carton tare care se mulează pe spatele telefonului, acesta protejat cu o folie. Dăm cartonul și telefonul deoparte și dedesubt avem o cutiuță de carton în care găsim cheița pentru SIM, o husă de silicon într-o punguță de protecție, plus un ghid rapid de utilizare și o cărticică cu informații juridice, de siguranță și de reglementare.
Înlăturăm și această cutiuță, iar dedesubt avem alimentatorul pentru curent – fast charger și cablul de date și pentru încărcare USB-C – USB-C, cele două au culoarea negru.
Am făcut pentru voi și o despachetare rapidă video și câteva imagini, pentru a ști exact despre cutie și conținut:
Aspect
Seria Edge, de la Motorola, are ca atu nu numai acel Ready For, componente și tehnologii de ultimă oră, dar și un aspect slim, cu forme rotunjite și culori interesante ceea ce-l face să fie un terminal arătos. Edge 30 Pro continuă această “tradiție” parcă forțând și mai mult nota și încercând să demonstreze că este un competitor direct ale marilor flagship-uri ale brandurilor de pe piață.
Nu are cum să nu te mire frumusețea lui Edge 30 Pro, încă de la prima vedere, având, de asemenea și o greutate redusă. Capacul spate din sticlă securizată Gorilla Glass 5, este prins pe un ramă de plastic, partea cu display-ul fiind protejată cu Gorilla Glass 3. Modelul primit în teste este în nuanța Cosmos Blue (și mai există opțiunea Stardust White) care arată foarte bine. Nuanța este una care se schimbă în lumină, culori din spectrul albastru-verde jucând în funcție de cum miști device-ul. Pe mijloc avem logo-ul Motorola, iar dedesubt având scris și textul. Cele trei camere sunt poziționate în partea stângă sus fiind încastrate într-o zonă ovală unde se observă și un microfon și un LED Flash, și avem acolo menționat că avem suport pentru 50MP.
Marginile sunt rotunjite permițând un spațiu maximizat al display-ului și au o muchie care face posibilă o priză bună cu mâna. Dacă pe latura stângă nu avem niciun buton, pe cea din dreapta avem butonul de volum +/- și butonul de Power în care este integrat și senzorul de amprente.
Pe latura de sus se observă un microfon, iar pe cea de jos, pe lângă un microfon avem un difuzor, port-ul USB-C pentru cablu de date/încărcare și sertarul pentru SIM. Display-ul ocupă aproape toată partea din față (87.4% screen-to-body ratio), iar în partea de sus este un difuzor pentru convorbiri dar și pentru media, făcând device-ul unul stereo, iar dedesubt avem camera selfie și senzorii.
Pur și simplu nu are cum să nu-ți placă aspectul Edge 30 Pro, detaliile și minuțiozitatea acordată acestora fiind demnă de salutat la Motorola. În mână e excelent. Elegant și atrăgător, dar să vedem cum stăm la capitolul Tehnic.
Tehnic
Cu dimensiunile de numai 163.1 x 76 x 8.8 mm și greutatea de 196 g, Edge 30 Pro este totuși un terminal rezistent mulțumită Gorilla Glass 5 (spate) și Gorilla Glass 3 (față) și un design Water-repellent și integrează cel mai rapid chip al momentului Qualcomm SM8450 Snapdragon 8 Gen 1 (4 nm) și GPU Adreno 730! Memoria RAM este de 8GB pentru modelele cu memorie internă de stocare de 128GB, 256GB și 512GB, dar există și opțiunile cu 12GB RAM pentru versiunile cu memorie de stocare internă de 256GB și 512GB.
La conectivitate avem Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6e, 5G și Bluetooth 5.2, USB Type-C 3.1 și suport DisplayPort 1.4 prin Ready For, iar la GPS sunt prezente A-GPS, GLONASS, BDS, GALILEO.
Vine cu Android 12 instalat; ca senzori dispune de cititor de amprentă, accelerometru, gyroscop, proximitate, compass, barometru și are o baterie Li-Po 4800 mAh cu suport de încărcare rapidă 68W, fast wireless charging 15W, respectiv reverse wireless charging 5W.
Display-ul este OLED de 6.7 inci cu rata de reîmprospătare (refresh) de 144Hz și suportă rezoluția de 1080 x 2400 pixeli cu o densitate a acestora de 93 ppi.
