Ascultă acest articol

În perioada 19–23 mai 2022 va avea loc cea de-a XXXIV-a ediție a Salonului Internațional de Carte de la Torino. Tema ediției din acest an este Cuori Selvaggi/Inimi sălbatice. Institutul Cultural Român, prin Centrul Național al Cărții, Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția și Accademia di Romania in Roma, organizează participarea țării noastre la cea mai importantă manifestare de profil din Italia cu un stand național
intitulat Romania: Il coraggio di fare letteratura… / România: Curajul de a face literatură….

Standul României, cu o suprafață de 40 metri pătrați, este realizat în parteneriat cu organizatorii Salonului Internațional de Carte de la Torino, după un concept inspirat de tema principală a ediției din acest an. Pornind de la aceasta și ținând cont de contextul internațional actual, Accademia di Romania in Roma, alături de partenerii săi, a propus realizarea unei grafici atrăgătoare, care transmite un mesaj tonic și optimist prin scrierea cuvântului curaj în mai multe limbi de circulație internațională. Pe toată durata salonului, atât în Standul României, cât și în unele săli ale Salonului vor fi organizate o serie de evenimente literare românești menite a promova volumele scriitorilor români publicate în ultimii ani la edituri italiene.

Situat în Pavilionul 1 B44–C43, Standul României va cuprinde: un spațiu dedicat vânzării de carte, organizat cu sprijinul Librăriei Libris din Brașov și un mic salon literar dedicat prezentărilor literare românești din acest an. Pe durata celor cinci zile atât în Standul României, cât și în Sala Azzurra și Sala Indaco din cadrul Salonului vor fi organizate manifestări care au scopul de a promova relațiile bilaterale în domeniul literaturii, al traducerilor și al politicilor editoriale. De asemenea, se dorește stimularea interesului specialiștilor, editorilor și traducătorilor pentru literatura română în sens larg, stabilirea de contacte directe între scriitorii invitați şi publicul larg, precum și păstrarea legăturii comunității românești cu valorile culturale ale țării de origine.

La manifestările organizate de Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția și Accademia di Romania in Roma, pe parcursul desfășurării Salonului Internațional de Carte de la Torino, vor participa circa treizeci de invitați, români și italieni, aparținând unor domenii variate, reprezentative pentru profilul manifestării: scriitori, româniști, traducători de literatură română în limba italiană, istorici, jurnaliști, critici literari și reprezentanți ai unor edituri italiene (a se vedea în Anexă programul evenimentelor literare).

Pe durata celor cinci zile, la evenimentele literare românești vor participa: Cesare Alzati, Magda Arhip, Mauro Barindi, Mircea Cărtărescu, Ricardo Cavallero, Dan Octavian Cepraga, Andrea Cortellessa, Federico Donatiello, Celestina Fanella, Marco Dotti, Ida Garzonio, Ilaria Gaspari, Krystyna Jaworska, Massimo Maurizio, Bruno Mazzoni, Roberto Merlo, Adrian Niculescu, Silvia Panichi, Ioana Pârvulescu, Cătălin Pavel, Marta Petreu,
Ioan–Aurel Pop, Violeta Popescu, Mattia Luigi Pozzi, Vanni Santoni, Roberto Scagno, Adriana Senatore, Cristina Stănescu, Victor Ieronim Stoichiţă, Irina Țurcanu, Alina Monica Țurlea și Matei Vişniec.

Organizarea prezenței României la Salonul Internațional de Carte de la Torino se înscrie în strategia Institutului Cultural Român și a filialelor sale din Italia privind promovarea literaturii şi culturii române în Italia.

Organizatori: Institutul Cultural Român, Centrul Național al Cărții, Institutul Român de Cultură

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.