Camera selfie are 60 MP, f/2.2, (wide), iar cele trei de pe spate sunt de 50 MP, f/1.8, (wide), 50 MP, f/2.2, (ultrawide) și 2 MP, f/2.4, (depth) și dispune și de Flash Dual-LED. Camerele principale filmează la 8K@24fps, 4K@30fps, 1080p@30/60/120/240/960fps, iar cea selfie la 4K@30fps, 1080p@30/120fps.
Cu cel mai rapid procesor al momentului, Edge 30 Pro e gata să se dueleze cu orice flagship de acum de pe piață!
Testare
Am scris despre Edge 20 Pro că este printre cele mai plăcute smartphone-uri ca aspect și a fost o plăcere de utilizat, și cum e și normal, așteptările pentru Edge 30 Pro sunt mai mari pentru că an de an tehnologiile se îmbunătățesc, apar altele noi, respectiv componentele primesc versiuni mai performante.
Edge 30 Pro în mână este foarte frumos, se simte bine, există o priză bună mulțumită acelor muchii drepte (dar nicidecum tăioase), iar husa din pachet asigură un și mai bun grip plus protejeajă și camerele de pe spate. Culorile modelului de test, Cosmos Blue, sunt atrăgătoare și jucăușe – după cum ziceam și n-are ce să-ți displacă la aspectul terminalului de față.
Display-ul OLED se vede foarte clar și are o rată a contrastului destul de mare încât să se poată utiliza chiar și în lumină directă sau soare, iar dimensiunile generoase îți oferă posibilitatea să de bucuri de conținut media, dar și de utilizarea propriuzisă a Android 12. Bineînțeles, atuul îl reprezită acel refresh de 144Hz care face ca utilizarea sa și a experienței de gaming să fie una smooth. Să nu mai punem că avem suport pentru primul stylus de la Motorola, care a are și o husă dedicată, ceea ce ne va permite să ne bucurăm și mai mult de acest display.
Filmele și serialele de pe Netflix, HBO MAX, Amazon Prime Video sau YouTube sunt o plăcere de urmărit aici contând foarte mult și capacitățile Wi-Fi 6E respectiv cele mobile 4G/5G, iar cel puțin în primul caz cu Edge 30 Pro conectat la un router cu DIGI 1G, totul rulează perfect când vine vorba de streaming video sau tranfer de date. Am făcut un test rapid cu Speed Net și iată rezultatul:
Rămânând la capitolul streaming, jocurile online rulează fără nici o problemă, chiar și prin GeForce Now RTX 3080, utilizat cu un controller PS5 conectat via Bluetooth, am putut juca jocuri foarte pretențioase la resurse (ex. Death Stranding, Tomb Raider, Control sau Outriders). Jocurile se văd și se “mișcă” excelent pe terminalul de față, iar pentru o experiență și mai bună, în privința dimensiunilor de afișare a imaginii, prin Ready For poți conecta Edge 30 Pro la orice monitor sau TV și să te bucuri, nu numai de jocuri, dar și de conținut video, pe display mare. Despre Ready For am dezvoltat aici.
Un test rapid și cu AnTuTu ne spune punctajul și ne menționat este că Edge 30 Pro se situează în prezent pe locul 3 la performanțe:
Cele două difuzoare stereo asigură un sunet nu foarte puternic dar clar putând să te bucuri de conținut media din rețelele de socializare sau chiar și muzică și cel mai important în conversațiile audio/video prin aplicațiile de tip messenger. Atunci când conectezi căștile via Bluetooth sau chiar prin USB-C, și activezi Dolby Atmos (comutat pe Smart Audio) situația se schimbă radical în bine. Muzica din Spotify sună excelent, dacă ai căști/boxe externe calitative, iar conținutul media sună superb!
Android 12 (security patch 1 ianuarie 2022) este lăsat de către Motorola cât se poate de neatins, având doar modificări minore când e vorba de UI și completând cu elemente vizuale și un suport bine pus la punct pentru a-ți cunoaște cât mai bine terminalul și dacă ai nevoie de ajutor, el este la două-trei atingeri ale ecranului distanță. Sistemul de operare rulează excelent pe Edge 30 Pro și te obișnuiești foarte rapid cu el, datorită nu numai a simplității Interfeței Utilizatorului, dar ai și o libertate de configurare destul de mare. Nici pe partea de securitate nu stă rău de loc, aici Google Play Protect având prioritate.
Browsing-ul și social media, dar și aplicațiile rulează perfect, orice am încercat din Google Play, nu a pus nicio problemă.
Senzorul de amprente este rapid, la fel și cel de Bluetooth care mi-a detectat tot ce am încercat să conectez și anume o boxă externă, un controller, o pereche de căști și chiar și o tastatură. Conexiunea e stabilă, nu au fost întreruperi, la fel ca și în cazul conexiunii Wi-Fi.
Bateria, deși pare mică la prima vedere, este foarte “rezistentă”, după sesiuni de teste ținând cu succes în viață Edge 30 Pro chiar și o zi. Ce e foarte important de menționat aici, este că avem suport pentru încărcare wireless (și reverse) ceea ce e minunat! Am putut face și acest gen de teste, pe trei tipuri de încărcătoare wireless de la branduri diferite, rezultatul fiind mereu pozitiv – încărcarea s-a făcut cu succes, fără întreruperi, iar acel reverse charging funcționează și el foarte bine fie că am încercat să încarc un alt telefon, ceas sau căști audio. Alimentatorul din cutie este cu adevărat impresionant când vine vorba de Fast Charging, o încărcare de la 0 la 100% efectuându-se în aproximativ 40 de minute!
Camera selfie am testat-o, împreună cu microfoanele încorporate, prin conversații video via Messenger, Zoom și WhatsApp, iar experiența a fost foarte bună. Îi auzeam clar pe cei de partea cealaltă a “firului”, respectiv îi vedeam bine, la fel și ei pe mine.
Camerele principale sunt capabile de poze foarte bune în lumină naturală și se văd destul de clar chiar și noaptea și am făcut câteva teste în diferite moduri de fotografiere (zoom maxim, panoramă, portret, cu AI activat/dezactivat, Macro) plus filmări la rezoluția Full HD @ 60FPS respectiv 4K @ 30FPS:
*Ca de obicei, vreau să precizez că atât dimensiunile cât și 20% din calitatea imaginii pozelor au fost reduse intenționat pentru a le putea posta aici, dar veți putea clar să vă faceți o idee despre rezultatul original.
Pozele se văd clar și au culori apropiate de realitate în lumină naturală și se văd și mai bine atunci când e soare. Chiar dacă nu am pus cadrele trase cu portrete, inclusiv în modul Portrait, pot să vă spun că și acestea au un aspect plăcut și se văd clar, inclusiv cele făcute cu camera selfie. Pozele în lumină slabă și noapte nu au foarte mult zgomot de fundal, cel puțin nu în centrul fotografiei acolo unde se focalizează mai bine. Pozele de aproape, inclusiv de Macro se văd clar observându-se maximul de detalii posibile.
Dacă ar fi să caut ceva de reproșat pentru Edge 30 Pro este că… nu prea am ce, cel puțin nu relevant! Da, poate că o ramă de aluminiu ar aduce o siguranță mai mare, sau poate că o certificare pentru rezistență la praf și apă ar spori și mai mult acea siguranță, deși avem acel Water-repellent Design... Un sunet mai puternic și mai bun? Da, s-ar putea și asta. Un zoom mai bun (decât cel de 10x), ar fi de preferat, însă toate acestea sunt chestii care nu sunt în sinea lor de un impact negativ asupra ceea ce este și ce poate Edge 30 Pro. Acum, depinde și de ce pretenții are utilizatorul de la smartphone-ul său. Pentru ce-l folosește și dacă dorește să aibă anumite elemente mai performante decât altele. Edge 30 Pro este un smartphone pentru toată lumea și are capitole la care excelează și altele care putea fi îmbunătățite, dar probabil că asta vom vedea la 40 Pro, 50 Pro și tot așa?
Motorola cu seria Edge înaintează cu fruntea sus
Un lucru e cert, iarăși o spun, Motorola cu seria Edge înaintează cu fruntea sus și bine o face și abia aștept să văd ce are de pregătit pentru viitor.
Concluzie
Edge 30 Pro mi-a depășit așteptările la capitolul performanță și este la fel de admirabil ca aspect precum celelalte modele ale seriei Edge. Procesorul rapid al momentului, rata de refresh a display-ului calitativ și sistemul de operare rapid, camera bună, dar și suportul pentru acel Ready For fac din Edge 30 Pro un flagship demn de luat în seamă.
Motorola Edge 30 Pro se comercializează în România la prețuri în jurul sumei de 3999 lei, în funcție de memoria internă de stocare și cea RAM.